ΑΠΟΨΕΙΣ: Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου – της Sara Daniel (*)

Πλημμύρες, λιμός, ιλαρά, έλλειψη φαρμάκων… Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο δεν συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία, αλλά στο Σουδάν.

Μακριά από τις κάμερες και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η αγωνία των παιδιών του Σουδάν δεν προκαλεί ούτε οργή ούτε συγκίνηση. Κι όμως. Η Χαρτούμ έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. Κάπου 15.000 Σουδανοί έχουν σφαγιαστεί. Πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα πέμπτο του πληθυσμού, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο λιμός μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος από αυτόν που γνώρισε η Αιθιοπία τη δεκαετία του 1980. «Χωρίς άμεση, παγκόσμια, μαζική και συντονισμένη δράση, μπορεί να δούμε τους επόμενους μήνες τον αναπόφευκτο θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε πρόσφατα ο Οτμάν Μπελμπεϊσί, περιφερειακός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ρήξης, καταστροφικής και κατακλυσμιαίας».

Από τον Απρίλιο του 2023, η χώρα μαστίζεται από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα στον τακτικό στρατό υπό τον Αμπντέλ Φάταχ Αμπντελραχμάν αλ-Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Στήριξης (RSF) υπό τον πρώην υπαρχηγό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Ο κίνδυνος να χωριστεί η χώρα ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις που η καθεμιά διαθέτει τον στρατό της, όπως στη Λιβύη, είναι υπαρκτός. Όπως στη Λιβύη, επίσης, κάθε στρατόπεδο υποστηρίζεται από διάφορες χώρες: τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα προμηθεύουν τις RSF με πυρομαχικά και drones, ενώ το Ιράν και η Αίγυπτος εξοπλίζουν τον σουδανικό στρατό. Η Ρωσία έστειλε μισθοφόρους για να προστατεύσουν τα χρυσωρυχεία. Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται ποια θα ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή. «Ο καταστροφικός πόλεμος στο Σουδάν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», έγραψε ο Economist.

Η γεωγραφική θέση και το μέγεθος του Σουδάν θα τροφοδοτήσουν το χάος και πέραν των συνόρων του. Η διάλυση της χώρας θα προκαλούσε νέα έξοδο προσφύγων και θα απειλούσε τη διώρυγα του Σουέζ, μια βασική αρτηρία του παγκοσμίου εμπορίου. Η σφαγή θα μεγαλώσει, προβλέπει ο Economist. Ηδη οι άνθρωποι τρώνε φύλλα και χόρτα. Εξι με 10 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα ως το 2027…

Με δεδομένο ότι το Σουδάν συνορεύει με επτά εύθραυστες χώρες, μπορεί να γίνει καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. Από την άλλη πλευρά, οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να βοηθήσουν το Ιράν και τη Ρωσία να αποκτήσουν βάση στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Αλλά η διεθνής κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται. Ο κόσμος συνήθισε το χάος.

(*) H Σαρά Ντανιέλ είναι αρθρογράφος του περιοδικού L’ Obs
(Προέλευση: L’ Obs)
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣοφία Ζαχαράκη: Έκτακτο βοήθημα 200 ευρώ σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία τον Δεκέμβριο
Επόμενο άρθροΜεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης συγκεκριμένων καρκίνων σε νεαρές γυναίκες