Προσπαθείς καιρό τώρα να αυξήσεις το βάρος σου χωρίς επιτυχία; Μπορεί να σου κάνει εντύπωση, μα δεν είσαι μόνος/μόνη!
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στο ραντεβού που περιμένει στην αναμονή για να ξεκινήσουμε τη συνεδρία μας, όταν ολοκληρώνει τη συνεδρία του ένα άτομο που θέλει να προσθέσει βάρος.
Πάντα είναι η ίδια ερώτηση: Αυτός/η έρχεται για μείωση βάρους;
Και τους αναφέρω ότι ο στόχος του καθενός διαφέρει και ότι ο κύριος ρόλος ενός διαιτολόγου δεν είναι ο αδυνατιστής! Αλλά να βρεθεί ο στόχος, να εξηγηθεί ο δρόμος που έχει να διανυθεί (στρατηγική), να ακολουθήσει η διατροφική εκπαίδευση και τέλος να δοθούν πρακτικές – ρεαλιστικές οδηγίες για να πετύχεις την αύξηση βάρους.
Ποιους ενδιαφέρει η αύξηση βάρους;
Η πρόσληψη σωματικού βάρους, μάλιστα, απασχολεί αρκετό κόσμο. Βέβαια, λόγω των πολύ αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας στον κόσμο, οι δυσκολίες ενός λιποβαρούς ατόμου συζητιούνται πολύ λιγότερο. Επίσης, αύξηση βάρους επιδιώκει και το άτομο που είναι νορμοβαρές, αλλά θέλει να πετύχει αύξηση του μυϊκού του ιστού. Συνήθως, οι περισσότεροι το επιδιώκουν με περισσότερη άσκηση, ωστόσο κάποιοι το ψάχνουν και μέσω της διατροφής. Εάν κι εσύ ανήκεις σε αυτή τη μερίδα ανθρώπων, αυτός ο οδηγός είναι για σένα!
Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα μπορέσεις να πετύχεις μια αύξηση στο βάρος και στη μυϊκή σου μάζα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, πάντα, διατροφής.
Γιατί θέλω να αυξήσω το Βάρος μου;
Πώς μπορείς να αξιολογήσεις το σωματικό σου βάρος;
Ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσεις το σωματικό σου βάρος είναι να υπολογίσεις τον δείκτη μάζας σώματος σου (ΔΜΣ). Φυσικά, ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται από κάποιους μη άριστος εκτιμητής ενός υγιούς βάρους, αφού εξετάζει μόνο το βάρος σε σχέση με το ύψος και δεν λαμβάνει υπόψη την μυϊκή μάζα.
APP: Υπολόγισε τον δικό σου Δείκτη Μάζας Σώματος
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αυξήσεις το σωματικό σου βάρος;
- Αν ο ΔΜΣ σου είναι κάτω από 18,5 kg/m2 θεωρείσαι λιποβαρής, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου.
- Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου αν και ο ΔΜΣ σου θεωρείται φυσιολογικός (18,5-24,9 kg/m2), μπορεί να θέλεις να αυξήσεις το σωματικό σου βάρος, είτε γιατί μπορεί το βάρος σου να κυμαίνεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, είτε γιατί μπορεί να θέλεις να αυξήσεις το βάρος σου, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη σύσταση του σώματος (να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και να μειώσεις το λίπος).
- Δε θα μπορούσα να παραλείψω και διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, όπως:
Κλινικές Καταστάσεις
- Διατροφικές διαταραχές
- Προβλήματα του θυρεοειδούς: Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.
- Κοιλιοκάκη: Μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του γαστρεντερικού συστήματος αυτοάνοσης αιτιολογίας
- Διαβήτης: Ο μη ρυθμισμένος Διαβήτης τύπου 1
- Καρκίνος
- Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον να χάσει γρήγορα βάρος, όπως φυματίωση και HIV / AIDS.
- Κατάθλιψη ή θλίψη εξαιτίας κάποιου δυσάρεστου συμβάντος