Μπαράζ κατασχέσεων στα τελωνεία της χώρας – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ναρκωτικά, όπλα, λαθραία τσιγάρα, τσίπουρο και καύσιμα, μαϊμού προϊόντα, οχήματα, κοσμήματα, μετρητά, υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα ακόμη και χάπια τύπου Βιάγκρα κατάσχεσε, μεταξύ άλλων, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Αναλυτικότερα, το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών κατάσχεσε δύο χαρτοκιβώτια, τα οποία περιείχαν φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, συνολικού βάρους 85,7 κιλά με προορισμό την Ιρλανδία και τη Γερμανία. Επίσης, το Τελωνείο Κακαβιάς εντόπισε, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φορτηγού, επτακόσια δέματα συνολικού βάρους 1.147 κιλά με φυτικά αποσπάσματα κάνναβης.

Το Τελωνείο Κήπων σε έρευνες που διενήργησε σε οχήματα προερχόμενα από την Τουρκία, εντόπισε και κατάσχεσε 44 φυσίγγια μάρκας ΜΚΕ των 7,65 χιλιοστών, 37 σφαίρες των 9mm, 2 όπλα των 9mm και 1 γεμιστήρα.

Το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά, με τη συνδρομή του συστήματος Χ-RAY, κατάσχεσε δύο εμπορευματοκιβώτια με 21,94 εκατ. τεμάχια λαθραία τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για τα τσιγάρα αυτά ανέρχονται σε 4,23 εκατ. ευρώ.

Το Τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών δέσμευσε 897 κιλά λαθραίου καπνού για ναργιλέ και 117.200 τεμάχια τσιγάρων- τα οποία μεταφέρονταν αεροπορικώς λαθραία, εντός 45 αποσκευών, από το Κάιρο της Αιγύπτου. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 254.063,80 ευρώ.

Συνολικά, σε όλα τα τελωνεία της χώρας, κατασχέθηκαν 345.812 τεμάχια με μαϊμού ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, ρολόγια, κράνη μοτοποδηλάτων, κ.λπ.

Κατασχέσεις μετρητών

Σε ελέγχους που διενήργησαν τα τελωνεία του αερολιμένα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Κήπων, Κω, Ευζώνων, Μέρτζανης και Καστανεών, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2,687 εκατ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Επιβλήθηκε πρόστιμο, άμεσα εισπρακτέο, ύψους 633.799,42 ευρώ.

Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου καθώς και οι ομάδες δίωξης των Τελωνείων, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, προέβησαν σε 181 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων και 15 φορτηγών και 2 βυτιοφόρων, λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα.

Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έλεγχο σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, το οποίο βρέθηκε να διαθέτει κρυφή δεξαμενή εντός του ρεζερβουάρ, ειδικά διαμορφωμένη για τη μεταφορά λαθραίου καύσιμου και η οποία περιείχε 500 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας για τα οποία δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής, εντόπισε και δέσμευσε 2,2 τόνους τσίπουρου προερχόμενο από το Ηράκλειο Κρήτης.

Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης εντόπισε μικρό φορτηγό με πινακίδες Βουλγαρίας, 384 φιάλες αλκοολούχων ποτών με φορολογική σήμανση βουλγαρικών αρχών ενώ το τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Ρόδου προέβη στην κατάσχεση 1.380 φιαλών αλκοολούχων ποτών, για τα οποία δεν είχε καταβληθεί η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Κήπων, σε έλεγχους που πραγματοποίησε, εντόπισε, σε αποσκευές, την παράνομη διακίνηση 200 κουτιών φαρμακευτικής ουσίας kamagra (ουσία παραπλήσια του Viagra), 196 χαπιών με την ένδειξη Vega 100 και 175 ενέσιμων φιαλιδίων για τοπική αναισθησία με την ένδειξη Mercaine Spinal Heavy.

Το Τελωνείο Κήπων, σε ελέγχους που διενήργησε σε οδηγούς ΙΧΕ αυτοκινήτων, εντόπισε και κατάσχεσε 139 χρυσά κοσμήματα καθώς και εξαρτήματα μηχανής κοπής μετάλλων.

Επίσης, η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Λάρισας, σε έλεγχους που πραγματοποίησε σε εταιρεία εμπορίας υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην πόλη της Λάρισας, εντόπισε και κατάσχεσε, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, 4.810 τεμάχια. Οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται στο ποσό των 32.500 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΓαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών
Επόμενο άρθροΆρθρο του Β. Κορκίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι μικρομεσαίοι πρέπει να παλέψουμε για το μέλλον μας στην Ευρώπη‬
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ