Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών σε Κατερίνη και Βέροια

Με το πρόσχημα είτε του σοβαρού τραυματισμού της κόρης τους, είτε την πρόκληση τροχαίου με τραυματισμό μικρού παιδιού ζητούσαν χρηματικά ποσά

 Σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις συνελήφθη μία γυναίκα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη μίας γυναίκας που παραλάμβαναν τα χρήματα

Κατάφεραν και απέσπασαν χρήματα και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 50.000 ευρώ

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους από επιτήδειους

  

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, συνελήφθη αλλοδαπή γυναίκα για 2 τηλεφωνικές απάτες που έγιναν το τελευταίο διήμερο (19 και 20 Σεπτεμβρίου 2023) σε Κατερίνη και Βέροια και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπής γυναίκας σε διαφορετική περίπτωση για άλλες 2 τηλεφωνικές απάτες που έγιναν το διήμερο 4 – 5 Ιουνίου 2023 στην Κατερίνη.

Ειδικότερα, χθες και προχθές συνεργοί της συλληφθείσας τηλεφώνησαν σε 2 γυναίκες σε Κατερίνη και Βέροια αντίστοιχα και με το πρόσχημα του σοβαρού τραυματισμού της κόρης τους και την ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης, κατάφεραν και τις απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.500 ευρώ και διάφορα κοσμήματα, τα οποία παρέλαβε η συλληφθείσα.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών εντοπίστηκε η συλληφθείσα χθες το βράδυ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τη στιγμή που επιχειρούσε να εκδώσει εισιτήριο λεωφορείου προκειμένου να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού και στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 14.730 ευρώ και τα παραπάνω αφαιρεθέντα κοσμήματα.

Επίσης σε διαφορετική περίπτωση, την 4 και 5 Ιουνίου 2023 συνεργοί της δεύτερης αλλοδαπής γυναίκας, τα στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί, τηλεφώνησαν σε 2 ημεδαπές γυναίκες στην Κατερίνη και με το πρόσχημα είτε του σοβαρού τραυματισμού της κόρης της, είτε την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος με σοβαρό τραυματισμό μικρού παιδιού, κατάφεραν και τις απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 37.500 ευρώ, τα οποία παρέλαβε η προαναφερόμενη γυναίκα.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται τόσο για την ταυτοποίηση των συνεργών τους,  όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

ΥΑ Κατερίνης 1 από 2 ΥΑ Κατερίνης 2 από 2

Προηγούμενο άρθροΆνοδος της θερμοκρασίας έως το Σαββατοκύριακο – Πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα
Επόμενο άρθροΚΕΔΑ: Συναυλία – Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο