Απολογισμός δράσεων προσφοράς της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού για το 2020

Η γεωγραφική υπηρεσία στρατού συμπλήρωσε φέτος 132 χρόνια λειτουργίας και προχώρησε σε έναν απολογισμό δράσεων προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, δράσεων ανάπτυξης γεωγραφικών εφαρμογών αλλά και συνεργειών με την επιστημονική κοινότητα.

Η υπηρεσία προσφέρει, εξάλλου, διαχρονικά στην κάλυψη επειγουσών αναγκών της σύγχρονης εποχής στους τομείς της γεωπληροφόρησης και της γεωγραφικής υποστήριξης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το 2020, η υπηρεσία προχώρησε:

– Στην ανάπτυξη γεωχωρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης περιστατικών κορονοϊού σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής.

– Στην ικανοποίηση 8.933 αιτήσεων, ιδιωτών και δημόσιων φορέων για γεωγραφικά προϊόντα.

– Στην ανάπτυξη νέου ιστότοπου με σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτύου και αναβαθμισμένες λειτουργίες για την ενημέρωση του κοινού, σε θέματα που άπτονται της αποστολής και των αρμοδιοτήτων της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού.

– Στη δημιουργία σε συνεργασία με τη διεύθυνση ιστορίας στρατού ψηφιακών σχεδιαγραμμάτων ιστορικών μαχών με απεικόνισή τους σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή, με στόχο τη διαδραστική παρουσίασή τους και τη μελέτη τους τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το ευρύ κοινό.

Επιπλέον, η υπηρεσία προχώρησε στις παρακάτω συνέργειες με την επιστημονική κοινότητα:

– Συνεργασία με ακαδημαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως η σχολή αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συνέργεια στην επιστημονική έρευνα και καινοτομία.

– Συνέργεια με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα που άπτονται της αποστολής και των αρμοδιοτήτων της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού.

– Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Roborder» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020», το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη αυτόνομου συστήματος επιτήρησης χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

– Συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής διανυσματικών χαρτογραφικών δεδομένων, ψηφιακού μοντέλου εδάφους και δεδομένων ανθρωπογεωγραφίας, καθώς και σε επιτροπές στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως εθνικός αντιπρόσωπος σε θέματα γεωγραφικής πολιτικής.

Τέλος, η υπηρεσία προχώρησε σε δράσεις ανάπτυξης γεωγραφικών εφαρμογών όπως:

– Συλλογή γεωγραφικών δεδομένων, κατασκευή και αναθεώρηση χαρτών διαφόρων κλιμάκων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με αποκλειστική χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.

– Ανάπτυξη γεωχωρικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας.

– Ανάπτυξη εφαρμογής γεωευρετηρίου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών αναζήτησης και παραγγελίας γεωγραφικών υλικών.

– Ανάπτυξη γεωπύλης και εφαρμογής υπολογισμού υψομέτρου γεωειδούς για την παροχή αδιαβάθμητων γεωγραφικών πληροφοριών στην ακαδημαϊκή επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ σύνολο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νέα φάρσα για βόμβα σε σχολείο της πόλης
Επόμενο άρθροΠτώση τζίρου το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης