ΑΠΕ-ΜΠΕ-
Ποια ήταν τα τελευταία λόγια που είπαν λίγο πριν αφήσουν τα εγκόσμια διάσημοι που έφυγαν; Ιδού μερικές αξιομνημόνευτες φράσεις:
1.Αρχιμήδης, μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης και αστρονόμος
Ο Αρχιμήδης πέθανε περίπου το 212 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Καρχηδονιακού Πολέμου, όταν οι ρωμαϊκές δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο, κυρίευσαν την πόλη των Συρακουσών έπειτα από πολιορκία δύο χρόνων. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αρχιμήδης είχε κατά νου ένα μαθηματικό διάγραμμα όταν η πόλη καταλήφθηκε και δεν είχε αντιληφθεί την άλωσή της. Ένας ρωμαίος στρατιώτης τον διέταξε να πάει και να συναντήσει τον στρατηγό Μάρκο Κλαύδιο Μάρκελλο αλλά αυτός αρνήθηκε, λέγοντας ότι έπρεπε να τελειώσει με το πρόβλημά του. Ο στρατιώτης εξοργίστηκε και σκότωσε τον Αρχιμήδη με το σπαθί του. Οι τελευταίες λέξεις που του αποδίδονται είναι «μην ενοχλείτε τους κύκλους μου» (αρχαία: «μή μου τοὺς κύκλους τάραττε»), αναφερόμενος στους κύκλους στο μαθηματικό του σχέδιο, το οποίο υποτίθεται ότι μελετούσε όταν τον διέκοψε ο ρωμαίος στρατιώτης.
- Κάρλ Μαρξ, φιλόσοφος-συγγραφέας
Ο Καρλ Μάρξ πέθανε στις 14 Μαρτίου του 1883 σε ηλικία 65 χρόνων, στο σπίτι του στο Λονδίνο. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ήδη γνωστός από τα έργα του, είπε: «Τα τελευταία λόγια είναι για τους ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά».
- Αύγουστος, ρωμαίος αυτοκράτορας
Η ιστορία μας δίνει δύο εκδοχές για τα τελευταία λόγια που είπε πριν πεθάνει ο ρωμαίος αυτοκράτορας. Σύμφωνα με τη πρώτη εκδοχή είπε: «Βρήκα μία Ρώμη από χώμα και σας την αφήνω στα μάρμαρα». Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι στράφηκε προς τους αγαπημένους του φίλους και τους ρώτησε:« Έπαιξα καλά τον ρόλο μου; Χειροκροτήστε με λοιπόν!»
4.Λεονάρντο ντα Βίντσι, επιστήμονας, καλλιτέχνης
Ο μεγάλος Λεονάρντο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή εξέφρασε αμφιβολίες για τον εάν υπηρέτησε σωστά στον Θεό και τους ανθρώπους λέγοντας: «Προσέβαλα τον Θεό και τους ανθρώπους, διότι τα έργα μου δεν κατέκτησαν την ποιότητα που έπρεπε να έχουν».
5.Γκρούτσο Μαρξ, κωμικός ηθοποιός
Εντελώς λακωνικά και εξόχως περιεκτικά ήταν τα τελευταία λόγια του αξέχαστου ηθοποιού Γκρούτσο Μαρξ: «Αυτή δεν είναι ζωή!».
- Τζο ντι Μάτζιο, αθλητής
Ο διάσημος αμερικανό-ιταλός αθλητής του μπέιζμπολ νιώθοντας το τέλος να έρχεται, το 1999, παρηγορούσε τον εαυτό του ότι επιτέλους θα συναντηθεί ξανά με τη μεγάλη του αγάπη Μέριλιν Μονρόε, λέγοντας: «τώρα θα μπορέσω να συναντήσω τη Μέριλιν».
- Μέγας Ναπολέων, αυτοκράτορας, στρατηλάτης
Λίγο πριν πεθάνει χτυπημένος από καρκίνο του στομάχου στις 5 Μαϊου 1821, ο μεγάλος στρατηλάτης συλλάβισε, μεταξύ άλλων, και το όνομα της αγαπημένης συζύγου του: «Η Γαλλία, ο στρατός, ο αρχηγός του στρατού, η Ιωσηφίνα».
- Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ηθοποιός
Ακόμα και τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ο διάσημος ηθοποιός διατήρησε τον παροιμιώδη σαρκασμό του: «Δεν έπρεπε να το γυρίσω από το ουίσκι στο μαρτίνι».
- Κάρολος Δαρβίνος, επιστήμονας
Ο μεγάλος επιστήμονας επέδειξε πολύ μεγάλο κουράγιο στο κρεβάτι του θανάτου: «Δεν έχω τον παραμικρό φόβο να πεθάνω», είπε πριν ξεψυχήσει.
- Μαρία Αντουανέτα, τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας
Ανεβαίνοντας στο ικρίωμα, πριν από την γκιλοτίνα, το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1793, η Μαρία Αντουανέτα χτύπησε κατά λάθος το πόδι του δήμιου, στον οποίο είπε:«συγγνώμη κύριε, δεν το έκανα επίτηδες».
11.Νοστράδαμος, αστρολόγος-συγγραφέας-προφήτης
«Δεν θα με βρείτε ζωντανό την αυγή», ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Νοστράδαμος στον γραμματέα του πριν πεθάνει.
12.Ρίτσαρντ Φάιμαν, φυσικός, Νομπελίστας
Ο αμερικανός φυσικός και επιστημονικός συγγραφέας, ο οποίος το 1965 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, ήταν αρκετά ειρωνικός λίγο πριν πεθάνει: «Δεν αντέχω να πεθάνω δύο φορές. Είναι τόσο βαρετό».
13.Τζον Άνταμς, Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς, ήταν πολιτικός εχθρός του Τόμας Τζέφερσον, στη συνέχεια όμως έγινε πολύ καλός του φίλος. Σε αυτόν μάλιστα αφιέρωσε τα τελευταία του λόγια: «Ο Τόμας Τζέφερσον ζει ακόμα». Στην πραγματικότητα δεν ήξερε ότι την ίδια ημέρα, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πεθάνει και ο Τζέφερσον.
14.Τζέιμς Μπράουν, μουσικός
Ο διάσημος τραγουδιστής Τζέιμς Μπράουν την παραμονή των Χριστουγέννων του 2006 διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Ατλάντα με οξείας μορφής πνευμονία. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή είπε: «Απόψε φεύγω».
15.Τόμας Έντισον, επιστήμονας, εφευρέτης
Ο γνωστός αμερικανός επιστήμονας πέθανε στο σπίτι του στο West Orange, στις 18 Οκτωβρίου του 1931, λόγω επιπλοκών του διαβήτη. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, κοίταξε έξω από το παράθυρο και είπε: «Είναι πολύ ωραία εκεί έξω».
16.Ραφαέλο, ζωγράφος, αρχιτέκτονας
Λακωνικό ήταν το σχόλιο του μεγάλου ιταλού καλλιτέχνη της ύστερης Αναγέννησης λίγο πριν πεθάνει. Πρώτα ρώτησε τον φίλο του καρδινάλιο Μπιμπιένα «από πού έρχεται το φως του Ήλιου». Εκείνος του έδειξε, και ο Ραφαέλο απάντησε: «Ευτυχής».
17.Μπετόβεν, μουσικός
Σχετικά με τα τελευταία λόγια του αξεπέραστου μουσικού, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη ο μεγάλος μουσικός είπε:« Στον Παράδεισο θα ακούω» (ο Μπετόβεν ήταν κουφός). Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή είπε:« Χειροκροτείστε φίλοι, η παράσταση τελείωσε». Σύμφωνα με την τρίτη και μάλλον τελευταία εκδοχή, λίγο πριν πεθάνει τον είχε επισκεφθεί ο εκδότης του φέρνοντάς του δώρο 12 μπουκάλια κρασί. Πικραμένος ο Μπετόβεν του είπε: «Κρίμα. Είναι πολύ αργά πια».
18.Λέοναρντ Νιμόι, ηθοποιός
Ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λέοναρντ Νιμόι, ήταν περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του Σποκ στην επιστημονικής φαντασίας τηλεοπτική σειρά «Star Trek». Πριν πεθάνει είπε: «Η ζωή είναι σαν ένας κήπος. Οι τέλειες στιγμές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι να διασωθούν, παρά μόνο στη μνήμη».
19.Όλιβερ Κρόμγουελ, στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης
Ο Όλιβερ Κρόμγουελ ο οποίος στη διάρκεια του 17ου αιώνα ίδρυσε τη Δημοκρατία της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, πέθανε το 1658 δηλώνοντας: «Δεν επιθυμώ ούτε να πιω ούτε να κοιμηθώ, αλλά να φύγω όσο πιο γρήγορα μπορώ».
20.Νέρωνας, ρωμαίος αυτοκράτορας
Λίγο πριν πεθάνει από μαχαίρωμα στο λαιμό, όπως είχε ο ίδιος ζητήσει από τον αυλικό του Επαφρόδιτο για να γλυτώσει από τα επαναστατικά στρατεύματα που τον καταδίωκαν, ο Νέρωνας είπε με πικρία: «Τι καλλιτέχνης πεθαίνει μαζί μου!».
Προέλευση::Corriere della Sera Κατερίνα Ηλιοπούλου