Χαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο συνέδριο του ΚΕΜΕΑ με θέμα “ARIADNE: Ανάπτυξη και υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών”
Ο περιορισμός της βίας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι από τα πρώτα ζητούμενα στις οργανωμένες κοινωνίες. Στις δημοκρατικές πολιτείες, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εξάλειψή της έγινε επιπρόσθετο ζητούμενο και απέκτησε αξιακό χαρακτήρα.
Η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών στις πλείστες όσες μορφές της – σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική – εκτός από αδίκημα ποινικά κολάσιμο, αποτελεί πρωτίστως ειδεχθή προσβολή στην ανθρώπινη φύση. Προσβάλλει και διαταράσσει με τον πιο παράφορο τρόπο τον οφειλόμενο, αναγκαίο και προσήκοντα σεβασμό προς κάθε γυναίκα: μητέρα, σύντροφο, σύζυγο, κόρη, εργαζόμενη.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει επί αυτού στις σημερινές κοινωνίες, είναι να καταστεί κοινωνικά αποδεκτό παράγωγο, με την έννοια του «έτσι είναι», «δεν γίνεται αλλιώς» και συχνά να συνοδεύεται με υπομειδίαμα ποικίλων υπονοούμενων.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί, και το ξεκαθαρίζουμε άπαξ δια παντός, ότι η κίνηση της ζωής δεν πρόκειται να αποδεχθεί στο ελάχιστο τέτοιοι είδους εκδοχές. Και πως ακόμη, ως δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία και ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα μας να μείνουν περιθώρια για τέτοιου είδους θεωρήσεις και πρακτικές. Η ανοχή θα είναι αμείλικτα μηδενική.
Με το πρόγραμμα Ariadne και τη άριστη συνεργασία της Αστυνομίας κάνατε μια εξαιρετική δουλειά όπως προκύπτει από την εφαρμοσμένη μελέτη που μας παρουσιάσατε σήμερα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο σας όπου μας χρειαστείτε.
Η Αριάδνη του μύθου, με μυθολογικά εργαλεία, βοήθησε έναν άνδρα να πλήξει τον παραλογισμό της πρωτόγονης βίας στην εξέλιξη του ανθρώπου.
Η Αριάδνη του σήμερα, με σύγχρονα εργαλεία, μέρος των οποίων έχετε επεξεργαστεί με το πρόγραμμα που εκπονήσατε, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτής της απεχθούς πρακτικής, της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών.
Πρέπει όμως, πέρα από όλα τα μέτρα που μπορούν να επινοηθούν ή να ληφθούν για την εξαφάνιση αυτού του παραλογισμού, να γίνει συνείδηση και αρχή στην συλλογική και ατομική συνείδηση του καθένα ξεχωριστά, πως όταν ασκείται βία σε μια γυναίκα στην Γη του Πυρός είναι σαν ασκείται η βία αυτή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.
Εύχομαι επιτυχία στο συνέδριό σας.