Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις το Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση κατά 696 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2023 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 439 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις από επιχειρήσεις τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 249 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Έτσι, συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παορυσίασαν αύξηση κατά 2,23 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 190 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα οι καταθέσεις του Δημοσίου (Γενικής Κυβέρνησης) μειώθηκαν κατά 1,3 δις. ευρώ.
Στο σκέλος των δανείων η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν θετική κατά 2,054 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,9% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 4,7% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2.213 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 6,6% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 160 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης θετική κατά 34 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Σεπτέμβριο του 2023, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 67 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,3% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.
Συνολικά, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,1% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 2.140 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 405 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2023, ήταν θετική κατά 1.026 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 165 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 2,6% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕπιστήμη: Τα διαστημικά σκουπίδια και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα επηρεάζουν το μέλλον του πλανήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Κωνσταντίνου Μπούμπα στον Αγιασμό του συλλόγου Βλαχων Σερρών