Οι υποψήφιοι πατέρες που καπνίζουν, αυξάνουν τον κίνδυνο να γεννηθεί παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια, δηλαδή με κάποια εκ γενετής ανωμαλία της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη. Είναι ήδη γνωστό ότι για τις υποψήφιες μητέρες τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα είναι επιζήμιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζιαμπί Τσιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Νότιου Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “Preventive Cardiology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν και αξιολόγησαν 125 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 137.574 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Η μετα-ανάλυση -η πρώτη που εστίασε στους πατέρες και όχι στις μητέρες όσον αφορά τη σχέση καπνίσματος και καρδιοπαθειών στο παιδί- διαπίστωσε ότι αν οι μελλοντικοί γονείς είναι καπνιστές, αυξάνει ο κίνδυνος ανωμαλιών στην καρδιά του μωρού: κατά 74% σε περίπτωση καπνιστή υποψήφιου πατέρα, κατά 25% σε περίπτωση καπνίστριας εγκύου και κατά 124% σε περίπτωση εγκύου που είναι εκτεθειμένη σε συχνό παθητικό κάπνισμα.
«Οι υποψήφιοι πατέρες πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Οι πατέρες αποτελούν μεγάλη πηγή παθητικού καπνίσματος για τις έγκυες γυναίκες, κάτι που φαίνεται να είναι ακόμη πιο επιβλαβές για τα αγέννητα παιδιά και από το να καπνίζουν οι ίδιες οι γυναίκες», δήλωσε ο δρ Τσιν.
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν βασική αιτία θνησιγένειας, ενώ εμφανίζονται περίπου στα οκτώ παιδιά στα χίλια που γεννιούνται παγκοσμίως. Η πρόγνωση της πάθησης και η ποιότητα της ζωής γι’ αυτά τα παιδιά συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη σε νέες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όμως οι συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν για όλη τη ζωή.
Η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση μιας εγκύου σε παθητικό κάπνισμα κρύβει κινδύνους για το μωρό σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Επίσης οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνουν την πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια, αλλά το κάπνισμα πριν η γυναίκα μείνει έγκυος, δεν φαίνεται να ενέχει κίνδυνο για το παιδί.
«Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν προτού αρχίσουν την προσπάθεια να κάνουν παιδί και να συνεχίσουν να μην καπνίζουν όσο είναι έγκυες. Επίσης είναι σημαντικό να μένουν μακριά από καπνιστές, ώστε να μην εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Γι’ αυτό οι εργοδότες οφείλουν να βοηθήσουν, ώστε στους χώρους εργασίας να απαγορεύεται το κάπνισμα», δήλωσε ο Τσιν.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2047487319831367
ΑΠΕ-ΜΠΕ