Στα δίχτυα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχουν πέσει εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες διακινούν ως επί το πλείστον παραποιημένα προϊόντα χωρίς να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Πρόκειται για επιχειρήσεις, όπου εμφανίζονται ως διαχειριστές Βούλγαροι, Ρουμάνοι ή Πακιστανοί, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα οι ελεγκτικές Αρχές να βεβαιώνουν πρόστιμα τα οποία όμως ποτέ δεν εισπράττονται. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις που θα έπαιρναν ή έχουν πάρει επιδοτήσεις και δεν προέβησαν ούτε στις απαραίτητες επενδύσεις, ούτε διατήρησαν το προσωπικό που προβλέπει η νομοθεσία. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είναι διαρκείς και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στερώντας από τα κρατικά ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ έχουν έρθει αντιμέτωπα με εταιρείες που λειτουργούν με κανόνες αδιαφάνειας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται για εταιρείες που διακινούν ως επί το πλείστον παραποιημένα προϊόντα ή νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, όπου διαχειριστές είναι Βούλγαροι, Ρουμάνοι ή Πακιστανοί οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Κάτι το οποίο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά με την βασική διαφορά ότι τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Ουσιαστικά 9 στις 10 εταιρείες που ελέγχονται έχουν διαχειριστές διάφορους «αχυράνθρωπους», οι οποίοι δεν έχουν ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις για να μπορέσουν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβάλουν οι ελεγκτές». Παράλληλα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έρχονται αντιμέτωποι με διαχειριστές εταιρειών που είναι ευδιάκριτο από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχουν την ικανότητα να διοικήσουν μια εταιρεία και ο μοναδικός τους ρόλος είναι να χρεώνεται το ΑΦΜ τους τα χρέη της εταιρείας, καθώς δεν έχει τίποτα να χάσει. Το αποκαλυπτικό στοιχείο είναι μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις ο «πραγματικός» ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται ως υπάλληλος και ένας υπάλληλος, που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ως ιδιοκτήτης.