Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ που ήταν το 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη τόνισε πως «πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ με τη Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με 25,7%.
Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, η αναφορά συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και η ηλεκτρονική τιμολόγηση βοήθησαν για να μειωθεί το κενό ΦΠΑ κατά 38 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Από τα 99,3 δισ. ευρώ του 2020 περιορίστηκε στα 60,6 δισ. ευρώ το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2022 και διαμορφώνεται στο 15%, ενώ στόχος είναι το 2026 να περιοριστεί στο 9%, κάτι που θα αποφέρει 2,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ