Αρχική Blog Σελίδα 6565

Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων – ΑΕΠ Κοζάνης 0-2. Έχασε ο Μέγας, η μάχη σωτηρίας συνεχίζεται. – βίντεο – φωτο

Δεν τα κατάφερε ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων από την Ημαθία, γνωρίζοντας την εντός έδρας ήττα 0-2 από την ΑΕΠ Κοζάνης για την 19η αγωνιστική στον 2ο όμιλο της Γ Εθνικής.

Ρεπορτάζ: Γιώργης Γκιώνης

Το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο τέταρτο, με την ΑΕΠ να προηγείται στο 75΄ με αυτογκόλ του Ζυγκερίδη και τον Κατσαβάκη με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 88΄ να διαμορφώνει το τελικό 0-2 για τους φιλοξενούμενους. Λίγο πριν τη λήξη αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη για τους γηπεδούχους οι Αβραμόπουλος και ο γκολκίπερ Αργυρόπουλος. Χρέη τερματοφύλακα στα τελευταία λεπτά έκανε ο Λίτσι.

Η μάχη της σωτηρίας για την ομάδα της Ημαθίας συνεχίζεται την επόμενη 20η αγωνιστική, με τη δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στη Θύελλα Σαρακηνών.

Διαιτητής ο κ. Κατεριάδης, βοηθοί οι κ.κ. Κεσίσογλου και Βλαδίκας του συνδέσμου Πέλλας.

Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων (Πρίντζιος): Αργυρόπουλος, Ατανάσοφ (82΄ Βασάρας), Τσιούχας (71΄ Γεωργίου), Ζυγκερίδης, Πέικος, Τσιρίδης, Πιπιλιάρης, Αβραμόπουλος, Λίτσι, Κέλο (65΄ Βασίλτσης), Περτσιούνης.

ΑΕΠ Κοζάνης (Παπαβασιλείου): Παστορνίκι, Φωλίνας, Κοτταρίδης, Κουντούρης, Κατσαβάκης, Κωστίκος, Σλεα, Βαλμάς (90+ Αλτιντζής), Κυρίτσης, Βοριαζίδης, Μπάλλας.

Δείτε στιγμιότυπα – γκολ του αγώνα στο βίντεο:

Φωτογραφίες:

DSC02427 DSC02428 DSC02429 DSC02430 DSC02431 DSC02432 DSC02433 DSC02434 DSC02435 DSC02436 DSC02437 DSC02438

Βέροια Ladies – ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ Ιωαννίνων 2-0. Πρωταθλήτριες πριν την Πρωταπριλιά! – βίντεο – φωτο

Το ευρυματικό σύνθημα προς τον προπονητή τους “Το πήραμε πριν την Πρωταπριλιά, Μυλωνά-Μυλωνά” έκαναν πράξη τα κορίτσια των Βέροια Ladies, καταφέρνοντας να στεφθούν και μαθηματικά πρωταθλήτριες μία αγωνιστική πριν τη λήξη του γυναικείου πρωταθλήματος του 2ου ομίλου Γ Εθνικής.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Πέτυχαν καθαρή και δίκαιη νίκη στο ντέρμπι απέναντι στον ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ Ιωαννίνων, ξεφεύγοντας πλέον τέσσερις βαθμούς από τις σημερινές τους αντιπάλους, έχοντας μάλιστα και ένα ματς λιγότερο. Εντυπωσιακό ήταν το πανηγυρικό κλίμα που είχαν προετοιμάσει οι άνθρωποι της Βέροιας, με τον κόσμο που παρακολούθησε το ντέρμπι να απολαμβάνει αξιόλογο θέαμα από τα νεαρά κορίτσια και των δύο ομάδων. Ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα οι παίκτριες του Γιώργου Μυλωνά, σκόραραν δύο φορές, μία σε κάθε ημίχρονο. Το σκορ άνοιξε στο 34΄ η Μουρατίδου, ενώ το τελικό 2-0 σημείωσε στο 74΄ η Μπουντάνι.

Άψογη η διαιτησία του Γιώργου Λαμπρίδη, όπως και οι υποδείξεις των βοηθών Κυριάκου Παρούτογλου και Μαρίας Σιώνη. Άπαντες του συνδέσμου Πέλλας.

Βέροια Ladies (Μυλωνάς Γ.): Χαραλαμπίδου, Τσαγκαλίδου, Σταφυλίδου Π., Κανδύλα, Σεϊτανίδου, Μαργαρίτη, Μανωλοπούλου, Μουρατίδου, Πετράκη, Σταφυλίδου Γ., Βασιλείου (αρχική ενδεκάδα), Λιλιοπούλου, Αραμπατζή, Μίλη, Μπουντάνι, Δημητριάδου, Τσαχουρίδου, Ελευθεριάδου.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ Ιωαννίνων (Αντώνογλου Η.): Καλαμπακιώτη, Πριλίγκου, Σπηλιά Αν., Τσαρή, Μητρογιώργου, Σπηλιά Αντ., Φώτη, Μπολιεράκη, Ντότη, Μπούρη, Καϊτατζή (αρχική ενδεκάδα), Καρλέτσα, Μαργιόλα, Τσαπραλή.

Δείτε τον αγώνα – δηλώσεις όπων μεταδόθηκε ζωντανά από το emvolos.gr στο βίντεο:

Δείτε στιγμιότυπα – γκολ του αγώνα στο βίντεο:

Φωτογραφίες:

BER LA IOAN 1 BER LA IOAN 2 BER LA IOAN 3 BER LA IOAN 4 BER LA IOAN 5 BER LA IOAN 6 BER LA IOAN 7 BER LA IOAN 8 BER LA IOAN 9 BER LA IOAN 10 BER LA IOAN 11 BER LA IOAN 12 BER LA IOAN 13 BER LA IOAN 14 BER LA IOAN 15 BER LA IOAN 16 BER LA IOAN 17 BER LA IOAN 18 BER LA IOAN 19 BER LA IOAN 20 BER LA IOAN 21 BER LA IOAN 22 BER LA IOAN 23 BER LA IOAN 24 BER LA IOAN 25 BER LA IOAN 26 BER LA IOAN 27 BER LA IOAN 28 BER LA IOAN 29 BER LA IOAN 30 BER LA IOAN 31 BER LA IOAN 32 BER LA IOAN 33

Κατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 2.108 νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Τα 2.108 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ για την Κεντρική Μακεδονία κατανέμονται ανά νομό ως εξής:

-1439 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

-86 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

-74 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-132 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-101 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-171 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

-105 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

Γεωγραφική κατανομή των 13.429 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ 

Η γεωγραφική κατανομή των 13.429 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Opera Στιγμιότυπο 2022 03 27 170150 eody.gov .gr

Opera Στιγμιότυπο 2022 03 27 170238 eody.gov .gr

 

 

Κορονοϊός: 13.429 νέα κρούσματα στη χώρα – 2.930.321 συνολικά – 342 διασωληνωμένοι – 27.268 θάνατοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Μαρτίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 13.429 , εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.930.321

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.268 θάνατοι.

ΕΟΔΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ο χώρος της εστίασης πεδίο ανάπτυξης επιχειρήσεων για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα – Πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης από την IRC Hellas 

Ο πακιστανικής καταγωγής Ιτζάζ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γνώση του για τα μπαχαρικά της Ανατολής και να φτιάξει ένα βίγκαν εστιατόριο για όλους. Ο Βαχίντ από το Ιράν ονειρεύεται το δικό του εστιατόριο, όπου θα συνδυάζονται αρμονικά ελληνικές, περσικές και αραβικές γεύσεις.

Ο χώρος της εστίασης αποτελεί για αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα το πεδίο, στο οποίο θέλουν να απασχοληθούν ή ακόμα και να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Ο Ιτζάζ και ο Βαχίντ είναι δύο από τους επίδοξους επιχειρηματίες, που ελπίζουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

«Η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών βρίσκουν δουλειά στην εστίαση και τον τουρισμό, κυρίως γιατί αυτοί οι δύο τομείς δεν χρειάζονται τόσο ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σικιαρίδη, υπεύθυνη προγραμμάτων ένταξης και απασχόλησης στην IRC Hellas. «Στα προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης εμφανίζεται συνέχεια ως ιδέα η δημιουργία εστιατορίων, κυρίως γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επαγγελματική εμπειρία στην εστίαση, στην Ελλάδα και τις χώρες τους, αλλά και γιατί πολλοί λαοί έχουν κοινή κουλτούρα με τους Έλληνες στο θέμα του φαγητού», προσθέτει η κ. Σικιαρίδη.

Η IRC Hellas σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, υλοποιούν το πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης «Craft your Business», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Citi, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Resilient Futures». Το «Resilient Futures» υλοποιείται στην Ελλάδα και άλλες έξι χώρες: τη Γερμανία, το Μεξικό, το Καμερούν, τη Νιγηρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 900 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτοι Έλληνες ηλικίας 18-35 ετών.

Vahid

Στον πιο πρόσφατο κύκλο του προγράμματος οκτώ νέα άτομα από διαφορετικές χώρες, μεταξύ των  οποίων ο Ιτζάζ και ο Βαχίντ, αφού ολοκλήρωσαν δύο εκπαιδευτικούς κύκλους του προγράμματος επιχειρηματικής κατάρτισης «Craft your Business», παρουσίασαν τις ιδέες τους σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας (Pitching Competition), ενώπιον κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από επαγγελματίες του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας. Στο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες διεκδικούν ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο και εξατομικευμένη υποστήριξη για την υλοποίηση της ιδέας τους. Ο Βαχίντ βραβεύτηκε για την ιδέα του και ο Ιτζάζ πήρε πολύ θετικά σχόλια και την υποστήριξη των κριτών για εύρεση χρηματοδότησης.

Ο Βαχίντ Χαρίρι βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην Ελλάδα. Όταν έφυγε από την πατρίδα του το Ιράν αποφάσισε να αφήσει πίσω και την καριέρα που είχε κάνει ως τότε ως μηχανικός αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα άρχισε να δουλεύει σε κουζίνες εστιατορίων και συνειδητοποίησε ότι ήταν ένας χώρος που του ταιριάζει. Έτσι, αποφάσισε να σχεδιάσει το δικό του εστιατόριο, όπου θα προσφέρει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όπως ο μουσακάς και τα γεμιστά, καθώς και περσικές γεύσεις και αραβικά πιάτα.

«Αισθάνομαι ότι οι πελάτες στην Αθήνα χρειάζονται ένα τέτοιο εστιατόριο και όταν ικανοποιείς τις ανάγκες κάποιου, νιώθεις ότι δίνεις αξία στους γύρω σου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όταν έμαθε για το πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης, εξηγεί, αποφάσισε να συμμετάσχει για να μάθει περισσότερα για το χώρο των επιχειρήσεων και να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Η γνώση γύρω από τις επιχειρήσεις ήταν που ώθησε και τον Ιτζάζ Αχμέτ ή Άγγελο, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, να πάρει μέρος στο ίδιο πρόγραμμα. Ο Ιτζάζ έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά καθώς οι γονείς του είναι από το Πακιστάν, γνωρίζει πολλά για τα μπαχάρια της Ανατολής. «Στο Πακιστάν και την Ινδία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι βίγκαν, όχι από επιλογή, αλλά γιατί το κρέας είναι ακριβό, οπότε έχουν εξελίξει αυτή την κουζίνα χρησιμοποιώντας πολλά μπαχαρικά», εξηγεί.

Ο χώρος της εστίασης είναι γνώριμος για εκείνος, καθώς δουλεύει τα τελευταία χρόνια. Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει το δικό του βίγκαν εστιατόριο, το οποίο όμως θα απευθύνεται σε όλους και θα στοχεύει πάνω από όλα στην υγιεινή διατροφή. «Έχω πολλούς βίγκαν φίλους και το πρόβλημα όταν συναντιόμαστε είναι το πώς θα βρούμε ένα εστιατόριο, στο οποίο θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι», παρατηρεί.

Ijaz

Το εστιατόριο, προσθέτει, θα διαμορφωθεί με οικολογικές λύσεις, θα χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό και η επίπλωση θα βασίζεται στη μεταποίηση χρησιμοποιημένων παλετών. «Δεν είναι απλά μια επιχειρηματική ιδέα, περισσότερο είναι ένας τρόπος έκφρασης, γιατί όλες οι μικρές επιχειρήσεις εκθέτουν ένα μέρος του χαρακτήρα των ιδιοκτητών τους», λέει χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα «Resilient Futures» απαρτίζεται από δύο πυλώνες: εργασιακή συμβουλευτική και επιχειρηματικότητα. Η εργασιακή συμβουλευτική είναι εξατομικευμένη και περιλαμβάνει χαρτογράφηση των αναγκών του ωφελούμενου και κατάρτιση πλάνου δράσης για εύρεση εργασίας. Ο δεύτερος πυλώνας «Craft your Business» αφορά σε πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της IRC Hellas, Δήμητρα Καλογεροπούλου, «στο πλαίσιο των προσφυγικών ροών από τη μια υπάρχουν οι ανάγκες για άσυλο και υποδοχή και από την άλλη υπάρχει η ανάγκη ένταξης των ανθρώπων που έρχονται στη νέα κοινωνία. Ένα σημαντικό μέρος της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εργασιακή ένταξη. Η IRC έχοντας διεθνή εμπειρία στα θέματα της ένταξης αποφάσισε να ξεκινήσει τέτοιου είδους προγράμματα. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανάγκες και στην υποδοχή και το άσυλο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Αναστασία Σικιαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης επάνω στην επιχειρηματικότητα έχουν λάβει υποστήριξη περίπου 500 άτομα και έχουν προκύψει τελικά 40 επιχειρηματικές ιδέες. Όπως προσθέτει, πάντως, «τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν μετριούνται μόνο σε αριθμούς. Οι ωφελούμενοι αρχίζουν να σκέφτονται με τους όρους του επιχειρείν, κάτι που είναι δύσκολο ειδικά όταν είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας και προσπαθείς να επιβιώσεις και να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος σε μια νέα χώρα. Επίσης, αναπτύσσουν και πολλά soft skills, όπως οι έννοιες της ομαδικότητας, της στοχοθεσίας και της ενδυνάμωσης».

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες του Ιτζάζ και του Βαχίντ, καθώς και των σεμιναρίων επιχειρηματικότητας. Τις φωτογραφίες παραχώρησε η IRC Hellas στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου

Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια στην αγορά διαβεβαιώνουν φορείς του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε προϊόντα όπως άλευρα και ηλιέλαια/σπορέλαια. Την ίδια στιγμή φορείς της ελληνικής αγοράς διαβεβαιώνουν για επάρκεια τροφίμων και ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν σειρά μέτρων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Τη βεβαιότητά του ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου «καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν την αδιάκοπη και ομαλή λειτουργία τής εφοδιαστικής αλυσίδας» εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Γρηγόρης Αντωνιάδης.

«Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά (επάρκεια, κόστος πρώτων υλών/ενέργειας), που προκύπτουν για διάφορους λόγους (κλιματική, υγειονομική κρίση, κλπ.), αλλά και λόγω της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης» αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης και προσθέτει: «Η βιομηχανία μας, όντας ένας καθοριστικός κλάδος της μεταποίησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει πάντοτε ως στόχο και μέλημά της την προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο retail analyst Κωνσταντίνος Μαχαίρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι τόσο η ελληνική βιομηχανία όσο και το οργανωμένο λιανεμπόριο αυτή τη κρίσιμη στιγμή «βάζει πλάτη» και ενεργεί προς όφελος του καταναλωτή. «Η στήριξη λιανεμπόρων και προμηθευτών είναι άξια συγχαρητηρίων και πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα οι τιμές των προϊόντων είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις τόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, όσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, υπάρχει προς το παρόν μεγάλη επάρκεια προϊόντων στην αγορά για τους καταναλωτές. «Οι εγχώριες βιομηχανίες κάνουν τεράστιες προσπάθειες να βρουν πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν προβλήματα, κάνοντας εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης» επισημαίνει ο κ. Μαχαίρας και συμπληρώνει: «Λύσεις βρίσκονται πάντα». Ωστόσο επισημαίνει ότι «εάν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια είναι αμφίβολη η εξέλιξη των πραγμάτων και ευνόητο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά».

Παράλληλα, εστιάζει στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ζωοτροφές καθώς καλπάζουν οι τιμές των πρώτων υλών και εντείνονται τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές. «Το πρόβλημα με τις ζωοτροφές είναι μεγάλο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε η τιμή του κοτόπουλου ανά κιλό να διπλασιαστεί ή να πάει και παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για ζωοτροφές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.

Προβληματισμός και λήψη έκτακτων μέτρων

Οι τρέχουσες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Μάλιστα ήδη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο κ.Γεωργιάδης, προβλέπεται με ρύθμιση η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, οι αγορές των οποίων διαταράσσονται κατά την τρέχουσα κρίση. Δηλαδή, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική Επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιλώντας στην Βουλή, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις γίνεται «ώστε να έχει το κράτος μας την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως να μην επιτρέψουμε, κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με την τεχνητή έλλειψη αυτή να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

Από την πλευρά του, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι «η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς ελλείψεις» Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «η σωστή, μάλιστα, διαχείριση με την παρακολούθηση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά, όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, μπορεί να καλύψει την απότομη αύξηση της ζήτησης, δεν θα δημιουργήσει κενά εφοδιασμού από τις αποθήκες στα ράφια και θα προστατεύσει τον καταναλωτή από αυξήσεις πανικού, υπό τον φόβο ελλείψεων τροφίμων, που δεν υπάρχουν».

Την ίδια στιγμή μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν περιορισμό στις αγορές ηλιέλαιου/σπορέλαιου, αλεύρων και ζάχαρης στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι αλυσίδες ξεκινώντας από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, προχωρούν σε περιορισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ενώ πλέον επεκτείνουν το μέτρο του πλαφόν αγοράς και στα φυσικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν για παράδειγμα από μεγάλη αλυσίδα μέχρι τρεις συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1 λίτρου ή 2 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας, μέχρι δύο τεμάχια σπορέλαιου 5 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας ή μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Τα όρια αυτά ισχύουν για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό αλλά και το φυσικό κατάστημα. Σε άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ υπάρχει πλαφόν αγορών μέσω του e-market ορισμένων κωδικών αλεύρων, στο ηλιέλαιο στο αραβοσιτέλαιο και στη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Αντίστοιχα, φυσικά καταστήματα άλλης μεγάλης αλυσίδας έχουν θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο, έως 4 τεμάχια για τις συσκευασίες του 1 λίτρου και 2 λίτρων και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 λίτρων. Η αλυσίδα επιβάλλει ανάλογο όριο αγοράς στο ηλιέλαιο και για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά, αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά με εμπόρους και παραγωγούς να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας σε αυτά τα είδη. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει την επάρκεια», ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, στο πλαίσιο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Τσιβγέλη

Παραμένουν οι θετικές εκτιμήσεις για τη δυναμική της αγοράς ακινήτων και κατασκευών

Η δυναμική που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησιών όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρά τις νέες αβεβαιότητες και προκλήσεις που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τις αυξήσεις στα υλικά, καθώς και από τον πόλεμο στην Ουκρανία που δημιουργεί νέες συνθήκες στη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κατηγορηματικά αναφέρεται από οικονομικούς αναλυτές και επαγγελματίες του τομέα ακινήτων, είναι πρώιμο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε μια εξελικτική πορεία των γεγονότων. Και στην περίπτωση αυτή πάντως η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία, αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου

Η δυναμική της αγοράς ακινήτων μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σημαντική αύξηση κατά 9,8% κατέγραψαν οι τιμές των νέων διαμερισμάτων τη χρονιά που μας πέρασε. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,4%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Δυναμική ανάκαμψη προβλέπουν και διάφορες μελέτες και εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πιο πρόσφατη την έρευνα της διεύθυνσης Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS) για την ελληνική αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει το 2021 υπήρξε μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο, καθώς σύμφωνα με το 61% του δικτύου των συνεργατών της CPS, η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, με το 37% να προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόλις το 2% αναμένει συρρίκνωση.

Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών και Εκτιμήσεων της Cerved Property Services, Δ. Παπαστάμος, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς, είναι πιθανό να επηρεάσουν δυσμενώς την αναμενόμενη πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς κυρίως ως προς τον βαθμό  υλοποίησης των νέων οικοδομών αλλά και τον πιθανό ετεροχρονισμό των αποφάσεων διεθνών επενδυτών όσον αφορά νέα σχεδία στο ελληνικό real estate. Τονίζει όμως ότι πολλές φορές βέβαια αυτό  το ευμετάβλητο περιβάλλον μπορεί να ανατραπεί εύκολα και να οδηγήσει σε βελτίωση της αγοράς

Κατασκευές – Προοπτικές στις ενεργειακές κατασκευές παρά τους δύσκολους καιρούς

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Ιωσήφ Αραμπατζής, διευθύνων σύμβουλος της Επίκυκλος Κατασκευαστικής, «αν η ερώτηση είναι ποια είναι η καλύτερη στιγμή για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, η απάντηση είναι χθες». «Όποιος δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί χθες, τότε η καλύτερη στιγμή είναι το σήμερα. Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα έχουν ανοδική τάση», προσθέτει ο κ. Αραμπατζής. Αναφέρει τρεις βασικούς λόγους:

-Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης ειδικά αν συνυπολογιστεί η καλή ποιότητα κατασκευής σε μεγάλο μέρος των προσφερομένων ακινήτων.

– Η ποσότητα των αδειοδοτημένων έργων μαζί με ότι σχέδιο μελετάται αυτή την περίοδο, είναι κατά πολύ μεγαλύτερα του εργατικού δυναμικού της χώρας, ακόμα και αν παγώσουν προσωρινά κάποια έργα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

-Οι επερχόμενοι δασμοί ρύπων στην Ευρώπη λόγω των στόχων για έναν πιο πράσινο κόσμο, με αρχής γενομένης την ενεργειακής κρίση τιμών και με επακόλουθο πλήθος ρυθμίσεων, σίγουρα κοστοβόρων ως προς την κατασκευή.

Όπως επισημαίνει, παρά τις όποιες εξελίξεις, η Επίκυκλος συνεχίζει κανονικά όλα τα επενδυτικά κατασκευαστικά έργα που έχουν προγραμματιστεί. Μια σειρά αυτόνομων ενεργειακά πολυκατοικιών με ένα πλήθος διαμερισμάτων νέας γενιάς που σε μια μελλοντική βαθμολόγηση ποινών βάσει ρύπων στα ακίνητα, αυτά θα εξαιρούνταν ως σύγχρονα ενός μελλοντικού κόσμου που είναι μπροστά μας. Τέτοια ακίνητα στο τομέα των κατασκευών εκτιμάται ότι είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, προσθέτει.

Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν τις εξελίξεις – Ο τομέας ακινήτων έχει το πλεονέκτημα της αντίδρασης με χρονοκαθυστέρηση

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο συνέδριο «Prodexpo North» στη Θεσσαλονίκη «ο τομέας ακινήτων έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς αντιδρά στις κρίσεις με χρονοκαθυστέρηση, περίπου οκτώ – δέκα μηνών, ανάλογα την κατηγορία ακινήτου. Αν στο μεσοδιάστημα αυτό η κρίση υποχωρήσει θα αποφύγουμε την πτώση και θα υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στο πριν και το μετά. Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και έχουμε μια κατ’ ανάγκη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει και την Ελλάδα, που πριν από τη ρωσο-ουκρανική κρίση ήταν hot spot για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι την έβλεπαν ως επενδυτικό προορισμό,

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετακυλιστούν κόστη στην κατασκευή έργων του δημόσιου τομέα και πώς θα επηρεαστεί η υλοποίησή τους, ο κ. Κορμάς εκτίμησε πως «για τα έργα, που τώρα θα δημοπρατηθούν, θα ήταν καλό (οι δημοπρατούσες αρχές) να ακούσουν την πλευρά αυτών που θα τα κατασκευάσουν», επισημαίνοντας ότι μια εταιρεία που σήμερα θα υπογράψει μια σύμβαση, σε έξι μήνες θα έχει μπροστά της άλλα δεδομένα, άρα χρειάζεται να υπάρξουν κάποιες ρήτρες. «Οι αυξήσεις δεν μπορούν να απορροφηθούν από το κατασκευαστικό κομμάτι, θα μετακυλισθούν και στην επόμενη ημέρα».

Το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία εξακολουθεί να κυριαρχεί

Μια πρώτη εκτενής αποτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία έγινε από την Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Στα συμπεράσματα της ανάλυσης επισημαίνεται ότι «θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το νέο σοκ συνεπάγεται περιορισμένες απώλειες για την οικονομική δραστηριότητα το 2022 στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να αναστραφούν σε ορίζοντα τριετίας».  Μια άποψη που συμμερίστηκαν και τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλο τραπεζικό συνέδριο, καθώς αναγνωρίζοντας τις νέες μεγάλες προκλήσεις που προκύπτουν από τις νέες αβεβαιότητες, εκτίμησαν ότι το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ.Λιδωρίκης

Σποράδες: Καλοκαίρι με μεγάλες προσδοκίες και βελτίωση των συγκοινωνιών – Φτάνουν τα υδροπλάνα

Ένα καλοκαίρι ξεχωριστό, που οι -μέχρι πρότινος προβλέψεις-, εκτιμούσαν ότι θα ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό εκείνο του 2019, έκαναν οι παράγοντες του Τουρισμού και οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες για τις Σποράδες.

Οι προετοιμασίες όλων ήταν ανάλογες των προσδοκιών, αφού ο αναμενόμενος κόσμος στα υπέροχα νησιά των Σποράδων θα ξεπερνούσε τους αριθμούς του 2019. Ωστόσο όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, παρά τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική για τα τρία πανέμορφα νησιά των Σποράδων, καθώς πέραν των υποδομών ένας κορυφαίος παράγοντας -που πάντα καθορίζει πολλά- ήταν κατά κύριο λόγο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δευτερευόντως οι αεροπορικές, όσον αφορά τον εγχώριο Τουρισμό.

Ο εισαγόμενος Τουρισμός σαφώς και είναι κυρίαρχος με τις αεροπορικές πτήσεις και τις πληρότητές τους να είναι το Α και το Ω για τον κάθε τόπο.

Ωστόσο, οι Σποράδες εδώ και χρόνια είχαν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν είχαν εύκολη ακτοπλοϊκή πρόσβαση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και τα δρομολόγια ήταν λίγα, τα πλοία μικρά και παλαιά, τα λιμάνια (πλην του Βόλου) προβληματικά και τα ναύλα ακριβότερα αναλογικά από κάθε άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή.

Φέτος τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά με την πρόσθεση και νέων πλοίων, την προσέγγιση σε περισσότερα λιμάνια, πολλές εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών και την επιτέλους εμφάνιση των περίφημων υδροπλάνων στην περιοχή.

Το λιμάνι του Βόλου παραμένει, όπως είναι φυσικό, το σημαντικότερο από όλα και με καθημερινά δρομολόγια θα συνεχίσουν να αναχωρούν και να ταξιδεύουν τα οχηματαγωγά «Πρωτέας» και «Express Skiathos» της Blue Star Ferries, αλλά στην γραμμή προστίθεται φέτος και το νεόφερτο μεγάλο οχηματαγωγό «Sporades Star» (παλαιό «Azores Express») της SeaJets.

«Πρωτέας» και «Sporades Star» θα «δένουν» σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο ενώ θα προσεγγίζουν και στο Μαντούδι της Εύβοιας, προς διευκόλυνση των Αθηναίων ταξιδιωτών και αποσυμφόρηση του Βόλου.

Από την Θεσσαλονίκη με συνεχή δρομολόγια προς όλα τα νησιά, αλλά και το Μαντούδι θα ταξιδεύει και φέτος ένα μεγάλο ταχύπλοο της SeaJets, αφού πέρυσι η γραμμή επιδοτήθηκε και διακινήθηκαν περίπου 30.000 επιβάτες.

Από τον Άγιο Κωνσταντίνο της Λοκρίδας η ΑΝΕΣ θα δρομολογήσει και φέτος το μικρό, αλλά πολύ εξυπηρετικό οχηματαγωγό «Σύμη ΙΙ» που θα προσεγγίζει σε Γλύφα, Σκιάθο, Γλώσσα και Μαντούδι.

Μία ακόμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το οχηματαγωγό «Αχιλλέας» από την Κύμη της Εύβοιας θα κάνει την διαδρομή προς Σκύρο, Αλόννησο και Σκόπελο.

Από τον Βόλο θα εξυπηρετούνται τα νησιά και με το ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ» με καθημερινά δρομολόγια.

Το μεγάλο ζητούμενο στην φετινή τουριστική περίοδο είναι το πού θα φτάσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, γιατί ειδικά οι Σποράδες είναι ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένας πανάκριβος προορισμός.

Από τις 20 Μαρτίου όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Χαρακτηριστικά, ένα απλό εισιτήριο με το «Express Skiathos» για την Σκιάθο έφτασε τα 30,5 από 25 που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ με το ίδιο πλοίο για μία απλή μονή μεταφορά ενός ΙΧ αυτοκινήτου το κόστος είναι 98 ευρώ έναντι των 89. Ανάλογες είναι οι τιμές και για την Σκόπελο και την Αλόννησο με αύξηση που ξεπερνά το 15% συγκριτικά με πέρυσι.

Όσον αφορά στην ΑΝΕΣ με τον «Πρωτέα» για την διαδρομή Βόλος-Σκιάθος η τιμή του εισιτηρίου τώρα θα ανέρχεται στα 24,5 ευρώ, ενώ για τη Σκόπελο στα 26 ευρώ. Όσον αφορά τον «Πρωτέα» η τιμή μεταφοράς ενός ΙΧ από Βόλο προς Σκιάθο είναι πλέον στα 69 ευρώ από 57, ενώ για τη Σκόπελο και την Αλόννησο στα 75 ευρώ.

Εκτός από τα ακτοπλοϊκά όμως στην «μάχη» των συγκοινωνιών μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά και τα υδροπλάνα. Η προσπάθεια αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα με σαφώς υψηλούς στόχους, αφού για την Ελλάδα τα υδροπλάνα θα αποτελούν ένα πρωτόγνωρο μέσω μετακίνησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος «Hellenic Seaplanes-Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στον σχεδιασμό μας είναι να ξεκινήσουμε στις Σποράδες κάπου στις αρχές Ιουνίου, αφού έπειτα από τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στον δρόμο μας, αδειοδοτήθηκαν τελικά τα υδατοδρόμια στο Βόλο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκύρο, ενώ στη Σκιάθο θα πηγαίνουμε στον αερολιμένα με υψηλότερο κόστος. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να σχεδιάζουμε τα δρομολόγιά μας. Θα πετάμε καθημερινά από το λιμάνι του Βόλου αφ’ ενός με δύο κυκλικά δρομολόγια Βόλος-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος-Σκύρος-Βόλος και αφ’ ετέρου με ένα επίσης καθημερινό πρωινό δρομολόγιο ξεχωριστά για το κάθε νησί.»

Επίσης ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τις Σποράδες, θα έχουμε υδροπλάνα και στα νησιά του Ιονίου, αφού το θέμα των υδατοδρομίων το διαχειρίζεται ο ΟΛΚέρκυρας, αλλά και στις Κυκλάδες με προσεγγίσεις σε υπήνεμες περιοχές όπως ο Καλαφάτης στην Μύκονο. Τα υδροπλάνα στις Σποράδες θα είναι είτε τα 10θεσια Cessna Caravan, είτε τα 19 θέσεων καναδικής κατασκευής Twin Otter, αλλά σαφώς και όλα θα εξαρτηθούν και από το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Κανείς δεν παραγνωρίζει παράλληλα το γεγονός ότι το ύψος του κομίστρου θα παίξει κορυφαίο ρόλο, αφού οι συγκυρίες δεν διευκολύνουν τον από τώρα καθορισμό τιμής στα εισιτήρια».

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «ευχόμαστε και ελπίζουμε να σταματήσει ο πόλεμος και τα πράγματα να ηρεμήσουν, ώστε το φετινό καλοκαίρι να είμαστε πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, γιατί αυτό δείχνουν τα μηνύματα. Οι συγκοινωνίες βελτιώνονται και η άφιξη των υδροπλάνων στις Σποράδες, έπειτα από “αναμονή” δεκαετίας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την Σκόπελο και τα άλλα νησιά, αφού ανοίγονται νέοι και ευρύτεροι ορίζοντες για τον τόπο. Τα υδροπλάνα θα συντομεύσουν τους χρόνους των ταξιδιών, θα φέρουν νέες αεροσυνδέσεις και θα μετακινήσουν τουρίστες που τους δυσκόλευαν τα πλοία».

Από την Σκιάθο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλέκος Ευσταθίου εξέφρασε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψη ότι «οι αριθμοί των κρατήσεων είναι εξαιρετικοί ως τώρα, αλλά η αβεβαιότητα και η ανησυχία που υπάρχουν εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, μας δημιουργεί ένα συννεφιασμένο τοπίο και καθημερινά βλέπουμε να αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών σε κάθε τομέα και κυρίως στην αγορά των αερομεταφορών από τις πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε όλα αυτά διότι οι επιχειρηματίες επενδύουμε τεράστια ποσά. Φέτος στη Σκιάθο ανοίγουν πύλες δύο πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το “Αlkyon Resort” του Ομίλου Δερβένη που ξεπερνά τις 800 κλίνες και το Radisson Plaza που προσθέτει 250 κλίνες στο δυναμικό του νησιού.

Ένας ακόμη εξαιρετικός παράγοντας είναι η αναβάθμιση στην ακτοπλοΐα αλλά και στην υδροπλοΐα. Η πολυαναμενόμενη άφιξη των υδροπλάνων ίσως και να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη στις Σποράδες προς το κάλλιστο. Όσο για τις πτήσεις δείχνουν να είναι πολλαπλάσιες και το αεροδρόμιο να έχει υψηλές πληρότητες στάθμευσης αεροσκαφών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Life: Ο πρώτος σεφ παγκοσμίως που μετέτρεψε τα πιάτα του σε κρυπτονομίσματα είναι από τα Καλάβρυτα

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων και των NFT’s κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα παγκοσμίως, έχοντας σημαντικό κοινό κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες. Ο πρώτος chef που μπαίνει δυναμικά σε αυτόν τον κόσμο είναι Έλληνας και μάλιστα από τα Καλάβρυτα.

Ο βραβευμένος Αλέξανδρος Σπέρχος, με έδρα το Ντουμπάι, καινοτομεί και οδηγεί τη γευστική απόλαυση -και την κουζίνα γενικότερα -ένα βήμα παρακάτω, βάζοντάς την στον κόσμο των crypto. Ο 31χρονος chef, βρέθηκε στη γενέτειρά του για τους εορτασμούς του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του, από την πρώτη παραγωγή της περίφημης ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ και μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέσα από τα εστιατόρια που διατηρεί η οικογένειά του στα ορεινά Καλάβρυτα, εξηγεί πώς έκανε την είσοδο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, μετατρέποντας τα πιάτα του σε… έργα τέχνης. Ενώ, ως επικεφαλής του εστιατορίου ΕΥΖIΝ, που λειτουργεί στο ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια «EXPO 2020» στο Ντουμπάι, (η οποία αναβλήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια και πραγματοποιείται φέτος), επισημαίνει ότι έχει καθιερώσει πολιτική μηδενικών απορριμμάτων στην κουζίνα του, εφαρμόζοντας απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές μαγειρικής.

«Δημιούργησα, αρχικά τέσσερα μοναδικά πιάτα, με έντονο άρωμα Ελλάδας, και δύο κοκτέιλ, τα οποία λάμπουν στο σκοτάδι, παντρεύοντας τη γαστρονομία με την τέχνη. H παρουσίασή τους έγινε σε special event στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκείνο ήταν και το χρονικό σημείο που πάρθηκε η απόφαση, αυτά τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας, να γίνουν και 3D αρχεία και να μπουν στον κόσμο των NFT’s», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπέρχος.

Η έμπνευση και οι μοναδικές δημιουργίες του σεφ Σπέρχου, μετατρέπουν την κουζίνα υψηλής γαστρονομίας σε μια νέα μορφή τέχνης. Το φαγητό γίνεται πλέον έργο τέχνης σε μια διαρκή δημοπρασία, που ανεβάζει συνεχώς την τιμή, μετατρέποντάς το σε μια άνευ προηγουμένου, επένδυση. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο εγγύς μέλλον, αποκτώντας κάποιο NFT πιάτο, ο πλειοδότης θα αποκτά και τη δυνατότητα για ένα fine dining με τον δημιουργό του.

«Σε ό,τι αφορά την μαγειρική, η φιλοσοφία μου είναι να χρησιμοποιώ πάντα οργανικά συστατικά της υψηλότερης ποιότητας και να παρουσιάζω τα πιάτα μου ως έργα τέχνης. Σαν έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα στο πιάτο μας, – χρησιμοποιώντας σχήματα, χρώματα και υφές που δημιουργούν μια μοναδική μαγειρική εμπειρία», αναφέρει ο κ. Σπέρχος. Και επισημαίνει ότι σταθερά επιλέγει προϊόντα από τα Καλάβρυτα, τα οποία και εισάγει στο Ντουμπάι, όπως ο περίφημος τραχανάς, ο οποίος πλαισιώνει πολλά δημοφιλή πιάτα του, και όπως λέει «λατρεύουν να τρώνε οι ξένοι».

Ποια είναι αυτά τα πιάτα; Όπως εξηγεί: «Η πρώτη special NFT συλλογή περιλαμβάνει τα εξής πιάτα: The Harvest – Σαλάτα μπουράτα με τραγανή κάλυψη ντομάτας “ξαπλωμένη” πάνω σε σκόνη ελιάς, συνοδευμένη με αρωματισμένο ελαιόλαδο βασιλικού και τσάι βουνού από το Καλάβρυτα. The Ocean “AKTE” -Χτένια που “λάμπουν” μέσα από ένα πέπλο αφρού εσπεριδοειδών και άρωμα από λαμπερά λουλούδια. The HUNT Meet Vitamins – Κρέας Wagyu “καθισμένο” σε μωβ πουρέ καρότου, πουρέ χόρτων “ξαπλωμένο” σε σάλτσα κολλαγόνου. Sweet of the Greek Gods – πορτοκαλόπιτα που αναδύεται μέσα από ένα πέπλο καπνού ξηρού πάγου, καθώς και δύο mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ)».

Όπως έγινε γνωστό, οι πλειοδότες που βρέθηκαν στο event είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον σεφ Σπέρχο και να κάνουν τις πρώτες τους προσφορές για την απόκτηση των μοναδικών αυτών NFT’s. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει πολύ γρήγορα τα 5 Etherium (ΕΤΗ), (περίπου 20.000ευρώ).

Τι είναι τα NFT’s

Πρόκειται για μοναδικά ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται σε ένα blockain δίκτυο. NFT σημαίνει Non-Fungible Token και στην ουσία είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι που αποδεικνύει πως ο ιδιοκτήτης ενός NFT, κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και την απόδειξη κυριότητάς του.

ZERO WASTE

Πώς έφτασε στις zero waste πρακτικές στην κουζίνα, ελαχιστοποιώντας στην ουσία το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μαγειρικής του; Εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όταν λέμε “μηδενικά απόβλητα”, δεν εννοούμε ότι η μητέρα σας αρνείται να σας αφήσει να φύγετε από το τραπέζι μέχρι να τελειώσετε όλο το φαγητό σας, επειδή “υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε εκεί έξω”. Όχι, αναφερόμαστε στη συνήθεια των σεφ να προσπαθούν να παράγουν πλούσια μενού χωρίς να παράγουν υποπροϊόντα αποβλήτων, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μερικά εξαιρετικά καινοτόμα πιάτα».

«Για παράδειγμα», συνεχίζει, «χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα κρέατος μας για μπιφτέκια, και για σούπες τραχανά για παράδειγμα.

Όλο το μοσχαρίσιο κρέας που έχουμε από μπριζόλες, κοντοσούβλια, φιλέτα βοδινού κρέατος και παϊδάκια αλέθονται σε ένα ειδικό μείγμα μπιφτεκιών που ονομάζουμε μπιφτέκι τεσσάρων αστέρων. Το 90% του περισσευούμενου ψωμιού γίνεται, είτε φρυγανιά είτε κρουτόν για τη σαλάτα της αγοράς.

Τα κουλούρια μιας ημέρας γίνονται τσιπς, τα μπισκότα κόβονται σε μικρότερα κομμάτια και μετατρέπονται στην κρούστα για το cheesecake».

«Τη δεδομένη στιγμή όλα τα εστιατόρια που στήνω, δουλεύουν με μηδενικά απόβλητα. Μεγάλο παράδειγμα το εστιατόριο που λειτουργώ αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη διοργάνωση του Ντουμπάϊ, την “Expo2020”. Ακολουθεί καθαρά το πρόγραμμα Zero waste. Ο στόχος μου είναι να προωθήσω, αλλά και να υποστηρίξω την Ελλάδα να αλλάξει στον τομέα της εστίασης, στο κομμάτι των αποβλήτων του φαγητό, στην ελαχιστοποίησή του».

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Σπέρχος: «Ως σεφ που δραστηριοποιούμε αρκετά χρόνια στο Ντουμπάϊ έχω παρατηρήσει πως σε πολλές κουζίνες η “σπατάλη” φαγητού που θεωρητικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, είναι μεγάλη. Ακόμα και αν φτιάχνουμε ως σεφ νόστιμα πιάτα πρέπει να ενστερνιστούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτήν την “σπατάλη φαγητού”. Πολλοί σεφ πλέον παίρνουν μέρος στο “Zero waste chef program” και μπορώ να πω ότι αυτό ήταν η αρχή στο να με κάνει να αλλάξω την οπτική μου σχετικά με το πώς χρησιμοποιώ τα υλικά που διαχειρίζομαι σε κάθε μου πιάτο».

Όπως αναφέρει: «Το ίδιο προσπαθώ να περάσω και στην ομάδα μου μέσα από σαφής οδηγίες που τους δίνω, στο πώς να καταφέρουν να διατηρούν τα μηδενικά κατάλοιπα φαγητού. Κάτι που μπορώ να πω πως το έχουμε καταφέρει και στα δύο εστιατόρια που διατηρώ».

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Σπέρχος

Ο Αλέξανδρος είναι ένας βραβευμένος σεφ, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Έχει αφιερώσει την μαγειρική του καριέρα, σκοπεύοντας να τοποθετήσει την ελληνική κουζίνα στην θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Μετά από μια επιτυχημένη εμπειρία στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, ο Αλέξανδρος δέχθηκε μια δελεαστική πρόταση, ώστε να προωθήσει την ελληνική κουλτούρα στο Ντουμπάι, κάτι που τον οδήγησε σε μια μόνιμη θέση στο «Royal Mirage», όπου είχε την ευθύνη τριών εστιατορίων.

Τρία χρόνια αργότερα, συνδημιούργησε το «Ena» restaurant στο Ντουμπάι, φέρνοντας εκεί περισσότερα από 200 αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, από Έλληνες παραγωγούς, που προέρχονται από μικρά χωριά της επικράτειας.

Το 2019, ο Αλέξανδρος έγινε ο επίσημος πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Greek Taste beyond Borders).

https://www.chefsperxos.com

https://opensea.io/collection/glow-in-th-dark

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Παλιαλέξης