CETA… Η κερκόπορτα που άνοιξε..!!! – Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη

Πολλά γράφτηκαν και πολλά συζητήθηκαν γύρω από την εμπορική συμφωνία CETA, και την θέση της ελληνικής φέτας, στη συμφωνία αυτή.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Πολλοί οι παράγοντες και το παρασκήνιο, ακόμη και οι «μνηστήρες», για την εμπορικότητα του ονόματος «φέτα».

Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με αυτή την υπόθεση, ζητήσαμε από με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή κύριο Νώτη Μαριά, να μας εξηγήσει αν τελικά η συμφωνία, είναι προς κέρδος της Ελλάδας, και της ελληνικής φέτας.

  • Τι είναι η εμπορική συμφωνία CETA;

 

  • « Είναι ένα άνοιγμα των αγορών. Αλλά ιδικά για την Ελλάδα που δεν είναι μια χώρα εξαγωγική, αλλά είναι μια χώρα που η οικονομία της χρειάζεται προστασία, θα έλεγα πως δεν είναι κάτι θετικό.

Εμείς χρειαζόμαστε μια κλειστή ευρωπαϊκή αγορά, για να πουλάμε προνομιακά τα δικά μας προϊόντα. Αυτή ήταν και η αρχική βασική θέση της ΕΟΚ κάποτε.

Να μπορείς για παράδειγμα να πουλάς τις ελληνικές πατάτες, στην αγορά της Ευρώπης, σε μια συμφέρουσα τιμή, αλλά οι αιγυπτιακές (εάν χρειάζεται η Ευρώπη να εισάγει επιπλέον πατάτες) να πωλούνται  πολύ πιο ακριβά στην ευρωπαϊκή αγορά..

Αυτό βέβαια έχει αρχίσει σιγά-σιγά να χάνετε. Όχι βέβαια με την συμφωνία μόνο CETA αλλά και γιατί πάμε στην «λογική» της απελευθέρωσης του εμπορίου, την ώρα που η Αμερική πάει σε μια πολιτική «προστατευτισμού».

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι δικαστικές επιλύσεις των διαφορών, δεν θα γίνονται πλέον στα δικαστήρια της Ελλάδας, ή της Γαλλίας, ή του Καναδά, αλλά θα γίνονται  από ένα διεθνές δικαστήριο «Διαιτησίας», όπου οι δικαστές θα ορίζονται από τα ενδιαφερόμενα μέλη.

Άρα αν έχουμε μια καναδική εταιρία που θέλει να κάνει επένδυση στη Θεσσαλία για παράδειγμα, αν υπάρξει διαμάχη μεταξύ της καναδικής εταιρίας με την περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί π.χ. η δεύτερη δεν δίνει άδεια βιομηχανικής λειτουργίας, στη πρώτη, η υπόθεση θα μπορούσε να εκδικαστεί στη Λάρισα,ή στο Βόλο. Με τη συμφωνία CETA , όμως η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί στο δικαστήριο «Διαιτησίας», και οι δικαστές θα έχουν οριστεί από την καναδική εταιρία ενδιαφέροντος, και από την περιφέρεια.

Από όσο καταλαβαίνουμε ο πιο «δυνατός» θα κερδίσει και το δικαστήριο..

Αυτό λοιπόν καταργεί ουσιαστικά τα δικαστικά συστήματα της Ελλάδας.

  • Έγινε μεγάλη συζήτηση για την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και για την άτυπη συνάντηση του κυρίου Σταθάκη με την επίτροπο εμπορίας κυρία Μαλστρομ. Εσείς παραλάβατε μια τέτοια ανακοίνωση και τι έλεγε αυτή.;

 

  • «Δεν έχει καμία σημασία η άτυπη συνάντηση του υπουργού κυρίου Σταθάκη με την κυρία Μαλστρομ. Είναι μια άτυπη συνάντηση, διαδικασία της Ε.Ε.

Αυτό που έχει σημασία είναι το κείμενο της συμφωνίας. Και το κείμενο της συμφωνίας είναι αυτό που συζητήσαμε σε ιδική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής υπο τον κύριο Βούτση. Αυτή έγινε τον προηγούμενο Ιούνιο. Εκεί είχαν κληθεί οι ευρωβουλευτές, σε μια διαρκή επιτροπή της Βουλής, να συζητήσουμε τα θέματα των εμπορικών συμφωνιών, TTIP, CETA.

Εκεί μας μοίρασαν ένα κείμενο,από το υπουργείο του κυρίου Σταθάκη, το οποίο έλεγε απλά, πως η προστασία της φέτας, είναι σχετική και όχι απόλυτη.

Με βάση αυτό λοιπόν «πορεύονται» οι πάντες.

Σε εκείνη τη φάση, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. διατύπωσαν αντιρρήσεις. Άσχετα αν στη συνέχεια ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας.

Η Ελλάδα έχει εξουσία στο θέμα της φέτας, διότι χωρίς την υπογραφή της Ελλάδας δε μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Και τα επίπεδα της άμυνας μας είναι τρία.

Α. Η διαπραγμάτευση η οποία έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπoυ η κυβέρνηση Σαμαρά δυστυχώς δεν έλαβε πρόνοια για την απόλυτη προστασίας της φέτας σε επίπεδο Ε.Ε.

Β. Με ευθύνη του κυρίου Σταθάκη, τον Οκτώβριο, υπογράφθηκε σε επίπεδο υπουργείου, η συμφωνία CETA.  Λίγες μέρες πριν δηλαδή, όταν η Βαλονία, είχε αρνηθεί να υπογράψει. Ένα μικρό κρατίδιο μπλοκάρει όλη τη CETA.

Θα μπορούσε τότε ο κύριος Σταθάκης να πει πως η Ελλάδα αρνείται να υπογράψει αν δεν αλλάξει η ρύθμιση. Αντί να ασκήσει ΒΕΤΟ λοιπόν, έκανε μια άτυπη συνάντηση με την κυρία Μαλστρομ. Στην ανακοίνωση ακόμη μας λέει πως μετά από 5 χρόνια, θα κάνει μια προσπάθεια η κυρία Μαλστρομ, που η κυρία Μαλστρομ, μπορεί να μην είναι καν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά από 5 χρόνια.

Γ. Η άμυνα πλέον της χώρας είναι να μην επικυρωθεί η συμφωνία της CETA στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Αν καταψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε η συμφωνία περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

  • Βλέπουμε πως σαν χώρα, υποχωρούμε σε πολλά. Παράδειγμα οι εισαγωγές στο τυνησιακό ελαιόλαδο, και τώρα η συμφωνία CETA.Εμείς, κάναμε την απαιτούμενη διαπραγμάτευση ; Και αν ναι, τι πήραμε πίσω;

  • «Όχι !! Η Βαλονία διαπραγματεύτηκε και πήρε αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό της από το Βελγικό κράτος. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην αρχή ήταν σκληροί. Συμφώνησαν γιατί διαπραγματεύτηκαν τη «βίζα» τους με τον Καναδά. Ως εκ θαύματος, από το Μάιο καταργήθηκε η βίζα για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους».

  • Η Καναδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αποζημίωση των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της απώλειας των εσόδων τους;

  • «Όχι. Το φαινόμενο που θα δούμε , μετά την υπογραφή της συμφωνίας, είναι η κατάρρευση των τιμών. Όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και στο αγελαδινό».

  • Τελικά τι είναι αυτό που πρέπει να μας κάνει να ανησιχούμε για την προστασία της φέτας;

 

  • «Η ελληνική φέτα έχει αποκτήσει διεθνές μονοπώλιο. Δηλαδή δεν μπορεί ο καθένας να παράγει φέτα. Μάλιστα, για παράδειγμα, φέτα δεν μπορούν να παράγουν οι τυροκόμοι της Κρήτης.

Η φέτα προστατεύεται ως ένα ειδικό προϊόν, που παρασκευάζεται στην Ήπειρο, στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, μόνο στη νήσο Λέσβο, και στη Πελοπόννησο.

Άρα να θέλουν για παράδειγμα να παράγουν φέτα στη Ρόδο.. δεν μπορούν να την ονομάσουν φέτα.  Τόσο σκληρή είναι η προστασία της.

Αυτή την προστασία λοιπόν, επειδή ήταν απόλυτη δεν μπορούσαν να τη δεχτούν οι ευρωπαίοι. Κυρίως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, και από το 1996 έως και το 2005 έγιναν 3 δικαστήρια στο Λουξεμβούργο. Το πρώτο και το τρίτο δικαστήριο κερδήθηκαν και έτσι από το 2005 η προστασία είναι απόλυτη».

Υπάρχουν όμως έλληνες παραγωγοί στο Καναδά, όπως αναφέρει ο κύριος Κεφαλογιάννης και κύριος Κύρτσος , που επωφελούνται από αυτή τη συμφωνία.

 « Η προστασία της φέτας, ήταν και είναι απόλυτη στην Ε.Ε. όπου υπάρχουν 500 εκατ. Καταναλωτές.

Το 63% της παραγωγής της καναδικής (μαϊμού, που παράγετε από αγελαδινό γάλα)δεν το έχουν Έλληνες, αλλά ένας Σκοπιανός.

Υπάρχουν 8 έλληνες παραγωγοί και υπάρχει ακόμη και η πολυεθνική KRAFT.

Ο Σκοπιανός μάλιστα, προκαλώντας, ονόμασε και το τυρί που παρήγαγε « Macedonia FETA».

Προστατεύουμε λοιπόν τους Έλληνες που έχουν ένα τόσο μικρό μέρος της παραγωγής;

Η κυβέρνηση Σαμαρά, και μετέπειτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως όσοι ήταν παραγωγοί μέχρι το 2003, θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν φέτα.

Αυτό όμως είναι κάτι ολέθριο. Διότι για πρώτη φορά, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επιτρέπεται η φίρμα «Φετα» από κάποιον άλλο.

Άρα ανοίγουμε την κερκόπορτα, και σε μια άλλη συμφωνία που έρχεται, και αυτή είναι η συμφωνία με τις χώρες της Μεσημβρινής Αφρικής. Δηλαδή την Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, κ.ά. Εκεί λοιπόν υπάρχει η ρίτρα, όπου μπορεί η Νότια Αφρική να παράγει  AFRICA FETA.

Έχουμε και τη συμφωνία της Σιγκαπούρης.

Άρα λοιπόν, με την βοήθεια ουσιαστικά της Ελλάδας, εκχωρούμε το δικαίωμα, να παράγει κάποιος τυρί με το όνομα «Φέτα».

Αυτό που δεν πέτυχαν οι Δανοί εδώ και χρόνια, το κάναμε εμείς με τη θετική ψήφο των δικών μας ευρωβουλευτών. Δώσαμε το δικαίωμα στο Σκοπιανό, και κυρίως στην Καναδική εταιρία KRAFT να μπει στο παιχνίδι.

Η KRAFT, θα αγοράσει τους μικρούς παραγωγούς, θα ξεκινήσει να παράγει 170.000 τόνους τυρί, με το όνομα «Φέτα»,και δε θα το δώσει στην Ευρώπη, αλλά στην Αμερική. Αυτό λοιπόν είναι όλο το μυστικό.

Στην ουσία χάνουμε την αγορά των 500 εκατ. της ΕΕ. Ένα μονοπώλιο 100% της ενδοχώρας.  Γιατί; Tι να κερδίσουμε; 385 εκατ. ευρώ εισπράττουμε από τις εξαγωγές μας.

Έχουμε απόλυτη προστασία στο «Κρόκο Κοζάνης», και στη «Μαστίχα Χίου». Γιατί αφήνουμε λοιπόν παραθυράκια στη φέτα;

Τελικά μήπως η ονομασία « Φέτα» γίνει το παγκόσμιο « μήλο της Έριδος » ;

Kαι εμείς τελικά, πόσο έτοιμοι είμαστε για να εκμεταλλευτούμε αυτή την κατάσταση;

Προηγούμενο άρθροΗ Ρωσική επέκταση στην Σερβία – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Μηλόπιτα με βάση μπισκότου βρώμης και μελιού – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)