Στα δεύτερα μισά της δεκαετίας του ’90, στη χώρα συνέβησαν σημεία και τέρατα.
Κατ’ αρχάς, έγινε η μεγαλύτερη μετατόπιση κεφαλαίων με την βρομερή υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Χιλιάδες άνθρωποι (και με δική τους ευθύνη) καταστράφηκαν. Έχασαν οικονομίες μια ζωής και πούλησαν περιουσίες επειδή πίστεψαν τα κυβερνητικά (ΠαΣοΚ) αφηγήματα περί …ισχυρής οικονομίας. Από την άλλη, στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, μίζες και βρόμικο χρήματα έκαναν βόλτες σε υπουργικά γραφεία, με κορύφωση την υπόθεση του κλέφτη – απατεώνα Τσοχατζόπουλου.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όλα αυτά μηδαμινά έως ελάχιστα επηρέασαν την πορεία του χρέους της χώρας και φυσικά αυτό το σύνθημα, πολύ αργότερα, της Αριστεράς «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», δεν ήταν τίποτα περισσότερο από φτηνός λαϊκισμός. Η δε υπόθεση του χρηματιστηρίου κατέληξε με αθώωση όσων θεωρήθηκαν ότι ενεπλάκησαν με μετοχές – «φούσκες», αλλά δεν διερευνήθηκε ποτέ για πολιτικές ευθύνες.
Όμως, αν, τότε, έλεγε κάποιος ότι θα έρθει η εποχή που ο Τσοχατζόπουλος θα «φάει» 20 χρόνια φυλακή για τις μίζες που άρπαξε, θα κινδύνευε να θεωρηθεί τρόφιμος κάποιου ευαγούς ψυχιατρικού καταστήματος. Το ίδιο και για τον Γιάννο Παπαντωνίου που σε μια εβδομάδα καλείται ν’ απολογηθεί για κακούργημα.
Για σκεφτείτε: Δίπλα στον Σημίτη κάθονταν ο άνθρωπος που δεν έγινε πρωθυπουργός για λίγες ψήφους και παραδίπλα ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ ως τσάρος της Οικονομίας!!!
Τσοχατζόπουλος – Παπαντωνίου. Ο δεύτερος διαδέχθηκε τον πρώτο στο υπουργείο Άμυνας. Κι ενώ ο Άκης κλείνει τον κύκλο του με τη Δικαιοσύνη ξεφτιλισμένος, αναθεματισμένος και δακτυλοδεικτούμενος, ο Γιάννος τον ανοίγει. Με τον κίνδυνο να βρεθεί ακόμη και προσωρινά κρατούμενος μέχρι τη δίκη του, για κακούργημα. Για πιθανή εμπλοκή του σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή του αλλά και για «αδιαφανή» περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της συντρόφου του. Στην κορυφή της δικαστικής έρευνας βρίσκεται το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ ταυτοχρόνως «τρέχει» και δίωξη εναντίον παντός υπευθύνου για δωροδοκία, όπως έχει ζητήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης.
Θα γίνει ο Γιάννος, νέος Άκης;
Θα δούμε. Ουδείς γνωρίζει καλύτερα, πλην της Δικαιοσύνης.
Η ουσία, όμως, είναι ότι δυο κορυφαίοι υπουργοί του Σημίτη βρίσκονται σε κάδρο διαφθοράς. Ο ένας δικασμένος, φυλακισμένος και με αποδεδειγμένες τις λοβιτούρες του κι ο άλλος στο σκαλί της Δικαιοσύνης με βαριές κατηγορίες. Ταυτοχρόνως, άλλος ένας υπουργός του και στενός του συνεργάτης, ο Τάσος Μαντέλης, δικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή για μίζες της Siemens! Ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται η δίκη για τα χρήματα που πήρε από τη Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος (άλλος ένας στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη) και κατέληξαν στα ταμεία του ΠαΣοΚ.
Είπαμε. Εκεί στα δεύτερα μισά της δεκαετίας του ΄90, συνέβησαν στην Ελλάδα σημεία και τέρατα… Κι όχι σε πολιτικό επίπεδο…