Από τα βράχια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωστρέφεια και στο νέο αφήγημα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιχειρούσε να πωλήσει –ιδιωτικοποιήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι τιμήματος 300 εκατομμυρίων ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στους δρόμους κι ο Τσίπρας φώναζε για «προμελετημένο έγκλημα» αλλά και για «προκλητικά χαμηλή τιμή».

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λίγο μετά ο ίδιος την ιδιωτικοποίησε σε ποσοστό 100%, με τίμημα μόλις 45 εκ. ευρώ! Η εταιρεία έχασε μα κυρίως χάσαμε εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες.

Την ίδια περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, η ΔΕΗ είχε οδηγηθεί στα βράχια. Η μεγάλη κι αληθινή εικόνα που είναι το χρηματιστήριο κατέγραφε (τέλη του 2018) την αξία της μετοχής της στο 1.2 ευρώ, ενώ υπήρχαν τεράστιες ζημιές. Την ίδια περίοδο στην έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΔΕΗ, ετίθετο σαφώς ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας. Αν κατέρρεε η ΔΕΗ δεν θα έμενε τίποτα όρθιο.

Αυτή λοιπόν την καυτή πατάτα κατάσταση παρέλαβε ο Μητσοτάκης και δια του Κωστή Χατζηδάκη ξεκίνησαν τιτάνιες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας του γίγαντα.  Έδωσαν τα ηνία της σ’ ένα νέο άνθρωπο, τεχνοκράτη μα και βαθύ γνώστη του προβλήματος.  Τον Γιώργο Στάση. Κι εν συνεχεία δόθηκαν μάχες σε προσκήνιο και παρασκήνιο για ν’ αντιστραφεί η εικόνα της υπερχρεωμένης, απαξιωμένης, τραυματισμένης από άλλους παρόχους και κυρίως «απαρχαιωμένης» ΔΕΗ, που έτρεχε ιλιγγιωδώς προς τη χρεοκοπία.  Ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε πάση θυσία να κερδηθεί. Ένα στοίχημα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει το «master» παρόμοιων επεμβάσεων στο δημόσιο ή πέριξ αυτού.

Προσέξτε: Σήμερα, στα ταμεία της η ΔΕΗ υπάρχουν  1,3 δις ευρώ  καθαρά! Αυτό είναι το ποσό που θα της μείνει μετά, δηλαδή, από αποπληρωμές δανείων κι άλλων υποχρεώσεων, από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund Macquarie αντί €2,116 δις.

Πώς το φώναζαν παλιά το σύνθημα; Είδες η ΔΕΗ;  Τι έκανε ο Στάσης, κατά πώς λέγεται στην πιάτσα; «Πάντρεψε» το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας με νέους ανθρώπους, δημιούργησε νέο οργανόγραμμα και σύγχρονο μάνατζμεντ. Παράλληλα έκανε τις χειρουργικές τομές προκειμένου ν’ αντιστραφεί η πορεία προς τα βράχια. Ταυτοχρόνως ανακοίνωσε επιθετικές επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, ύψους 3,4 δις ευρώ, με ορίζοντα το 2023. Κι από αυτό το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς. Χώρια οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση 1000 σταθμών φόρτισης την επόμενη τριετία.

Αυτά και πολλά άλλα, δημιούργησαν εξωστρεφές κλίμα στην αγορά για την εταιρεία και πρωτίστως νέο αφήγημα για τη ΔΕΗ. Έτσι φτάσαμε στη μεγαλύτερη –σε τίμημα- αποκρατικοποίηση που έγινε ποτέ την Ελλάδα.  Ταυτοχρόνως, δημιούργησαν τεράστια αμηχανία (sic) στον ΣΥΡΙΖΑ που μη έχοντας τι άλλο να πει, κουνάει το δάκτυλο και αναφέρεται σε … ξεπούλημα ασημικών! Μη γνωρίζοντας φυσικά την παροιμία που λέει… βροντούν τα σίδερα, βροντούν κι οι σακοράφες…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου 2021
Επόμενο άρθροΗΠΑ – κορονοϊός: Ο Λευκός Οίκος ενθαρρύνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.