Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, αν ο ΕΛΓΑ δεν δώσει αποζημιώσεις για τις ζημίες από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου

Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά τις ζημίες στα ροδάκινα εξαιτίας των άκαιρων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Ιουλίου, είναι οι παραγωγοί της Ημαθίας.

Νωρίτερα σήμερα, οι παραγωγοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ενώ χτες είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος υπέγραψε απόφαση για τη σύσταση και τη συγκρότηση εννεαμελούς ομάδας εργασίας με θητεία διάρκειας τριών εβδομάδων και με άμεσο στόχο την τεκμηρίωση των αιτιών των πρόσφατων ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες.

«Η επιτροπή αυτή πήρε την εντολή να εκδώσει απόφαση σε τρεις εβδομάδες. Αν με την απόφασή της δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας για την καταβολή αποζημιώσεων, τότε θα πάρουμε τη δικαστική οδό. ‘Ηδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την αγωγή μας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ενώ σε ορισμένα αγροτεμάχια στην Ημαθία η μείωση της παραγωγής ροδάκινων εξαιτίας καρπόπτωσης από τις βροχές φτάνει μέχρι και στο 70%, ο ΕΛΓΑ επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μη δώσει αποζημιώσεις.

Όπως επισήμανε, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη «Ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». «Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το “συνήθως”, που προφανώς δεν σημαίνει “αποκλειστικά”, προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι “οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση”, ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην Ημαθία» υποστήριξε.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Γιαννακάκης είχε ακόμη σημειώσει ότι ήδη υπάρχει γνωμοδότηση – τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών: ζημιές δηλαδή που, όπως υποστήριξε, καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒ. Αποστόλου: : Άμεσα στον ΕΛΓΑ οι γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Επόμενο άρθροΜ. Αλέξανδρος Τρικάλων : Ξεκίνησε με στόχο να εδραιωθεί στην Γ’Εθνική. Δηλώσεις Τ. Παπαδόπουλου, Γ. Ντάμτσιου, Γκόγκιτς, Δ. Συμπεθέρη.- Βίντεο – Φώτο