Αυστραλία: Κάποιοι μαθητές στο Σίδνεϊ επιστρέφουν στις τάξεις τους καθώς χαλαρώνουν και άλλο οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας

Χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους στο Σίδνεϊ, έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας χαλάρωσε και άλλο τα περιοριστικά μέτρα που είχε υιοθετήσει λόγω της πανδημίας covid-19, χάρη στο αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού.

Οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές στα γραφεία, ενώ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων θα επιτρέπεται να συγκεντρώνεται στα σπίτια και σε εξωτερικούς χώρους, αφού πλέον το 80% των ατόμων άνω των 16 ετών στη Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19.

Η χαλάρωση των μέτρων αποτελεί μέρος της στρατηγικής των μεγάλων πόλεων της Αυστραλίας, οι οποίες πλέον έχουν αποδεχθεί ότι θα ζουν με τον κορονοϊό, αν και αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19.

«Δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ σήμερα, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τους εναπομείναντες υγειονομικούς κανόνες. «Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο».

Τα καταστήματα, τα γυμναστήρια και οι παμπ μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των εμβολιασμένων πελατών που δέχονται, ενώ επαναλειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα μόνο για καθήμενους και αίρεται ο περιορισμός στον αριθμό των καλεσμένων σε γάμους. Ωστόσο όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σήμερα επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι μαθητές: όσοι πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, στην πρώτη δημοτικού και την τρίτη λυκείου. Η επιστροφή των υπολοίπων στα σχολεία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία 265 νέα κρούσματα covid-19, ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός εδώ και 10 εβδομάδες.

Στη γειτονική Βικτόρια εντοπίστηκαν 1.903 νέα κρούσματα. Η πρωτεύουσα της πολιτείας, η Μελβούρνη, αναμένεται να άρει το lockdown την Παρασκευή καθώς πλησιάζει τον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των κατοίκων της.

 Η αυστραλιανή αυτή πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει θέσει σε εφαρμογή από το Μάρτιο του 2020 έξι lockdown, συνολικής διάρκειας 262 ημερών ή σχεδόν εννέα μηνών.

Εξάλλου οι αρχές της πολιτείας Κουίνσλαντ, όπου δεν αναφέρονται κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη χωρίς την υποχρέωση καραντίνας μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 το 80% του πληθυσμού της.

Καθώς οι πολιτείες της Αυστραλίας αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει από αύριο Τρίτη σε εφαρμογή το εμβολιαστικό διαβατήριο, ένα κρίσιμο βήμα προκειμένου οι Αυστραλοί να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τον επόμενο μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αρχικά μόνο πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας, θα μπορούν να εισέρχονται στο Σίδνεϊ από την 1η Νοεμβρίου χωρίς την υποχρέωση καραντίνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΙνδία: Κάπου 13.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 166 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Επόμενο άρθροΡωσία-COVID-19: Νέο ρεκόρ, 34.325, κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο