Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τις τελευταίες αλλαγές στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βάζουν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υποβολή τους ακόμη και πριν από το Πάσχα ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Τα στελέχη του υπουργείου έχουν σηκώσει μανίκια, καθώς φέτος εξαιτίας της πανδημίας, οι δηλώσεις θα έχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα, λόγω των αναστολών εργασίας, αναμένεται να προστεθεί ένας νέος κωδικός στα έντυπα φορολογίας εισοδήματος. Αυτός ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος με τα ποσά που έχουν εισπράξει οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολής εργασίας το 2020 και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξάλλου έχει πλήρη εικόνα για τις αποζημιώσεις που έχει καταβάλει στους δικαιούχους.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία τις επόμενες ημέρες, ο νέος αυτός κωδικός θα αποτελέσει και το κριτήριο για την μερική, όπως όλα δείχνουν αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα προσμετρηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Προς αναστολή και οι e-αποδείξεις

Επίσης, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι έκαναν το 2020 λιγότερες αγορές εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων αλλά και επειδή τα καταστήματα έμειναν για αρκετά μεγάλο διάστημα κλειστά, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται και στην προσωρινή κατάργηση της υποχρέωσης που έχουν οι καταναλωτές να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με κάρτες σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν «πέναλτι» 22% για τα ποσά που δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με ετήσιες απολαβές 20.000 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με κάρτες ή μέσω e-banking ύψους 6.000 ευρώ. Εάν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει για τα 1.000 ευρώ που υπολείπονται έξτρα φόρο 220 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΑργεντινή: Ρόζα Ψευτούρα- Ορτέγα, η γυναίκα- φάρος του ελληνικού πολιτισμού στη Ρεσιστένσια αποκτά πλατεία με τ’ όνομα της
Επόμενο άρθροΑμμουλιανή: Ο μικρός Παράδεισος της κεντρικής Μακεδονίας θωρακίζεται υγειονομικά και περιμένει τους τουρίστες
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ