Αποτελέσματα της έρευνας της OPINION POLL στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης για την αξιολόγηση του έργου των νέων Δημάρχων στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας τους

Συμπεράσματα από την έρευνα της OPINION POLL για το iefimerida.gr για την αξιολόγηση των  πρώτων 100 ημερών  των νέων Δημοτικών Αρχών στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τους  Πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει Ευρωεκλογών

 

Στόχος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας , στον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν αυτήν την στιγμή που οι Δημοτικές Αρχές έχουν κλείσει πάνω από τρεις μήνες θητείας ,  να διερευνηθούν τα προβλήματα που ιεραρχούν οι πολίτες , η αξιολόγηση του έργου των Δημάρχων και του αποτυπώματός τους . Ταυτόχρονα να καταγραφούν οι απόψεις των πολιτών  για ειδικά θέματα των Δήμων , αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται ενόψει των Ευρωεκλογών.

Για τα προβλήματα που ιεραρχούν οι πολίτες

Στον Δήμο Αθήνας ως βασικά προβλήματα ιεραρχούνται η καθαριότητα με 50.6% , το κυκλοφοριακό/ στάθμευση με 33.9%, η εγκληματικότητα / παραβατικότητα με 26.3%, η κατάσταση οδικού δικτύου με 15.8%, η συντήρηση -ανάπτυξη πρασίνου με 12.5%, το μεταναστευτικό με 10.3%, η φτώχεια μ ε 10.1% , η κατάσταση των Πλατειών/ Παιδικών Χαρών κ.λ.π

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ιεραρχούνται η Καθαριότητα με 60.6%, το κυκλοφοριακό/ στάθμευση με 47.8%, οι συγκοινωνίες με 17.6%, η κατάσταση του οδικού δικτύου με 13.6% , η συντήρηση – ανάπτυξη πρασίνου με 9.4%, η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 8.4%, η κατασκευή του flyover με 7.4%, η ανάπτυξη/ ανεργία με 4.8%, η φτώχεια με 4.2% κ.λ.π

Αξιολόγηση παρεμβάσεων Δημάρχου σε βασικούς τομείς – Συνολική αξιολόγηση έργου

Σε επτά βασικούς τομείς δημοτικής πολιτικής ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών είναι:

Στην καθαριότητα η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας είναι (πολύ και αρκετά ) 29.6%. Από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης η ικανοποίηση ( πολύ και αρκετά)  φτάνει το 47.7%

Στις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 26.1%, ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το 40.7%.

Στον αθλητισμό/ πολιτισμό η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 27.5%, ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το  36.2%.

Στα θέματα ασφάλειας της πόλης η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 17.4%, ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το  30.1%.

Στην κοινωνική πολιτική η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 25% , ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το  28.8%.

Στα σχολεία/ παιδικούς σταθμούς η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 23.3% , ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το  26%.

Στο κυκλοφοριακό η ικανοποίηση από τον Δήμαρχο Αθήνας φτάνει το 16.8% , ενώ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το  19.3%.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι σε όλους τους βασικούς τομείς ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζει λιγότερο ή περισσότερο καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις στην αξιολόγηση. Αυτό αποτυπώνεται και στην συνολική αξιολόγηση του έργου του Δημάρχου Αθήνας Χρήστου Δούκα  σε σχέση με την αξιολόγηση του έργου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο του Δημάρχου Αθήνας δηλώνουν το 35%, ενώ η αντίστοιχη επίδοση για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης φτάνει το 52%.

Στην Αθήνα επίσης , το 50% θεωρεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του Δημάρχου, θα τα πάει καλύτερα από τον προηγούμενο Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, με το 31% να έχει αντίθετη άποψη και το 13% να μην απαντά. Αντίστοιχα , Στην Θεσσαλονίκη, οι πολίτες που θεωρούν ότι από τα πρώτα δείγματα γραφής του Δημάρχου φαίνεται ότι θα τα πάει καλύτερα από τον προηγούμενο Δήμαρχο Κώστα Ζέρβα φτάνουν το 75% , με μόλις το 16% να έχει αντίθετη άποψη και το 9% να μην απαντά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα για κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο Δημάρχων. Για τον Χρήστο Δούκα και τον Στέλιο Αγγελούδη οι επιδόσεις είναι:

Αποτελεσματικός 37.7% και 55.1% αντίστοιχα

Με εμπειρία και γνώση διοίκησης : 37.7% και 55.2%

Γνώστης των προβλημάτων της πόλης: 57.7%  και 72.4% αντίστοιχα

Προσιτός και φιλικός στους δημότες : 57.3% και 65.3% αντίστοιχα

Με συγκροτημένη άποψη για τις ανάγκες της πόλης :  56% και 65.2% αντίστοιχα

Δραστήριος/ αποφασιστικός : 51.9% και 65.3% αντίστοιχα

Μεθοδικός: 47.4% και 58.2%αντίστοιχα

Διεκδικητικός: 44.9% και 52.3% αντίστοιχα

Για ορισμένα ειδικά προβλήματα και παρεμβάσεις στους δύο Δήμους

Στην Αθήνα:

  • Το 49% θεωρεί ότι με τον νέο Δήμαρχο θα επιταχυνθεί η διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό με το 29% να έχει αντίθετη άποψη και το 22% να μην απαντά.
  • Το 57% πιστεύει ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση του Δημάρχου για 5.000 φυτεύσεις νέων δένδρων κάθε χρόνο , με το 35% να έχει αντίθετη άποψη και το 9% να μην απαντά
  • Το 33% θεωρεί ότι επί νέου Δημάρχου Χ. Δούκα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και ότι απελευθερώνεται δημόσιος χώρος για να αποδοθεί στους δημότες , με το 44% να έχει αντίθετη άποψη και το 23% να μην απαντά.
  • Το 50% θεωρεί ότι επί νέου Δημάρχου θα προχωρήσουν οι αναπλάσεις σειράς χώρων όπως στον Λόφο του Στρέφη κ.λ.π , με το 35% να έχει αντίθετη άποψη και το 15% να μην απαντά.

Στην Θεσσαλονίκη

  • Σε σχέση με την κατασκευή του flyover , το 47% πιστεύει ότι είναι χρήσιμο έργο που όμως θα έπρεπε να ξεκινήσει αφού λειτουργήσει το Μετρό και να ενισχυθούν οι Συγκοινωνίες. Το 19% το θεωρεί χρήσιμο έργο και καλώς υλοποιείται παρά τα προβλήματα γιατί η κατασκευή του θα βοηθήσει την πόλη και το 23% θεωρεί ότι δεν χρειαζόταν και ότι πρέπει να σταματήσει η κατασκευή του.
  • Το 69% αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις του Δημάρχου για να ελαφρυνθεί το πρόβλημα ενώ το έργο προχωρά ( αστυνόμευση για καλύτερη κυκλοφοριακή ροή, ανακοίνωση μέτρων από επιτροπή συγκοινωνιολόγων , ενίσχυση της τηλεργασίας για να μειωθούν οι μετακινήσεις, με το 21% τις αντιμετωπίζει αρνητικά
  • Το 30% πιστεύει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα αρχίσει η λειτουργία του Μετρό στην πόλη από τον Νοέμβριο , ενώ το 67% δεν το πιστεύει.
  • Το 47% πιστεύει ότι η Ανάπλαση της Έκθεσης θα πρέπει να γίνει στον ίδιο χώρο με την μετατροπή έκτασής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο και το 44% πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση της Έκθεσης σε άλλο χώρο και ότι θα πρέπει να μετατραπεί όλος ο τωρινός Χώρος σε Μητροπολιτικό Κέντρο.

Για τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει Ευρωεκλογών

Η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στον Δήμο Αθήνας είναι :

Ν.Δ 35.5%, ΣΥΡΙΖΑ 15.3%, Κ.Κ.Ε 9.5% , ΠΑΣΟΚ 8.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6.8%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4.9%, ΝΙΚΗ 3.5%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3.2%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 2.9% , ΜΕΡΑ 25 2.7% , ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 1.6% , ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.3% , ΑΛΛΟ 4%.

Η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι :

Ν.Δ 31.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 13.9%, ΣΥΡΙΖΑ 13.5%, Κ.Κ.Ε 8.9%, ΠΑΣΟΚ 7.4%, ΝΙΚΗ 6.1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4.9%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 3.1%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.8% , ΜΕΡΑ 25 2.1%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 1.8%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.5%, ΑΛΛΟ 2.5%

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα : ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Κυμπουρόπουλος: Πιο γρήγορα στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνικών στόχων για μια Ευρώπη πιο δυνατή κι αισιόδοξη!
Επόμενο άρθροΔηλώσεις ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για την χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για αλλαγές στην ΚΑΠ