Αποστ. Βεσυρόπουλος: Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην πρώτη γραμμή τη στήριξη του κλάδου της εστίασης

Στα μέτρα 55 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία και τον κλάδο της εστίασης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανόμενης και της επιδότησης για την ενέργεια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη διαδικτυακή του παρέμβαση του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης, με τίτλο «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα».

Λέγοντας ότι από την αρχή της θητείας της η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην πρώτη γραμμή τη στήριξη του κλάδου της εστίασης, ο κ. Βεσυρόπουλος εξήγησε ότι άλλωστε αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, με 75.000 ειχειρήσεις.
Μιλώντας ειδικά, ο ίδιος αναφέρθηκε στο μέτρο των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν λόγω της υγειονομικής κρίσης της covid-19, και διευκρίνισε ότι το προαναφερόμενο ποσό ήταν αφορόλογητο και ακατάσχετο.
Πρόσθεσε δε, ότι μέσα από το πρόγραμμα παγίων δαπανών ενισχύθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν συνολικά ποσό ύψους άνω των 74 εκατ. ευρώ, με τα 25 εκατ. ευρώ να αφορούν την επιδότηση φορολογικών δαπανών και 48 εκατ. ευρώ αυτή των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον, όπως είπε, χορηγήθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στην εστίαση και όπως επισήμανε συγκεκριμένα, 69.830 επιχειρήσεις έλαβαν συνολικά περισσότερα από 92 εκατ ευρώ.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση για την επιδότηση των ενοικίων για καταστήματα εστίασης, υπενθύμισε ότι αυτή ανήλθε σε 314 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ενώ μεταξύ άλλων, μίλησε για τις παρατάσεις που δόθηκαν αναφορικά με τις καταβολές οφειλών και για τη θεσμοθέτηση του μέτρου των 72 δόσεων, για τη ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατα δε, όπως συμπλήρωσε, πέρασε το νομοσχέδιο για ρύθμιση δόσεων με την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρων, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ερωτηθείς για το εάν προβλέπεται διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% ή και μείωσή του στην εστίαση και τι μέλλει γενέσθαι με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καφέ και ποτά, αλλά και με τον νόμο περί αιγιαλού, ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές εξαγγελίες στο πλαίσιο του νέου φορολογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας τους εκπροσώπους της εστίασης για διάλογο.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σε τροχιά μετεξέλιξης το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με μείωση της γραφειοκρατίας- Η κάρτα εργασίας στον κλάδο της εστίασης
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023