Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και Γενετική στη Σορβόννη.
Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και δίδαξε ως καθηγητής της Γενετικής στην Aνωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), στο Πανεπιστήμιο Paris VI και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, συμμετείχε σε συνέδρια Βιολογίας και Γενετικής και σε εκδοτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών.
Υπήρξε μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (από το οποίο τιμήθηκε με το μετάλλιο γεωργικής αξίας το 1963) και αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής Γενετικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2009) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (2017).
Διετέλεσε πρύτανης της Aνωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (1974-1975), μέλος της διοικούσας επιτροπής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (1975-1978), πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Έρευνών (1985-1990), αντιπρόεδρος της Commission Internationale pour l’Exploration Scientifique de la mer Méditerranée (1985-1990) και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Εξελίξεως, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εξελικτικής Βιολογίας, μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη μελέτη της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.
Έχει πραγματοποιήσει αυτοτελή έργα και 125 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002 και διετέλεσε Γραμματέας επί των Πρακτικών από το 2009 ως το 2013 και από το 2015 ως το 2019.
Ήταν ένας πραγματικός δαρβινιστής, με εξαιρετική παρουσία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία υπηρέτησε και κατεξοχήν στην Ακαδημία Αθηνών.
Η κηδεία του Κωνσταντίνου Κριμπά θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Τα μέλη, οι ερευνητές και οι υπάλληλοι της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους του.
Η Ακαδημία Αθηνών αναρτά μεσίστια τη σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες από σήμερα.