Αθανάσιος Κούτρας: Ο δήμος Παπάγου – Χολαργού θα συνεχίσει να επενδύει στο πράσινο.

Ο Αθανάσιος Κούτρας Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Κλίματος του δήμου Παπάγου – Χολαργού αφού πετούσε για δεκαετίες ως Πιλότος με την αείμνηστη Ολυμπιακή, βλέποντας την καμπυλότητα της γης και αντικρίζοντας όμορφα ηλιοβασιλέματα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Μαζί για την Πόλη μας” βρίσκεται στο πλευρό του Δημάρχου κ. Ηλία Αποστολόπουλου και δίνει μαζί του, καθημερινή μάχη για την ανάπτυξη του πράσινου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κύριε Κούτρα στην μέχρι τώρα πορείας σας τι έχετε καταφέρει από το συγκεκριμένο πόστο που έχετε αναλάβει;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου πίστευα πως πρέπει να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στις πράσινες ενέργειες που χρειάζεται ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού.
Βλέπετε ελέω και της δουλειάς μου είχα την τύχη να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να αντικρίσω όμορφες πόλεις με μεγάλα πράσινα πάρκα και πάνω από όλα την οικολογική ευαισθησία των πολιτών η οποία βλέπω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα.
Απο τα έργα που έχουν γίνει έως τώρα σίγουρα οι δενδροφυτεύσεις και οι μεταφυτεύσεις υγειών και εύρωστων ελαιόδεντρων έχουν ιδιαίτερη αξία.
Στον τομέα των μεταφυτεύσεων το 2022 καταφέραμε δύο σπουδαίες κινήσεις με την πρώτη στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού όπου μεταφυτεύσαμε από την Πελοπόννησο, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ, μία υπεραιωνόβια ελιά 300 ετών, ενω μια δεύτερη ακολούθησε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, Παπάγου ηλικίας 400 ετών. Πρίν ένα μήνα, μια ακόμη υπεραιωνόβια ελιά μεταφέρθηκε απο δρόμο της Κοινότητας Χολαργού μπροστά στο Δημαρχείο.
Αναμένουμε να βεβαιωθούμε ότι η προσαρμογή στην καινούργια της γειτονιά είναι ομαλή καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Μόνο δέος προκαλεί η σκέψη ότι οι συγκεκριμένες ελιές φυτεύτηκαν δύο αιώνες πριν το 1821 και θα βρίσκονται για πολλούς αιώνες ακόμη ανάμεσα στις γενιές που θα μας ακολουθήσουν.

koytras7

Με τις δεντροφυτεύσεις διακρίνουμε αρκετές δραστηριότητες, πείτε μας δύο λόγια.
Ναι είναι αλήθεια πως έχουν γίνει τρεις μεσαίας κλίμακας δεντροφυτεύσεις μέχρι τώρα και χαίρομαι καθώς σε όλες συμμετέχουν μαθητές και νεαρής ηλικίας άνθρωποι. Μέσα από αυτές τις κινήσεις προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε με τις κακοκαιρίες «Μήδεια» και «Ελπίδα» και να καλλιεργήσουμε μια “πράσινη και οικολογική συνείδηση” ειδικότερα τώρα που βιώνουμε και την κλιματική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δεντροφύτευση στους πρόποδες του Υμηττού στις 19 Μαρτίου του 2022 όπου φυτεύτηκαν περίπου 300 δέντρα και θαμνώδη φυτά.
Η συγκεκριμένη δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ένταξης του δήμου μας στη Διεθνή Πρωτοβουλία των Ενωμένων Εθνών “75UN- 75 Trees UNAI SDG7”. Ακολούθησαν άλλες δυο δενδροφυτεύσεις τον Δεκέμβριο του 2022 με την τελευταία την Κυριακή 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

koytras5

Τι σημαίνει πράσινος δήμος;
Για εμένα προσωπικά πράσινος δήμος σημαίνει να έχεις την συνείδηση και την αντίληψη να καταλάβεις πως πίσω σου έρχεται μια γενιά (τα παιδιά μας) που πρέπει να παραλάβει κάτι όμορφο και βιώσιμο.
Αυτό για να υλοποιηθεί χρειάζεται συλλογικότητα και αμέριστη υποστήριξη από τον καθένα ξεχωριστά.
Ας ξεκινήσουμε από τα μικρά πράγματα, από το σεβασμό στο περιβάλλον και ας φτάσουμε και στα μεγάλα. Ο δήμος μας πλέον έχει μία “πράσινη ταυτότητα” και το διακρίνω αυτό στα νέα παιδιά που συμμετέχουν σε όλες τις δεντροφυτεύσεις.
Για παράδειγμα πρόσφατα το 2ο δημοτικό σχολείου Παπάγου “Αλέκος Φασιανός” προχώρησε σε μια Εθελοντική Περιβαλλοντική δράση φυτεύοντας θάμνους και δέντρα στο διπλανό υπαίθριο χώρο του σχολείου.
Η ανταπόκριση μας ήταν άμεση και αγκαλιάσαμε αυτή την πολύ όμορφη πρωτοβουλία.
Αντίστοιχα στον προαύλιο χώρο του 2ου και 3ου δημοτικού σχολείου Παπάγου έγιναν ενέργειες από το Σύλλογο Γονέων με σκοπό την αειφορία.
Ευελπιστώ και είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες και από άλλα σχολεία.
Φυσικά Πράσινος Δήμος σημαίνει και πολλά άλλα πράγματα όπως το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών και άλλων κτηρίων, την υλοποίηση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την εγκατάσταση φορτιστών σε διάφορα σημεία του Δήμου κλπ.
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντικό κομμάτι της πράσινης οικονομίας.

koytras8

Πως έχετε αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες κοπές που ως επί το πλείστον είναι σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας;
Περιορίζουμε τις κοπές δέντρων στο ελάχιστο και προχωρούμε στην μεταφύτευση υγειών και εύρωστων ελαιόδεντρων για τα οποία έχουμε δικαιολογημένο αίτημα απομάκρυνσης. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος στο ότι η απομάκρυνση δένδρων για λόγους βάσιμους όπως πχ ασφαλείας η νόμιμης οικοδόμησης η αποξήρανσης δεν μπορεί να αποφευχθεί άρα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση αναπλήρωσης.
Εδώ να επανέλθω στο κεφάλαιο δενδροφύτευση και να πω ότι γίνονται αρκετές μικρής κλίμακας παρεμβάσεις της τάξεως των 10 – 15 φυτών όπου οι περίοικοι αναλαμβάνουν την άρδευση.

koytras3

Η βράβευση σας από το 2ο σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού τι σημαίνει για εσάς;
Αν και οι βραβεύσεις δεν με αγγίζουν σαν άνθρωπο δεν έχω παρά να δηλώσω πως ήταν μεγάλη μου τιμή και μία “προσωπική” αναγνώριση για το έργο μας έως τώρα. Η εμβληματική πλακέτα για τη σημαντική μεταφύτευση των 2 ελιών από δρόμο της Κοινότητας Χολαργού στο χώρο των Ναυτοπροσκόπων στην περιοχή του λόφου Τσακού αναδεικνύει δύο σημαντικά γεγονότα:
Πρώτον, πως τέτοιες κινήσεις επιτέλους αναγνωρίζονται και δεύτερον, θέλω να τονίσω, πως ο Δήμος έχει ως κανόνα αντί κοπής την μεταφύτευση υγειών ελιών.
Κόβοντας την ελιά, καταστρέφεις την ιστορία, το παρελθόν σου και πάνω από όλα την πηγή της γονιμότητας και της σοφίας.
Είμαι ευαίσθητος σε μερικά θέματα και ειδικότερα όταν πρόκειται για την ελιά, η οποία διαιωνίζει τις αξίες της μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελιά θεωρείται ιερό δένδρο.

koytras2
Κλείνοντας θα θέλαμε μια τοποθέτηση για την δεντροφύτευση η οποία και ήταν αφιερωμένη στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Στις 5 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει δεντροφύτευση στους χώρους γύρω από τα Αθλητικά Κέντρα Παπάγου – Χολαργού.
Δυστυχώς συνέβη αυτό το αναπάντεχο και τραγικό συμβάν που μας συγκλόνισε όλους.
Ο δημός και με την παρουσία του δήμαρχου Ηλία Αποστολόπουλου αποφάσισε συμβολικά να αφιερώσει αυτή την δράση στα αδικοχαμένα θύματα των Τεμπών.
Η συμμετοχή ήταν τεράστια τόσο από εθελοντικές οργανώσεις, από μαθητές και δασκάλους όσο και από στελέχη της πολιτείας.
Ήταν η ελάχιστη πράξη που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως πολίτες, ως άνθρωποι και ως γονείς.
Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δωρό που έχει δωθεί στον άνθρωπο και προσεύχομαι να
μην ξανασυμβεί τέτοιο κακό πουθενά και σε κανέναν.

koytras6

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένιση της όρασης από διαβήτη και Αλτσχάιμερ
Επόμενο άρθροΕμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: Πρόγραμμα λειτουργίας καταστημάτων θερινό και εορτών Πάσχα