Με μια πολύπλευρη εκδήλωση πολιτισμού τίμησε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, ο Δήμος Θηβαίων τον ζωγράφο της Επανάστασης Θεόδωρο Βρυζάκη.
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιήθηκε στην υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο βραδινός φωτισμός στο αίθριο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Αφορμή ήταν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών», ενώ ακολούθησε ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής, θεατρικό δρώμενο και σύντομη ξενάγηση στην Έκθεση από τη Διευθύντρια του Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, και εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο χαιρετισμό που απηύθυνε, επισήμανε ότι η εκδήλωση ήταν «μια οφειλόμενη τιμή στον Θεόδωρο Βρυζάκη, τον ζωγράφο που ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με την Επανάσταση» και έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Θηβαίων Γιώργο Αναστασίου που την οργάνωσε. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, δεν θα μπορούσε να μην δώσει την αιγίδα της, εντάσσοντάς την στις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
«Άλλωστε τόσο το ντοκιμαντέρ της Επιτροπής «“σε γνωρίζω από την Όψη”. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» όσο και το εικαστικό αφήγημα «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» που προβλήθηκε προσφάτως με την τεχνική του projection mapping σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων, βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε έργα του Βρυζάκη», σημείωσε.
Ο χρωστήρας του Θηβαίου Θεόδωρου Βρυζάκη έδωσε συναισθηματική και αισθητική υπόσταση στην Επανάσταση, οι πίνακες του, με τον χρόνο, έγιναν ταυτόσημοι με την ιστορική καταγραφή, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο Βρυζάκης, συνέχισε, αναμετρήθηκε με την εποχή του και με τα προσωπικά του βιώματα, και αντί να αφομοιωθεί τα μετουσίωσε σε ένα μοναδικό έργο, το οποίο, σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι διαφυλάσσει την ιστορική μας μνήμη και βαθαίνει την αυτοσυνειδησία μας.
«Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια υπενθύμιση στο χρέος που μας βαρύνει αυτή την συμβολική επετειακή χρονιά. Να δώσουμε στην κληρονομιά μας, τα χρώματα που θέλουμε να έχει το κοινό μας μέλλον. Η Επιτροπή έχει εστιάσει από την πρώτη στιγμή σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε οι δράσεις που θα υλοποιηθούν να αφήνουν αποτύπωμα για το αύριο», τόνισε.
Η κυρία Αγγελοπούλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Επιτροπής να συνδέσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών με τις
προτάσεις που της υπέβαλλαν οι Δήμοι με την ευκαιρία της δισεκατοντηρίδας. Η Θήβα, ανταποκρίθηκε καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία μιας ψηφιακής – βιωματικής εμπειρίας του Βλάχικου Γάμου, του σημαντικότερου Αποκριάτικου δρώμενου στη Βοιωτία, με στόχο να διαιωνιστεί η λαϊκή παράδοση, μέσα από ένα καινοτόμο πολιτιστικό προϊόν. Κάτι που θα μείνει στον τόπο και μετά το 2021.
Με την έγκριση της Επιτροπής, παρατήρησε, έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περί τις 250 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι 21 από τους 25 Δήμους της, όλες με έντονη αναπτυξιακή διάσταση. «Αυτή είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς», επισήμανε η κυρία Αγγελοπούλου. «Με αφορμή την επέτειο, να φέρουμε στην επιφάνεια όλα τα πολυσύνθετα στοιχεία μας, που μας ωθούν να βγαίνουμε από «τα στενά» της Ιστορίας».
Ο Δήμος Θηβαίων προσέφερε ως δωρεά στο Μουσείο ορειχάλκινη προτομή του Θηβαίου ζωγράφου, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Δημήτρη Δήμου, ενώ στην εικαστική έκθεση παρουσιάζονται αυθεντικά έργα από τη φιλελληνική συλλογή του Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και δύο έργα από τη συλλογή του Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, συνεισφορά της Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του Θ. Βρυζάκη. Απόγονος του μεγάλου ζωγράφου είναι και ο τενόρος Γιάννης Βρυζάκης, ο οποίος μαζί με τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο, συνέπραξαν στο ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα». Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ένα θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στη ζωή του Βρυζάκη, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του αρχαιολόγου Θανάση Παπαγεωργίου με αφηγητή το γιατρό Λουκά Ανανίκα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση.