Ας σκεφτόμαστε τις τρίτες εκλογές – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα τεράστιο ανάχωμα στην ομαλή πορεία της χώρας, στην ανάπτυξη, στην προκοπή της.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ουδείς έχει αμφιβολία για αυτό. Κι ήταν τόσο ύπουλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή της Δεξιάς – Δεξιάς, που με την απλή αναλογική επιχειρούσε να εγκλωβίσει τη Φώφη Γεννηματά! Δηλαδή της έριχνε το τυράκι, ότι θα έχει περισσότερους βουλευτές και θα συγκυβερνήσει μαζί του αντί της Δεξιάς –Δεξιάς. Βλέπετε, στην Κουμουνδούρου πίστευαν ότι ο Μητσοτάκης θα ήταν πρόεδρος μικρής διάρκειας, όπως τους διαβεβαίωνε η Δεξιά συνιστώσα, άρα θα έχανε, θα παραιτείτο, η ΝΔ θα έμενε ακέφαλη προσωρινά κι ο Τσίπρας θα έκανε πάρτι! Η Φώφη Γεννηματά δεν «τσίμπησε» κι έτσι η απλή αναλογική δεν εφαρμόστηκε αμέσως, στις εκλογές του 2019 αλλά έμεινε για τις επόμενες.

Προσέξτε: Δεν ήταν θέμα συνέπειας η ψήφιση της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε μια χαρά είχε αποδεχτεί την ενισχυμένη όταν ήταν κι ένιωθε ισχυρός, δηλαδή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ήταν θέμα τυχοδιωκτισμού, εξυπνακίστικου κουτσαβακισμού. Ήταν περικύκλωση της χώρας με μπουρλότα!

Αργότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερψήφισε την κατάργηση της καταστροφικής απλής αναλογικής κι έφερε μια μορφή ενισχυμένης αναλογικής με …αναλογικά χαρακτηριστικά προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη συναίνεση. Δηλαδή τη συναίνεση της Φώφης Γεννηματά, όπερ κι εγένετο. Αλλά κι αυτή η εκδοχή της ενισχυμένης αναλογικής μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα.

Ακούστε: Είναι πολύ πιθανόν και μ’ αυτόν τον εκλογικό νόμο να υπάρξουν προβλήματα αφού τώρα, δηλαδή το αργότερο σ’ ένα- ενάμιση χρόνο, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές ζωσμένη με τα εκρηκτικά της απλής αναλογικής. Είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να  συγκεντρώσει άνω του 45% και να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Άρα, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές  με την light ενισχυμένη αναλογική.  Όπου με τα σημερινά δεδομένα πάλι είναι σχεδόν αδύνατη η κατάκτηση αυτοδυναμίας.  Τότε, αναγκαστικά πρέπει να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Προσέξτε: Κάποιος καλόπιστος πολιτικός παρατηρητής –ειδικά αν βρίσκεται εκτός Ελλάδας- θ’ αναρωτηθεί για ποιον λόγο ξορκίζουμε την κυβέρνηση συνεργασίας, όταν όλες οι χώρες της Ευρώπης έτσι κυβερνώνται. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Στην Ευρώπη δεν έχουν Αριστερά ως τη δική μας, δεν έχουν ΚΚΕ, δεν τρέχει ο λαϊκισμός από τα μπατζάκια πολιτικών! Κοντολογίς, δεν έχουν την ελληνική ιδιαιτερότητα. Στην Ελλάδα οι συνεργασίες ενοχοποιούνται. Όσοι προχωρούν σ’ αυτές θεωρούνται… προδότες ιδεολογιών, ψηφοφόρων και πάει λέγοντας.

Κι είναι αξιοπρόσεκτο της ελληνικής πολιτικής ζωής ότι έτσι χαρακτηρίστηκε και διαπομπεύθηκαν το ΠαΣοΚ κι η ΔημΑρ για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που σε τελική ανάλυση έσωσε τον τόπο. Όμως  δεν διαπομπεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανίερη συγκυβέρνησή του με τον Καμμένο και τις προσδοκίες του για ψήφους της Χρυσής Αυγής με τις …ευπρόσδεκτες ψήφους…  Ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης ήταν προδότες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Τσίπρας που αγκαλιαζόταν με τον Καμένο, το έκανε για μην έρθουν οι …κακοί που υπογράφουν μνημόνια…

Άρα λοιπόν, με δαιμονιοποιημένη τη συνεργασία του ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ με τη ΝΔ σε πιθανό κυβερνητικό σχήμα εξ αιτίας της απλής αναλογικής, τα πράγματα δεν θα μπορούν να περπατήσουν. Μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερα για το ΚΙΝΑΛ αν είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ο  ΣΥΡΙΖΑ θα ελεεινολογεί εναντίον του Ανδρουλάκη και θα τον φωνάζει «ουρά της Δεξιάς», ίσως είναι και στα πεζοδρόμια…. Κι άντε ο κάθε Ανδρουλάκης να συναινέσει… Φοβούμενος διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα κολλήσουν και πάλι το κάρο της ανάπτυξης στον δρόμο της προκοπής. Ίσως πισωγυρίσουν και πράγματα που έγιναν ή είναι δρομολογημένα να συμβούν. Αφήστε που κάθε λίγο και λιγάκι θα έχουμε εντάσεις, ακόμη και σκόπιμες. Κι άντε να βρίσκεται άκρη μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη ένταση. Χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ από τα πεζοδρόμια θα πετάει «πέτρες» εναντίον των πάντων. Ίσως μαζί με το ΚΚΕ μέχρι αυτό να βρεθεί εκλογικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως παντού.

Μοιραία λοιπόν ακόμη και οι δεύτερες εκλογές θα κρατούν τη χώρα σε στασιμότητα και συμβιβασμούς, την ώρα που απαιτούνται ρήξεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Οπότε, οι τρίτες εκλογές, σύντομα κιόλας, θα δημιουργήσουν ρεύμα αυτοδυναμίας και νομιμοποιημένη λαϊκή εντολή εφαρμογής πολιτικού προγράμματος ουσιαστικής προόδου κι όχι … Αριστεράς αντίστοιχης… Τότε οι πολίτες θα συνταχθούν με την κυβερνησιμότητα και την πορεία στο μέλλον αφού η χώρα δεν αντέχει πισωγυρίσματα. Ας το σκεφτούμε από τώρα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022
Επόμενο άρθροΗ Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Α Γύρο
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.