Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO αυξήθηκε κατά 1,1% τον Φεβρουάριο.
Σε δήλωση της 1ης Μαρτίου 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σημειώνει αύξηση των τιμών βασικών τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (1) ήταν κατά μέσο όρο 170,8 μονάδες, αυξημένος κατά 1,1% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 2,7% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. το προηγούμενο έτος.
Καταγράφηκαν αποθέματα, παρά τη μείωση του σίτου
Μόνο για τα σιτηρά (σίτος, κυρίως χονδρόκοκκο ρύζι συμπεριλαμβανομένου του αραβοσίτου), ο δείκτης αυξάνεται κατά 2,5%. Σύμφωνα με τον FAO, οι παγκόσμιες συνθήκες εφοδιασμού παραμένουν ικανοποιητικές και οι προβλέψεις για τα αποθέματα τέλους της σεζόν αυξάνονται: 14 εκατομμύρια τόνοι.
Σύμφωνα με το δελτίο προσφοράς και ζήτησης σιτηρών της ίδιας ημέρας, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού και χονδροειδών σπόρων θα μπορούσαν να φθάσουν τα επίπεδα ρεκόρ κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, φθάνοντας τα 272,7 και 309,8 εκατομμύρια αντίστοιχα τόνους.
Όσον αφορά το σιτάρι, το 2018, ο FAO υπολογίζει την παραγωγή σε 744 εκατομμύρια τόνους. “Αυτά τα στοιχεία θα έδειχναν τη δεύτερη πτώση σε ένα χρόνο και θα συνεπαγόταν χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι αναμενόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία”, προσθέτει.
Ισχυρή ζήτηση για το γάλα
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6,2%, όπως και οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο, το τυρί και το πλήρες γάλα και οι σκόνες αποβουτυρωμένου γάλακτος. “Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα προϊόντα και η παραγωγή γάλακτος σε σχέση με την αναμενόμενη στη Νέα Ζηλανδία εξηγούν σε μεγάλο βαθμό αυτήν την κατάσταση” σημειώνει ο FAO.
Από την πλευρά του κρέατος , ο δείκτης FAO κινείται ελάχιστα, αν όχι σε πουλερικά, με τα στοιχεία να πέφτουν για τέταρτη συνεχή φορά, αντισταθμίζοντας την αύξηση των τιμών για το βόειο κρέας.
Τέλος, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 3,4%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε δύο χρόνια. «Οι βασικοί παράγοντες της αγοράς ανέμεναν μια ισχυρή αύξηση της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ζαχαρότευτλων και μεγαλύτερες περιοχές των φυτειών μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής το περασμένο έτος,» λέει ο FAO.