Χαρά είναι η εξωτερίκευση της ευτυχίας. – Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα

Ευτυχία είναι η απόλυτη αίσθηση ευδαιμονίας που νιώθουμε μέσα μας, είναι η ευχαρίστηση που μας προξενεί κάτι το οποίο μας συμβαίνει ή που έχουμε, είναι η απόλαυση ενός αγαθού που μας ανήκει.

Γιάννης Ξηντάρας
Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα

Αν και πρόκειται για μία πραγματικότητα για την οποία όλοι μιλάμε, είναι πολύ δύσκολο να «ξεμπερδέψουμε» με ορισμούς τόσο γενικούς, όπως αυτοί που παραθέσαμε παραπάνω. Επιπλέον, ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αντίληψη για την ευτυχία.

Ό, τι και αν είναι η ευτυχία, συμφωνούμε όλοι πως έχει έναν εξωτερικό, ορατό αποτέλεσμα, που είναι η χαρά. Την ευτυχία την νιώθουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας, ενώ η χαρά καθρεφτίζεται στο πρόσωπό μας.

Γιατί νιώθουμε ευτυχισμένοι και κατ’ επέκταση είμαστε χαρούμενοι; Επειδή έχουμε ό, τι επιθυμούμε. Η χαρά σχετίζεται στενά με τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες μας.

Αν θέσουμε πολλούς όρους στην ευτυχία, αν δηλαδή χρειαζόμαστε πολλά για να γίνουμε ευτυχισμένοι, θα δυσκολευτούμε ιδιαιτέρως να νιώσουμε χαρά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκηρύξουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας, αλλά να μάθουμε να τα προσαρμόζουμε και να τα αξιολογούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να επωφελούμαστε με μέτρο…

Απόσπασμα από το βιβλίο «20 αξίες της ζωής», των Εστέβε Πουχόλ Ι Πονς, Ινές Λουθ Γκονθάλεθ.


 

Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα (www.xidaras.gr) 
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Προηγούμενο άρθροΑπό 4 έως τις 11 Μαρτίου η εκπτωτική εβδομάδα προσφορών του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Επόμενο άρθροΗ στέρηση του ύπνου λόγω του μωρού για τους νέους γονείς (ιδίως τις μαμάδες) μπορεί να φθάσει τα έξι χρόνια