Επαναφέρει το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ημαθίας, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του 2014 οι δενδροκαλλιέργειες τους ξεράθηκαν και δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ο κ. Βεσυρόπουλος στην ερώτηση του, επισημαίνει, πως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής από τον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ως προς την έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι, ο νέος κανονισμός, δίνει τη δυνατότητα να χορηγούνται στους αγρότες Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε απάντηση του προς τον βουλευτή Ημαθίας, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 22 Μαΐου 2017, δεσμευόταν ότι «…θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε:
«Η αδιαφορία ή η ανικανότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ, δηλαδή μέσω κρατικής ενίσχυσης, στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας, που αποδεδειγμένα καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κανονισμός ορίζει ότι, μέσα σε διάστημα 3 ετών από την επέλευση του ζημιογόνου αίτιου, θα πρέπει να θεσπίζονται οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Ήδη βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και υπάρχει κίνδυνος με την παρέλευση της τριετίας να χαθούν οι αποζημιώσεις. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι βαρύτατες. Οι αγρότες στη Μελίκη, στον Π. Πρόδρομο, το Π. Σκυλίτσι, την Κουλούρα, το Στενήμαχο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας που είδαν τα δέντρα τους να ξεραίνονται πρέπει να αποζημιωθούν».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημιώσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας, που υπέστησαν ζημιές στο φυτικό τους κεφάλαιο από τις βροχοπτώσεις του 2014»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι αγρότες της Ημαθίας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες και στην παραγωγή τους, λόγω των ακραίων φαινομένων βροχόπτωσης που έπληξαν την περιοχή από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τις αρχές του 2015.
Οι καταστροφές στη Μελίκη, στον Π. Πρόδρομο, το Π. Σκυλίτσι, την Κουλούρα, το Στενήμαχο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας, ήταν εκτεταμένες και εδώ και τρία χρόνια, οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές κυριολεκτικά εμπαίζονται, αφού δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής από τον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ως προς την έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι, ο νέος κανονισμός, δίνει τη δυνατότητα να χορηγούνται στους αγρότες Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 του κανονισμού, «οι κατά περίπτωση Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες θα εκδίδονται κατά τις κείμενες διατάξεις, θα θεσπίζονται το αργότερο εντός 3 ετών από την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου και οι αντίστοιχα προβλεπόμενες ενισχύσεις θα καταβάλλονται εντός τεσσάρων ετών από την εκάστοτε επέλευση ζημιογόνου αιτίου».
Εάν αυτή τη στιγμή θεωρηθεί ως καταληκτική ημερομηνία επέλευσης του ζημιογόνου αιτίου, δηλαδή των βροχοπτώσεων, ο Σεπτέμβριος του 2014, έχει παρέλθει η τριετία χωρίς να εκκινηθεί η σχετική διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες.
Αν όμως, θεωρείται ως καταληκτική ημερομηνία το διάστημα που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες, τότε απομένει ελάχιστος χρόνος για να κινηθεί η σχετική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες της Ημαθίας απαιτούν επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει επιδείξει αδικαιολόγητη ολιγωρία, εδώ και τρία χρόνια, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Ποιος είναι ο λόγος τη καθυστέρησης, από τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής και έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια;
2.Έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών ο σχετικός φάκελος ΚΟΕ από τον ΕΛΓΑ και πότε συνέβη αυτό;
3.Έχει υποβληθεί αίτημα έγκρισης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την καταβολή των αποζημιώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο;
4.Έχει εκπνεύσει ή όχι η καταληκτική ημερομηνία της τριετίας για την έκδοση των Υπουργικών αποφάσεων για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Ημαθίας;
5.Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο;