Απ’ τη Μελίνα στον Κυριάκο κι οι Άγγλοι κλέφτες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το ότι τα «Ελγίνεια» που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλεμμένα από την Ελλάδα, αποτελεί ένα γεγονός που δεν χωρά αμφιβολία. Ο Έλγιν άρπαξε τα γλυπτά κακοποιώντας τον Παρθενώνα!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Έκτοτε και κυρίως στα τέλη του προηγούμενου αιώνα με τη Μελίνα Μερκούρη, αυτά τα κλεμμένα λειτούργησαν ως προπαγανδιστικά εργαλεία για πολλές ελληνικές υποθέσεις. Οι δε Άγγλοι κλεπταποδόχοι επικαλούνταν συνεχώς ότι τα γλυπτά έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο Λονδίνο. Μα αυτό είναι μέγιστο παραμύθι στην εποχή μας. Παλιότερα ίσως να είχε μια βάση αυτό, αλλά όχι σήμερα.

Σήμερα λοιπόν, η Αθήνα διαθέτει δυο από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, της Ακρόπολης και το Αρχαιολογικό, είναι ασφαλής πόλη, ενώ διαθέτει και το πανίσχυρο επιχείρημα ότι τα κλεμμένα γλυπτά του Φειδία είναι τεμάχια ενός αρχιτεκτονικού έργου, ενός συνόλου.

Επιπλέον, ακόμη και το θέμα της ασφάλειας που επικαλούνται οι Άγγλοι, είναι έωλο επιχείρημα. Ας μη ξεχνάμε ότι το Λονδίνο κι όχι η Αθήνα είναι συχνός στόχος τρομοκρατών. Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε ότι στον πόλεμο δεν βομβαρδίστηκε η Αθήνα αλλά το Λονδίνο και δη κατ’ επανάληψη.

Η ουσία είναι ότι λόγω της κλοπής και της άρνησης των Άγγλων να παραδώσουν τα Ελγίνεια, η Ακρόπολη εξακολουθεί ακρωτηριασμένη! Το δε  αίτημα που έθεσε ο Μητσοτάκης είναι ηθικά νόμιμο. Το είχε κάνει η Μελίνα, ο Σημίτης στον Μπλερ, ακόμη κι ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που ως υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει γνωστό (υπενθυμίσει) και πάλι στη διεθνή κοινότητα το θέμα. Επικοινωνιακά κυρίως, με τη σύζυγο Κλούνεϊ,  Αμάλ Αλαμουντίν.

Ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Ότι ο Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη κλασική φιλολογία και φιλοσοφία κι έχει στο γραφείο του μια προτομή του Περικλέους! Αυτό μάλλον δεν τον έχει εμποδίσει να καταστεί ένας από τους πλέον αντιπαθείς λαϊκιστές και δημαγωγούς πολιτικούς, μέγιστος αμοραλιστής, με  υφάκι καλλιεπούς αρχιτσόγλανου! Άλλωστε είναι ένας εξ εκείνων που υποστήριζαν με θέρμη ότι η Ευρώπη πρέπει ν’ αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει!

Πρέπει να υπενθυμίσουμε κι αυτό: Ο Τζόνσον ως δήμαρχος του Λονδίνου είχε δηλώσει για τα Ελγίνεια ότι δεν επιστρέφονται επειδή ο ίδιος …ασκεί το σοβινιστικό δικαίωμα αφού για την πόλη του ο επαναπατρισμός τους θα ισοδυναμούσε με καταστροφή!! Τι μεγαλύτερη γελοιότητα από έναν γελοίο πολιτικό; Ο οποίος, σε τελική ανάλυση δεν έχει καν αρμοδιότητα για την επιστροφή των γλυπτών αφού αυτή ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρέπει να πούμε κι αυτό: Οι Άγγλοι –έτσι λένε σοβαρότατοι νομικοί κύκλοι- έχουν δίκιο νομικά. Κι αυτό καθιστά σχεδόν απαγορευτική την προσφυγή της Ελλάδας στη Δικαιοσύνη (σε ΗΠΑ ή Βρετανία) αφού αν η υπόθεση χαθεί θα μπει οριστικό τέλος στο όνειρο του επαναπατρισμού. Εξ ου και παίζουμε συνεχώς το παιγνίδι της πολιτικής και του ηθικού δίκιου που είναι με το μέρος μας. Το έκαναν όλες οι κυβερνήσεις και πρωτίστως η Μελίνα. Πάλι με τον Τζόνσον στα πρώτα του πολιτικά βήματα.

Δεν πρέπει να τρέφουμε ελπίδες για επιστροφή των γλυπτών του Φειδία. Εδώ παραβιάζεται η συνθήκη της UNESCO κι εκείνη απλώς …παρακολουθεί! Τι ψάχνουμε τώρα;

Ναι, άριστα έπραξε ο Μητσοτάκης κι υπενθύμισε όλη αυτή την τρομερή ιστορία, αλλά δεν… Όσοι πολιτικοί κι αν μεσολαβήσουν… Όσα βίντεο κι αν πληρώνουμε να παίζουν σε διεθνή ΜΜΕ και φόρα που να εξηγούν για ποιους λόγους πρέπει να επιστρέψουν τα γλυπτά στη χώρα από την οποία εκλάπησαν…

Μακάρι να διαψευστούμε.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021
Επόμενο άρθροΔήλωση Β. Κορκίδη για τα νέα μέτρα: Ας προσεγγίσουμε τα νέα μέτρα, ενόψει και της εορταστικής αγοράς, με ενθαρρυντική διάθεση
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.