Αυξάνεται η βιολογική παραγωγή γάλακτος στην Ευρώπη. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της συμβατικής κτηνοτροφίας- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Με την αύξηση της παραγωγής βιολογικού γάλακτος, τα γαλακτοκομεία σε ολόκληρο τον Ρήνο αναπτύσσουν τη συλλογή τους. Οι αυστριακοί κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την πτώση του εισοδήματός τους.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η τρέλα για το βιολογικό γάλα αυξάνεται στην Ευρώπη, με πρώτο παράδειγμα τη Γερμανία και την Αυστρία, των οποίων η συλλογή βιολογικού αγελαδινού γάλακτος, αυξήθηκε κατά 18,2% και 12% αντίστοιχα το 2017, σε σύγκριση με το 2016. Και o λόγος είναι η τιμή στη παραγωγή που είναι το μεγαλύτερο κίνητρο σε σχέση με το συμβατικό γάλα.

Η Ευρώπη έχει ένα πλάνο αύξησης στα βιολογικά της προϊόντα, και ο  στόχος είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης, της μειωμένης κατανάλωσης, αλλά και της έλλειψης πολιτικών πρωτοβουλιών η Ελλάδα έχει μείνει υπερβολικά πίσω. Η κτηνοτροφική βιολογική, και όχι μόνο, δύναμη της Ελλάδος μειώνεται απελπιστικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές, «οικονομικού γάλακτος» από την Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ευρώπης, θα τα επωμιστούν οι φτωχές χώρες του νότου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Και η αριθμητική πάει κάπως έτσι :Μείωση των τιμών στο συμβατικό γάλα, πλεόνασμα γάλακτος, που και σήμερα το έχουμε σε όλη την Ευρώπη, αύξηση της παραγωγής σκόνης γάλακτος, και τέλος τυροκόμηση.

Είναι ένα πρόβλημα, που θα το δούμε στα αμέσως επόμενα χρόνια, να διαιωνίζεται.