“Το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία είναι ότι λάβαμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσα μέτρα απαιτηθούν για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και όλους όσους έχουν πραγματικά ανάγκη”, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.
“Κύριο μέλημα μας είναι οι νέες ανάγκες των πολιτών και της οικονομίας. Από την πρώτη στιγμή σταθερό πρόταγμα για εμάς ήταν να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία και όρθιες τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και να αποτρέψουμε την απώλεια θέσεων εργασίας και αυτό έγινε με ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Λάβαμε μέτρα και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις ύψους 24 δις ευρώ μέσα στο 2020 και 7,5 δις ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2021”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι η προοπτική αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, αποτυπώνει τη βεβαιότητα για μια δυναμική πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική, ο υφυπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ενώ “η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης που ανέκοψε την ανάπτυξη, η σημερινή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πολιτική μείωσης των φόρων”.
Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε, στο σημείο αυτό, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα, τη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με την ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
“Αυτά ήταν μόνο η αρχή. Αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, θα προχωρούσαμε σε πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμα και μέσα σε αυτή τη συγκυρία της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, δηλαδή:
-μείωση και σε πολλές περιπτώσεις μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
-μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, σε ορισμένα προϊόντα της εστίασης και στο τουριστικό πακέτο.
Όπως δε επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος, στον προϋπολογισμό του 2021 που καταρτίστηκε υπό την πίεση των απαιτούμενων δημοσιονομικών περιορισμών, “δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας νέος φόρος ή καμία αύξηση ήδη υπάρχοντος φόρου αλλά περιλαμβάνονται μέτρα μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων”, όπως:
– η αναστολή, για ένα έτος, της εισφοράς αλληλεγγύης με ωφελούμενους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους εισοδηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
-η παράταση ισχύος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι 30.4.2021 για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες
-η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα,
-η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
-η εφαρμογή του μέτρου των υπερεκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις
-η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
“Ατεκμηρίωτα κάποιοι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 47,83 δισ. ευρώ έναντι 44,6 δισ. ευρώ εφέτος, ισχυρίζονται ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, μεταφράζεται σε επιβολή νέων φόρων, όταν στον προϋπολογισμό του 2021 δεν υπάρχει ούτε ένας φόρος, ούτε μια αύξηση φόρου.
Αντιθέτως, υπάρχει μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: “αυτή είναι και η διαφορά μας. Κάποιοι αντιλαμβάνονται την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως προϊόν επιβολής φόρων και εμείς επιδιώκουμε την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την παραγωγή πλούτου για τη χώρα”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ