Αργεντινή: Η φτώχεια εξαπλώθηκε ξανά το 2022, χρονιά πληθωρισμού-ρεκόρ

Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022, χρονιά πληθωρισμού-ρεκόρ, μάστιζε το 39,2% του πληθυσμού, με άλλα λόγια πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους, στα τέλη της χρονιάς.

Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση, (+2,7%), σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο (36,5%). Φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).
Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), κατέγραψε οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.
Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δυο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.
Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωσή της στα τέλη του 2020 (42%), που είχε αποδοθεί κυρίως στην πανδημία και τα lockdowns, που είχαν στερήσει το βιος κυρίως των αναρίθμητων εργαζόμενων στον ανεπίσημο τομέα.
Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση, όπως και σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).
Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022, απογειώθηκε, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τον ελέγξει, για να φθάσει το 94,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.
Το 2023 άρχισε με άσχημους οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (+13,1% σε δυο μήνες): ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως απωθήθηκαν 47 επιθέσεις της Ρωσίας την 400ή ημέρα της ένοπλης σύρραξης
Επόμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Η Ιαπωνία απαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αεροσκαφών στη Ρωσία