Απ’ το Λονδίνο ψηφίζουν κι έρχονται Ελλάδα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν από αρκετά χρόνια σε μια  επίσκεψη του Κωστή Στεφανόπουλου σε φιλικό του σπίτι στον Πειραιά, είχε ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με τους παρισταμένους αναφορικά με τις ελληνικής ναυτιλιακές εταιρείες που είχαν έδρα το περίφημο City, στο Λονδίνο. Μεταξύ των παρισταμένων τρεις επιφανείς καραβοκύρηδες που τους ρώτησε ο μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας για ποιον λόγο οι εταιρείες τους έχουν έδρα το Λονδίνο κι όχι την Αθήνα. Οι απαντήσεις θυμάμαι ήταν σχεδόν ίδιες. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν υποδομές (εννοούσαν κυρίως συστήματα επικοινωνίας), ούτε καν κινητά τηλέφωνα, ενώ με τιε τράπεζες γίνεται μύλος! Χώρια, έλεγαν, που η διαφορά της ώρας μπορεί να αποβεί καταστροφική στις μπίζνες.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ιδέα καλάρεσε σε πολλούς.  Αλλά υπήρχαν και προβληματισμοί: Πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες εφοπλιστές να είναι πρώτοι στον κόσμο και το City να βρίσκεται στο Λονδίνο κι όχι στον Πειραιά; Μα ήταν απλοϊκοί προβληματισμοί. Δεδομένου ότι τα «παγκόσμια σπίτια» της οικονομίας είναι στο Λονδίνο. Κι όπου «παγκόσμια σπίτια» οι αγορές του χρήματος. Δηλαδή οι HSBC, Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley! Όλες με βαρύτατα χαρτοφυλάκια! Κι εκείνα τα χρόνια άλλο ήταν να είσαι στο City (ή αργότερα στο ανταγωνιστικό του Canary Wharf), παρά να είσαι στην Ακτή Μιαούλη ή την Ακτή Κονδύλη και να χρειάζεσαι δυο ώρες να φτάσεις κι άλλες τόσες να παρκάρεις. Και μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Οι Βρετανοί υποτάχθηκαν στον εγχώριο λαϊκισμό και με το Brexit αλλάζουν πολλά πράγματα εκεί. Η φιλοξενία σε βρετανικό έδαφος μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γίνεται προβληματική και κάποια από αυτά κοιτάζουν προς τον αττικό ουρανό και τον ήλιο του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Άνοιξη δυο επενδυτικοί κολοσσοί που έχουν έδρα στο Λονδίνο, ανοίγουν μεγάλα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.  Στα Νότια προάστια!  Ενώ μια μεγάλη τράπεζα με σημερινή ισχνή παρουσία στη χώρα μας, ετοιμάζεται να επεκτείνει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται ότι επενδυτικοί κύκλοι «ψηφίζουν» Μητσοτάκη, ενώ ισχυρίζονται ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο  οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης  Πατέλης. Ο οποίος μιλώντας στην «Telegraph» ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλές περιβάλλον, με φόρο 7% για τους συνταξιούχους, καθώς και τη μη φορολόγηση των μισών εισοδημάτων των νέων μεταναστών. Έτσι μπορεί να προσελκύσει στελέχη υψηλής εξειδίκευσης που απαιτούν αυτού του είδους οι οικονομικοί κολοσσοί.

Αυτό «κουμπώνει» και με μια άλλη πληροφορία που αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι πολυεθνικές  που εδρεύουν στο Λονδίνο, δεν θα μετακομίσουν σε μια χώρα αλλά θα διασπείρουν τις δραστηριότητές τους σε 2-3 ευρωπαϊκές και …βλέποντας και κάνοντας…

Προσέξτε κι αυτό: Όταν προσφάτως ξεκίνησαν να επενδύουν στην Ελλάδα  πολυεθνικές  εταιρείες (Microsoft,  Volkswagen,  Cisco  κλπ) οι οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονταν ότι είναι απλώς η αρχή κι ένα είδος «νεύματος» προς άλλους παίκτες διεθνώς.

Είναι και κάτι άλλο. Αυτή η εξέλιξη δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, δίνει ψήφο στη χώρα μας και στην κυβέρνησή της. Δίνει ουσιαστικά την «πληροφορία» σε επενδυτές και τους «αναλύει» ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρό κίνδυνο και μεγάλη προοπτική.  Μια εξέλιξη σημαντική σε μια χώρα που μέχρι πριν δυο χρόνια είχε capital controls εξ αιτίας των αβελτηριών της λαϊκίστικης κυβέρνησής της και κρεμάλες στις πλατείες των αγανακτισμένων και των κραυγών…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021
Επόμενο άρθροΕπιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.