Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στον ΣΚΑΪ στους Γ. Ντσούνο και Χρ. Κούτρα

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

Η χώρα δεν κυβερνάται από το Χίλτον. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση, ξέρουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επιτροπεία και διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση προκειμένου να μπούμε επιτέλους σε αναπτυξιακή πορεία. Σήμερα είναι Πρωτομαγιά και τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με την κορύφωση της διαπραγμάτευσης προκειμένου να βγούμε στην ανάπτυξη και να προστατέψουμε κατά το δυνατόν τα εργασιακά δικαιώματα.

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλεται στο ότι υπήρχαν διαφορετικές επιδιώξεις και παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών από το φθινόπωρο του 2015, τις οποίες αποτρέψαμε. Η συμφωνία θα προβλέπει εκτός από μέτρα 2% με αρνητικό πρόσημο και αντίστοιχα μέτρα 2% με θετικό πρόσημο, ενώ αποτρέψαμε κάποιους παραλογισμούς των δανειστών, όπως το διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και άλλα.

Οι αναφορές που κάνει η αντιπολίτευση για 4ο μνημόνιο είναι στο πλαίσιο της καταστροφολογίας που υπήρχε και για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν και πάλι αφού η συμφωνία θα προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο από το 2019 και μετά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν εκείνη που δρομολογούσε πλεονάσματα ύψους 4,5% για μια τριετία, τα οποία αυτή η κυβέρνηση μείωσε σε 0,75%, 1,75% και 3,5%. Για το 2016 κάναμε πλεόνασμα 4,2% και έχουμε την αισιοδοξία ότι θα πιάσουμε το στόχο του 3,5% πλεόνασμα για το 2018. Όσον αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν από το 2019 άνευ αίρεσης – και θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να διατυπωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι κορυφαίο ζήτημα, όχι πανάκεια, αλλά κορυφαίο για να μπορέσουμε και στην ποσοτική χαλάρωση να μπούμε και να υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειωθεί η ανεργία.

Το πρόβλημα στην καθυστέρηση είχε να κάνει με το δημοσιονομικό μείγμα εξαιτίας της επιμονής του ΔΝΤ για ορισμένες απαιτήσεις. Εκείνο το οποίο καταφέραμε είναι να φέρουμε ως αντίβαρο θετικά μέτρα 2% κάτι που δεν υπήρχε καν στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα.

Εάν η διαπραγμάτευση είχε πάει άσχημα, ούτε τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών θα είχαμε αποτρέψει, ούτε θετικά μέτρα 2% θα είχαμε φέρει, ούτε συνολική λύση θα επιδιώκαμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι για πρώτη φορά η επιδίωξη για μια συνολική λύση, προκειμένου να μη ξανασυζητήσουμε ποτέ πια για μνημόνια. Επιδιώκουμε μια συνολική λύση. Αυτή είναι η στόχευσή μας και η επιδίωξή μας: να μη χρειαστεί ξανά να διαχειριστούμε τέτοιου είδους υφεσιακή κατάσταση στη χώρα. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να πάμε σε μια συνολική συμφωνία και γι’ αυτό έχουμε αναγκαστεί να συμβιβαστούμε με κάποια μέτρα με αρνητικό πρόσημο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, δηλαδή μέτρα με αρνητικό πρόσημο αλλά και αντίστοιχα μέτρα με θετικό πρόσημο.

Προηγούμενο άρθροΕτοιμάζεται ρύθμιση για 80000 δάνεια του ΟΕΚ.
Επόμενο άρθροΔηλώσεις ζημίας για ακτινίδια από τον Παγετό της 21-24 Απριλίου στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ Δ. Κοινότητας Αλεξάνδρειας