Αντιμέτωποι με την φτώχεια βρίσκονται περισσότεροι από 700.000 άτομα, που πριν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007, ανήκαν στη μεσαία τάξη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από χτυπά έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για τη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα.
Ειδικότερα από το 2007 έως το 2016 αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες οι Έλληνες, που βρίσκονται πλέον στα όρια της φτώχειας. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ίδιο διάγραμμα, η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη για άνδρες και γυναίκες.
Η μόνη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν παρατηρείται αύξηση είναι αυτή των 55 ετών και άνω, που κυρίως περιλαμβάνει συνταξιούχους. Αντίθετα, αυξάνεται τόσο ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις παραγωγικές ηλικίες. Τεράστια είναι η αύξηση του κινδύνου για τους νέους 16-24 ετών.
Συμπερασματικά, η διαΝΕΟσις επισημαίνει ότι η κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης ή αποκλεισμού μέρους της μεσαίας τάξης. Ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νεότερες ηλικίες και πάντως όχι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών.
Δηλαδή 700.000 πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να έχουν ένα σπίτι, να πηγαίνουν διακοπές, να έχουν ένα αυτοκίνητο και να προσφέρουν μια ποιότητα ζωής στην οικογένειά τους, τώρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.