Παύλος Μαρινάκης: «Η ΕΡΤ από την εποχή της πλήρους απαξίωσης και της κομματικοποίησης, σήμερα, προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση τον πολιτισμό και σέβεται τους εργαζομένους της».
Απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Σεμίνας Διγενή για τα ζητήματα εργαζομένων στην ΕΡΤ
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις αρκετά σημαντικές έως μεγάλες σε κάποιους επιμέρους τομείς επιτυχίες που έχει σημειώσει η ΕΡΤ τα τελευταία δύσκολα χρόνια των πολλαπλών εισαγόμενων κρίσεων.
Επεσήμανε ότι: «οι επιτυχίες δεν είναι επιτυχίες μόνο της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο κυβερνητικών αποφάσεων όσο της Διοίκησης της ΕΡΤ, της υπομονής και της σκληρής δουλειάς των εργαζομένων, οι οποίες αποτυπώνονται σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα», ενώ ανέφερε:
«Έχουμε μια δημόσια τηλεόραση, η οποία από την εποχή της πλήρους απαξίωσης και της κομματικοποίησης –μία ΕΡΤ που, επιτρέψτε μου την έκφραση, θύμιζε κανάλι σοβιετικού τύπου αναπαραγωγής προπαγάνδας της κυβέρνησης- έχει μετατραπεί σε μια δημόσια τηλεόραση η οποία προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό, σέβεται τους εργαζόμενους και κάνει βήματα τα οποία δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιπλέον τόνισε πως χρειάζονται πάντα περισσότερα για τους εργαζόμενους και δήλωσε πως αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση σε μια περίοδο πολλών εισαγόμενων κρίσεων, τονίζοντας: «Η διαφορά της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση είναι ότι αυτά που λέει, τα κάνει πράξη και αυτά που λέει, τα κοστολογεί και τα εφαρμόζει, γιατί πάρα πολύ απλά μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι σίγουρο ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας -και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί- σε ένα κλίμα σταθερότητας μόνο τέτοιες ειδήσεις θα έχουμε.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία και, για παράδειγμα, κατάφερε να υπογράφουν επί των ημερών της συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ΕΡΤ που είχαν να υπογραφούν από το 2007. Κατάφερε να δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, που είχαν να δοθούν δεκατέσσερα χρόνια. Αυτά γιατί δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια; Σίγουρα ένας λόγος, μία αιτία είναι η κρίση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλές φορές βάζουμε μπροστά ως πολιτικό σύστημα -και δεν αναφέρομαι στην παράταξη και την κυβέρνηση που εκπροσωπώ- τις ιδεοληψίες μας από την πράξη. Εμείς έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τις πράξεις μπροστά από όλα τα υπόλοιπα προς όφελος των εργαζομένων, όπου και αν αυτοί εργάζονται».
Ακολουθούν σημεία απ’ την πρωτολογία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
«Θα ήθελα να σας πω πολύ γρήγορα ότι μιλάμε για μία δημόσια τηλεόραση η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, για μια δημόσια τηλεόραση η οποία είχε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Στην πραγματικότητα, αναπαρήγαγε την προπαγάνδα της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Είναι αλήθεια ότι αυτό συνέβαινε παράλληλα με μια περίοδο που η προηγούμενη Κυβέρνηση προσπαθούσε με τους γνωστούς νόμους για τα Μέσα, οι οποίοι κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη, να μετατρέψει και την ιδιωτική τηλεόραση σε κάτι αντίστοιχο. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πρόκειται για μέρες οι οποίες δεν ανέβασαν το επίπεδο της δημόσιας τηλεόρασης και σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσαν τη θέση των εργαζομένων της.
Προσπαθώντας να είμαι συνεπής με τον χρόνο που έχω, θα απαντήσω αρχικά στα βασικά σας ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και με όλη την υπόλοιπη συζήτηση που αφορά την ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση.
Πράγματι, λοιπόν, ψηφίστηκε ο ν. 5053/2023 στον οποίο αναφέρεστε για πιθανή εξαήμερη εργασία και παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν εξαιρείται από τον νόμο, παράλληλα δεν πληροί και τις προϋποθέσεις προς το παρόν που θέτει ο νόμος, οπότε θα συνεχίσει να λειτουργεί με την πενθήμερη εργασία, όπως προβλεπόταν, μέχρι την ψήφιση του νόμου.
Και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, δεν είναι και στις προθέσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ –έχω και σχετικό υπόμνημα της Διοίκησης- να αλλάξει αυτό όσον αφορά τους εργαζόμενους.
Οπότε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «Όχι. Θα συνεχίσει να δουλεύει με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου».
Ως προς τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δικαιολογημένα για πάρα πολλά χρόνια διαμαρτύρονταν- έχετε μεγάλη εμπειρία από τη δημόσια τηλεόραση- γιατί από το 2007 δεν είχαμε καμία υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ήρθε, όμως, η Κυβέρνηση αυτή μετά το 2019 και με διαπραγματεύσεις συνολικά με τους δημοσιογράφους και με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τη Διοίκηση της ΕΡΤ, υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση 2022-2023. Πράγματι, αυτό δεν αφορά το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων, όμως αφορά πολλά άλλα πολύ σημαντικά μη μισθολογικά τα οποία βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων.
Αυτό θα γίνει και το 2024. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αντιστοίχως είναι σε εξέλιξη και η νομοθετική διαδικασία για την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Αναφερθήκατε στο προσωπικό. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που θέτει το Δημόσιο, δηλαδή μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση. Η Κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένες προτεραιότητες για τις προσλήψεις των επόμενων ετών, με βασικό τομέα τον τομέα της υγείας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ εξαντλεί όλα τα περιθώρια που της δίνει ο νόμος και για συμβάσεις αορίστου και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου, εξωτερικές παραγωγές, πάντοτε με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης και με στόχο να μην επιβαρυνθεί περισσότερο –και δεν επιβαρύνεται- ο Έλληνας φορολογούμενος και με απώτερο στόχο το προϊόν αυτό να βελτιωθεί.
Αξίζει να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα η οποία λέει ότι με το ίδιο αντίτιμο οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι Έλληνες πολίτες, οι τηλεθεατές έχουν βάλει ξανά στο τηλεκοντρόλ τους τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη γιατί μετά από ολόκληρες δεκαετίες έχουμε ξανά μυθοπλασία σε καθημερινές παραγωγές, έχουμε επιτέλους ένα ειδησεογραφικό κανάλι, το ΕΡΤ NEWS, το οποίο σύμφωνα με όλες τις μελέτες και μεγάλων πρακτορείων όπως το REUTERS, είναι ένα αξιόπιστο κανάλι ενημέρωσης, το βασικό κανάλι ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών.
Έχουμε, επίσης, το ERTFLIX, μία ψηφιακή πλατφόρμα την οποία επισκέπτονται μηνιαίως δεκαπέντε εκατομμύρια τηλεθεατές και μάλιστα σε λίγο χρονικό διάστημα κλείνει τέσσερα χρόνια.
Έχουμε μία ενιαία πύλη ραδιοφώνων, με ραδιόφωνα τα οποία είναι διαφορετικής μουσικής, ελληνικής και ξένης μουσικής, τα οποία εντάσσονται.
Έχουμε την ψηφιοποίηση του Αρχείου της ΕΡΤ, μια εθνική κληρονομιά όλων αυτών των ετών, όλων αυτών των δεκαετιών.
Έχουμε μια δημόσια τηλεόραση, η οποία από την εποχή της πλήρους απαξίωσης και της κομματικοποίησης –μία ΕΡΤ που, επιτρέψτε μου την έκφραση, θύμιζε κανάλι σοβιετικού τύπου αναπαραγωγής προπαγάνδας της κυβέρνησης- έχει μετατραπεί σε μια δημόσια τηλεόραση η οποία προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό, σέβεται τους εργαζόμενους και κάνει βήματα τα οποία δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες.
Κλείνω λέγοντας ότι προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντοτε πρέπει να κινούμαστε προς όφελος των εργαζομένων με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα κάνει η Διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.
Ακολουθούν σημεία από την δευτερολογία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
Συνεχίζεται να εφαρμόζεται -ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος- στην ΕΡΤ η πενθήμερη εργασία, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εφαρμοζόταν μέχρι το νόμο. Επαναλαμβάνω ότι ενώ δεν εξαιρείται η ΕΡΤ του συγκεκριμένου νόμου, αυτή τη στιγμή δεν πληροί τις προδιαγραφές και είναι στις προθέσεις της διοίκησης να συνεχίσει να εφαρμόζεται ακριβώς η ίδια διαδικασία. Ακριβώς ο ίδιος τρόπος εργασίας του πενθημέρου, οπότε σε αυτό νομίζω απαντήσαμε. Είναι καταγεγραμμένα όλα τα πρακτικά, δεν θέλουμε να υπάρχει καμία παρανόηση.
Κοιτάξτε, ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό σήμερα απαριθμεί 1.789 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Δουλεύουν πολύ σκληρά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον -γιατί υπάρχει και το ζήτημα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά κανάλια- γι’ αυτό και προσπαθούμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.
Γι’ αυτό και από 1ης-1-2024 εφαρμόστηκαν και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ οι αυξήσεις 70 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, επιπλέον της στήριξης στα επιδόματα τέκνων, θέσης ευθύνης, όπως ίσχυσαν εν πάση περιπτώσει συνολικά.
Από το 2019 υπήρξαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, αφενός για τους δημοσιογράφους με αντίστοιχες αυξήσεις στους βασικούς, στο επίδομα αρχισυντάκτη, στο ημερήσιο επίδομα εμπόλεμης ζώνης, στο επίδομα ανταποκριτή εξωτερικού και αφετέρου στους μουσικούς, τους χορωδούς και στις λοιπές καλλιτεχνικές ιδιότητες και επιπλέον όσα ίσχυσαν για τη συλλογική σύμβαση εργασίας το 2022 και το 2023.
Εμμέσως, αλλά ουσιαστικά ενισχύθηκε το εισόδημα κατά περίπου 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο.
Κοιτάξτε, είναι δεδομένο -το είπα και πριν- ότι πάντοτε χρειάζονται περισσότερα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε μία περίοδο που διαδέχτηκε μία πολυετή οικονομική κρίση, μια περίοδο πολλών εισαγόμενων κρίσεων. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι όλα αυτά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα αυτά προέρχονται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η διαφορά της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση είναι ότι αυτά που λέει, τα κάνει πράξη και αυτά που λέει, τα κοστολογεί και τα εφαρμόζει, γιατί πάρα πολύ απλά μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι σίγουρο ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας -και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί- σε ένα κλίμα σταθερότητας μόνο τέτοιες ειδήσεις θα έχουμε. Από τις πορείες -και δεν αναφέρομαι στους εργαζόμενους- χωρίς αιτήματα ή πολλές φορές με τα ίδια αιτήματα από συγκεκριμένα κόμματα, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά όταν τα κόμματα αυτά ήρθαν στην κυβέρνηση -δεν αναφέρομαι στο δικό σας κόμμα, αλλά σε κόμματα όμορα της δικής σας ιδεολογίας- δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία και, για παράδειγμα, κατάφερε να υπογράφουν επί των ημερών της συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ΕΡΤ που είχαν να υπογραφούν από το 2007. Κατάφερε να δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, που είχαν να δοθούν δεκατέσσερα χρόνια. Αυτά γιατί δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια; Σίγουρα ένας λόγος, μία αιτία είναι η κρίση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλές φορές βάζουμε μπροστά ως πολιτικό σύστημα -και δεν αναφέρομαι στην παράταξη και την κυβέρνηση που εκπροσωπώ- τις ιδεοληψίες μας από την πράξη. Εμείς έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τις πράξεις μπροστά από όλα τα υπόλοιπα προς όφελος των εργαζομένων, όπου και αν αυτοί εργάζονται».
Δείτε ολόκληρη την Απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ εδώ: