Αριστερές εξαγγελίες που οδηγούν σε μνημόνια… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που έχουν τόση σχέση με τη σοβαρότητα όση ο Αύγουστος με την πρωτοχρονιά, ασφαλώς δεν μπορείς να τους πάρεις σοβαρά. Πολύ περισσότερο όταν επανειλημμένως με όσα λένε ή πράττουν βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Βγήκε, προχθές ο Τσίπρας και πρότεινε μέτρα ύψους 26 δις ευρώ! Δηλαδή το 15% του ΑΕΠ. Βγήκε μετά ο Φίλης κι είπε να πληρώσει το δημόσιο το σύνολο των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως ύψους αυτών!!! Δηλαδή και τον μισθό των 770 ευρώ μα και τον μισθό των 4-5 χιλιάδων των  managers!!!

Ο Τσίπρας λοιπόν, ζητά να πάρει η κυβέρνηση 26 δις από το μαξιλάρι, προκειμένου να γίνει τώρα η δουλειά και να μη φορτωθεί χρέος. Μα για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να πειράξει τον ελληνικό λογαριασμό ESM. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να λάβουμε άδεια από τους δανειστές (έτσι είχε κανονίσει ο ίδιος με την υπερήφανη διαπραγμάτευσή του και το δίδυμο της συμφοράς Τσακαλώτου και Χουλιαράκη). Κι αν ακόμη οι δανειστές δώσουν άδεια να πειραχτεί αυτό το μαξιλάρι (που εν τω μεταξύ ουδείς έχει δει) τα ελληνικά επιτόκια θα ξαναφτάσουν στα ουράνια. Και θα χρειαζόμαστε νέα μνημόνια!!!

Δηλαδή, ο Τσίπρας βροντοφωνάζει «πάρτε από τον λογαριασμό ESM». Είναι ξεκάθαρο ότι με την πρότασή του στοχεύει σε δυο δεδομένα: Ή να καταφύγουμε πάλι σε μνημόνια ή η χώρα να είναι  ξυπόλητη στ’ αγκάθια μόλις τελειώσει η κρίση. Τουτέστιν αηδίες τύπου πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ή οδηγός διάλυσης της χώρας.

Είναι αστείο κάποιος γνώστης και σώφρων να απαντήσει στον Τσίπρα. Επειδή ο γνώστης θα βρεθεί χαμένος από τους φραστικούς βερμπαλισμούς του λαϊκισμού.

Είναι αστείο, επίσης, να δώσει βάση κάποιος εχέφρων στους ολετήρες της ελληνικής οικονομίας και δη την εποχή που έβρεχε σ’ όλη την Ευρώπη (πλην ημών) τα λεφτά του Ντράγκι.

Να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά κάτι. Ακόμη κι αν βγει αύριο η κυβέρνηση και εξαγγείλει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων (σαν τα 26 δις του Τσίπρα) να ξέρετε ότι θα λέει κουταμάρες. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, να προβλέψει και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.  Για τον απλούστατο λόγο ότι με την κρίση στην κορύφωσή της (σε κάποιες χώρες ούτε καν σ’ αυτή) ΔΕΝ υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Κι όταν τα δεδομένα είναι άγνωστα δεν μπορεί ουδείς να πει το παραμικρό.

Είναι κάτι ακόμη. Ο Τσίπρας με την παντελή άγνοια που τον διακρίνει δεν μπορεί να κατανοήσει ή να αντιληφθεί ότι το Μάαστριχτ δεν υπάρχει,  έχει ανασταλεί. Άρα, όσα κεφάλαια απαιτηθούν ή δαπανηθούν δεν θα προσμετρηθούν στο έλλειμμα κι έτσι το ζητούμενο αφορά τόσο το ύψος των κεφαλαίων όσο και το πού θα κατευθυνθούν και με τι εργαλεία.

Προσέξτε: Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης ασκεί συνετή διαχείριση των οικονομικών, βρίσκοντας χρήματα και από το ΕΣΠΑ. Αυτή η διαχείριση γίνεται με βάση το σοβαρό ενδεχόμενο ότι μετά τις 20 -25 Μαΐου θ’ αποκατασταθεί η οικονομική ζωή του τόπου. Αν συμβεί αυτό θα είναι διαχειρίσιμη η πτώση του ΑΕΠ κοντά στο 5%.

Κι όπως μια σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναπαύεται, άλλο τόσο δεν μπορεί να μπαίνει σε πλειοδοσία με όσους είναι φορτωμένοι με αμαρτίες… Από τον Τσίπρα μέχρι τον Βαρουφάκη και το υπόλοιπο απαύγασμα του λαϊκισμού…

Να δείτε πάντως που ο Τσίπρας και τα παπαγαλάκια του παρά το επικίνδυνο κι ανέφικτο όσων πρότεινε θα φωνάζει για τις …νεοφιλελεύθερες εμμονές του Μητσοτάκη που δεν υιοθετεί τολμηρές λύσεις για να δώσει ανάσα στην οικονομία…