Ο Τσαρούχης, με βλέμμα αινιγματικό, παρακολουθεί να περνούν από μπροστά του, στα γραφικά σοκάκια της Αφύτου (ή Αθύτου), οι περιπατητές. Δίπλα του, στέκουν ο Καβάφης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Αγγελόπουλος, η Καρέζη και ο Χριστιανόπουλος.
Εκατοντάδες πορτρέτα κορυφαίων Ελλήνων μουσικών, ηθοποιών, σκηνοθετών, ποιητών και λογοτεχνών, έργα που δημιούργησαν εθελοντές ζωγράφοι από όλη την Ελλάδα, κοσμούν τις γνωστές πλέον γλάστρες από τενεκέδες τυριού στον παραδοσιακό οικισμό της Χαλκιδικής.
«Συνολικά είναι 150 ζωγράφοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που μας στηρίζουν με τα 300 έργα τέχνης τους», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γλύπτης, υπεύθυνος Εθελοντών Αφύτου και πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βασίλης Παυλής. «Όπως κάθε χρόνο», λέει, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνεχίζουμε και φέτος τη δράση μας με τη ζωγραφική στους τενεκέδες τυριού, με θέμα τις προσωπογραφίες ανθρώπων της ελληνικής κουλτούρας, όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Μητροπάνος, η Πηνελόπη Δέλτα, η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Γεωργία Βασιλειάδου και εκατοντάδες άλλους Έλληνες καλλιτέχνες».
Τα ξεχωριστά έργα τέχνης στους τενεκέδες τυριού είναι διασκορπισμένα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και στα καταστήματα της Αφύτου. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεωνίδας Παπαβασιλείου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «πρόκειται για έναν θεσμό, που τον έχει “αγκαλιάσει” ο κόσμος, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και οι επισκέπτες της Αφύτου, που φτάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου. Είναι πολύ όμορφο να σε περιβάλλουν πορτρέτα του Μητροπάνου, του Χορν, του Ελύτη, του Γκάτσου και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, που δίνουν μια διαφορετική εικόνα στον τόπο μας».
Η ζωγράφος Έλενα Κανδηλάκη, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμμετοχή της δράση, είναι κάτι που έκανε με πολλή αγάπη. «Θέλησα μέσα από αυτή την κίνηση, να μάθουν όλοι και περισσότερο οι ξένοι επισκέπτες, κάποια από τα σημαντικα πρόσωπα της Ελλάδας. Μου αρέσει μέσα από τα έργα μου να προκαλώ τη συγκίνηση του κόσμου και να αποτυπώνω τη βαθιά έκφραση των προσώπων που ζωγραφίζω. Οι δημιουργίες μου είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Γιώργος Σεφέρης και η Πηνελόπη Δέλτα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση, που αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και τους καλλιτέχνες τις χώρας μας», σημείωσε.
Ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, ο γλύπτης Βασίλης Παυλής, εξηγεί πως «η δράση μας έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θελήσαμε να επαναφέρουμε την παραδοσιακή γλάστρα της γιαγιάς και της μαμάς μας στις ζωές μας, να συμβάλουμε στην ανακύκλωση και να παρουσιάσουμε την τέχνη με έναν τρόπο προσιτό σε όλους. Δημιουργήσαμε μια ανοιχτή γκαλερί, που έχουν αγαπήσει οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες. Μάλιστα, πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το συγκεκριμένο δρώμενο αποτελεί και πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες».
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στα μέσα του καλοκαιριού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεωνίδας Παπαβασιλείου, θα πραγματοποιηθεί στην Άφυτο εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, με καλεσμένους όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ιδιαίτερη αυτή δράση, προκειμένου να τους τιμήσουν για την προσφορά τους στην Άφυτο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου