Το British Council, ο επίσημος εκπρόσωπος της βρετανικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνάς του για τις απόψεις των Ευρωπαίων για τις πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό μετά την πανδημία.
Τι απασχολεί τους Έλληνες που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό;
- Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Kubi Kalloo σε δείγμα 1.700 νέων ηλικίας 16–34 ετών από την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναλύει, μεταξύ άλλων, τους προβληματισμούς και τα κίνητρα των νέων σε σχέση με τις σπουδές στο εξωτερικό.
- Οι προϋποθέσεις εισαγωγής, το κόστος διαμονής και διαβίωσης και η διαδικασία απόκτησης βίζας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τους νέους σχετικά με τις σπουδές στη Βρετανία.
- Σε απάντηση αυτών των προβληματισμών, το British Council προσφέρει δωρεάν πληροφορίες, συμβουλές και διαδικτυακά σεμινάρια μέσω της πλατφόρμας του για την ανώτατη εκπαίδευση, Study UK.
- 54 Βρετανικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Imperial College London, το UCL και το Πανεπιστήμιο του Cambridge συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές εκθέσεις που διοργανώνονται σήμερα στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας δωρεάν ενημέρωση και πληροφορίες στους Έλληνες μαθητές και φοιτητές.
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής πανεπιστημιακής στατιστικής υπηρεσίας HESA, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, 7.100 Έλληνες φοιτητές επέλεξαν τη Βρετανία για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, φέρνοντας τη χώρα μας στην όγδοη θέση προέλευσης των φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Το British Council, ο επίσημος εκπρόσωπος της βρετανικής ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε σε 1.700 νέους ηλικίας 16-34 ετών, από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προγράμματα σε πανεπιστήμια ή ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στο εξωτερικό (κυρίως στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία ή τη Βρετανία), μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η έρευνα, που διεξάγεται από το 2022 από την εταιρία Kubi Kalloo, αναλύει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή στις απόψεις των φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πανδημία. Το 42% των Ελλήνων ερωτηθέντων υπέδειξαν τη Βρετανία ως πρώτη επιλογή τους για σπουδές στο εξωτερικό, γεγονός που έφερε τη Βρετανία στην κορυφή της κατάταξης προτίμησής τους, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία να ακολουθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τους προβληματισμούς και τα κίνητρα των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο των διεθνών σπουδών. Ανάμεσα στους λόγους επιλογής της Βρετανίας για τις σπουδές τους, οι ερωτώμενοι ανέφεραν την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και ακαδημαϊκής έρευνας, το ευρύ φάσμα προσφερόμενων προγραμμάτων (προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα των φοιτητών) και την ανταποδοτική αξία των σπουδών στη Βρετανία.
Σε ότι αφορά στα θέματα που τους προβληματίζουν, από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι επισήμαναν τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το κόστος διαμονής και διαβίωσης και τη διαδικασία απόκτησης βίζας για τις σπουδές τους στη Βρετανία. Προκειμένου να ανταποκριθεί σ’ αυτούς τους προβληματισμούς, το British Council προσφέρει δωρεάν πληροφορίες και απαντήσεις στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων μέσα από την πλατφόρμα του Study UK σχετικά με:
- Προϋποθέσεις εισαγωγής: Η σελίδα αυτή δίνει μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας αιτήσεων σε βρετανικά πανεπιστήμια, προσφέροντας έναν περιεκτικό οδηγό που βοηθάει τους υποψήφιους φοιτητές να επιλέξουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις τους.
- Δίδακτρα: Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες για τα δίδακτρα πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και μια μηχανή αναζήτησης για περισσότερες από 3.000 υποτροφίες και οικονομικά βοηθήματα που απευθύνονται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο.
- Βίζα: Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση φοιτητικής βίζας μέσω του Student Route, για προγράμματα διάρκειας άνω των έξι μηνών και διευκρινίζει τους άλλους διαθέσιμους τύπους βίζας, καθώς και τους τρόπους παραμονής και εργασίας στη Βρετανία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
- Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια: Το British Council προσφέρει ένα πρόγραμμα ζωντανών διαδικτυακών σεμιναρίων και παρουσιάσεων για μαθητές, συμβούλους, και εκπαιδευτικούς. Τα σεμινάρια αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων από την ΕΕ τον ΕΟΧ και την Ελβετία.
- Υποτροφίες: Η σελίδα αυτή προσφέρει πληροφορίες για τις υποτροφίες GREAT του British Council διαθέσιμες αποκλειστικά σε Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Εκτός από τις παραπάνω πηγές, το British Council και το Πανεπιστήμιο του Newcastle έχουν δημιουργήσει ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα (MOOC) για να στηρίξουν τους διεθνείς φοιτητές βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν την πιθανή ψυχολογική πίεση και το στρες και να προσαρμοστούν στις συνθήκες σπουδών τους στο εξωτερικό.
Εκθέσεις Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Η Βρετανική Πρεσβεία στη Αθήνα με την υποστήριξη του British Council στην Ελλάδα διοργανώνουν δύο εκθέσεις για να παρουσιάσουν τις ευκαιρίες βρετανικών προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στους υποψήφιους φοιτητές
Οι εκθέσεις αυτές προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους 54 βρετανικών πανεπιστημίων ανάμεσα στα οποία το Imperial College London, το UCL και το Πανεπιστήμιο του Cambridge και να λάβουν έγκυρη και εξατομικευμένη πληροφόρηση για τα προσφερόμενα προγράμματα, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το κόστος ζωής, τα δίδακτρα, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης κ.α.
Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic Athens στην Αθήνα και αύριο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο The Met στη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής: www.britishcouncil.gr/events/showcasing-uk-higher-education-opportunities.
Σχετικά με το British Council
Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός πολιτιστικών σχέσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ευημερία δημιουργώντας δεσμούς και σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αγγλικής γλώσσας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες, και διαθέτουμε φυσική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Κατά τη διετία 2021-22 ήρθαμε σε επαφή με 650 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (www.britishcouncil.org).