Απάντηση από την Κομισιόν στην Ερώτηση «Η πρόκληση της ανακύκλωσης παλαιών πτερυγίων ανεμογεννητριών στην ΕΕ»

Την  13η Φεβρουαρίου ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος είχε καταθέσει με την συνυπογραφή 17 συναδέλφων ευρωβουλευτών ερώτηση με θέμα « Η πρόκληση της ανακύκλωσης παλαιών πτερυγίων ανεμογεννητριών στην ΕΕ». 

 

Στην ερώτηση αναφέρονταν πόσο πολύ συμβάλουν τα αιολικά πάρκα στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής στρατηγικής της Ευρώπης, αλλά και στα οικονομικά οφέλη τους, με την δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή ευκαιριών επένδυσης σε τοπικές, συχνά αγροτικές, κοινότητες. 

Τα αιολικά πάρκα πρώτης γενιάς της Ευρώπης όμως, όπως τονίζεται θα φτάσουν στο τέλος του κανονικού εικοσαετούς επιχειρησιακού κύκλου ζωής τους έως το 2025. Οι παραγωγοί ενέργειας έχουν τρεις επιλογές: παράταση της διάρκειας ζωής, παροπλισμός ή  ανανέωση. Οι περισσότεροι παραγωγοί του κλάδου έχουν επιλέξει την ανανέωση, η οποία συνίσταται στην αντικατάσταση πολλών παλαιών, μη αποδοτικών ανεμογεννητριών με λιγότερες αλλά ισχυρότερες και αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την πρόκληση της ανακύκλωσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών, η οποία είναι δύσκολη, καθώς τα υλικά τους (υαλόνημα και πλαστικά πολυμερή) δεν μπορούν να διαχωριστούν εύκολα.

Με βάση τα ανωτέρω τέθηκαν τα εξής ερωτήματα:

  1. Σχεδιάζει η Επιτροπή να στηρίξει δράσεις για την επιτάχυνση της κυκλικότητας των πτερυγίων ανεμογεννητριών;
  2. Ποια περαιτέρω μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και της ανακύκλωσης στην ΕΕ;

Στην απάντηση που επέδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Sinkevičius απάντησε επί της ουσίας στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Αναγνωρίζει τη σημασία της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Ο παροπλισμός, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των πτερυγίων αποτελούν πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς η χαμηλή αξία του ανακυκλωμένου προϊόντος και η σχετικά μικρή ροή αποβλήτων δεν τονώνουν τις αγορές ανακύκλωσης. Ειδικά για τον παροπλισμό υπεράκτιων εγκαταστάσεων αναφέρει πως η Επιτροπή δεσμεύτηκε να διενεργήσει ανάλυση του κόστους και των επιπτώσεων, με σκοπό να αξιολογήσει κατά πόσον είναι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την ασφάλεια και την οικονομία.

Τονίζει πως τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως κάθε άλλη ροή αποβλήτων, υπόκεινται σε διαχείριση αποβλήτων σύμφωνη με την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα.

Για την περαιτέρω επιτάχυνση της κυκλικότητας των πτερυγίων ανεμογεννητριών και για την απόκτηση δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και της ανακύκλωσης στην ΕΕ, η Επιτροπή έχει ήδη στηρίξει έργα για τη βελτίωση της ανακύκλωσης πτερυγίων  και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με έργα του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. 

Η Επιτροπή αναθεωρεί επί του παρόντος το στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (σχέδιο ΣΕΤ), στο πλαίσιο του οποίου έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας εφαρμογής για την αιολική ενέργεια. Κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για την αναθεώρηση του σχεδίου ΣΕΤ, η κυκλικότητα προσδιορίστηκε ως ένα βασικό οριζόντιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεδομένης της ανάγκης να αναπτυχθεί μια πανευρωπαϊκή αγορά ανακυκλωμένων υλικών ικανή να αξιοποιήσει αυτές τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» στηρίζει έργα που εστιάζουν στην πτυχή της αγοράς αυτών των νέων και ανακυκλωμένων υλικών.

Προηγούμενο άρθροΟ Α. Τζιτζικώστας στο 7ο Φόρουμ Θαλάσσιου Τουρισμού Posidonia για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ημαθίας