
Τι κάνει έναν καθηγητή Αγγλικών να ξεχωρίζει; To British Council καταρρίπτει τον μύθο του φυσικού ομιλητή |
||
|
||
Ελλάδα / Αθήνα 20 Μαΐου 2025 – Γιορτάζοντας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία, το British Council, ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολιτιστικές σχέσεις και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, μοιράζεται μαζί μας το εξής σαφές μήνυμα: σε έναν πολύγλωσσο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η αξιολόγηση των ικανοτήτων ενός καθηγητή Αγγλικών με βάση την καταγωγή του δεν είναι μόνο άτοπη, αλλά και μεροληπτική. Για ολόκληρες δεκαετίες, η ιδέα του φυσικού ομιλητή – η πεποίθηση δηλαδή ότι μόνο όσοι απέκτησαν μια γλώσσα μαθαίνοντάς την ως μητρική, από την πρώιμη παιδική τους ηλικία, είναι πραγματικά κατάλληλοι να τη διδάξουν – έχει διαμορφώσει τον τρόπο διδασκαλίας των Aγγλικών, επηρεάζοντας τόσο τις πρακτικές επιλογής καθηγητών, όσο και τις προσδοκίες των μαθητών και των γονέων. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, τόσο από τους ειδικούς, όσο και από έρευνες που διεξάγονται, καθώς και από την ίδια την εμπειρία του British Council, το οποίο υποστηρίζει ένα πιο συμπεριληπτικό μοντέλο εκπαίδευσης, βασισμένο στη σημερινή παγκόσμια και ποικιλόμορφη πραγματικότητα. «Τα Aγγλικά δεν ανήκουν σε καμία χώρα ή ομάδα. Είναι ένα παγκόσμιο εργαλείο επικοινωνίας, μια ζωντανή γλώσσα που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς από κάθε άτομο που τη χρησιμοποιεί, ανεξάρτητα από την προφορά του», λέει ο Andrew McMullen, Υπεύθυνος του προγράμματος Teaching Excellence στο British Council. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται από την έκθεση The Future of English: Global Perspectives (Το Μέλλον της Αγγλικής Γλώσσας: Παγκόσμιες Προοπτικές), η οποία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το παραδοσιακό μοντέλο του «φυσικού ομιλητή» αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο σε έναν κόσμο όπου τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται κυρίως ως lingua franca μεταξύ ανθρώπων από ποικίλα γλωσσικά και πολιτισμικά υπόβαθρα. Τι είναι αυτό που κάνει έναν καθηγητή Αγγλικών να ξεχωρίζει; Σε διάφορες χώρες όπως και στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει ο μύθος ότι οι καθηγητές που έχουν τα Αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα προσφέρουν στους μαθητές τους μια ανώτερη μαθησιακή εμπειρία. Αλλά τα στοιχεία – και η εμπειρία – υποδηλώνουν το αντίθετο: αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι η εκπαίδευση, η εμπειρία, η ενσυναίσθηση και οι παιδαγωγικές δεξιότητες ενός καθηγητή. «Πολλοί καθηγητές που έχουν διδαχτεί τα Αγγλικά ως ξένη γλώσσα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις», εξηγεί ο McMullen.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η ευκολία κατανόησης – όχι η μίμηση μιας συγκεκριμένης προφοράς- θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στις πραγματικές επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και υποστηρίζει ένα πιο συμπεριληπτικό όραμα για την Αγγλική ως διεθνή γλώσσα», προσθέτει η Deni Savvidou.
«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία είναι η ιδανική στιγμή να θυμηθούμε ότι, όπως και ο πολιτισμός, έτσι και η γλώσσα είναι ένα κοινό ανθρώπινο αγαθό. Η προώθηση της συμπερίληψης στη διδασκαλία των Αγγλικών δεν είναι μόνο μια πράξη δικαιοσύνης. Είναι μια επένδυση στην ποιότητα, την εκπροσώπηση και το μέλλον», καταλήγει ο McMullen. |
||
Σχετικά με το British Council
Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός πολιτιστικών σχέσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ευημερία δημιουργώντας δεσμούς και σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αγγλικής γλώσσας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες, και διαθέτουμε φυσική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Το 2022-2023 ήρθαμε σε επαφή με 600 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως. www.britishcouncil.org/.
|