ΑΝΤΑΜΩΜΑ Καταχά: «Εσύ τίνος είσαι?»

Πραγματοποιήθηκε την 24/8/2024 το 25ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ Καταχά Πιερίας, στον Πευκώνα Καταχά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταχά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

Με πολλή συγκίνηση ο θείος μου ο Δημοκράτης Κουλαουζίδης (91 χρονών) συνάντησε μετά από πολλά χρόνια τον κουμπάρο Απόστολο Σαβινίδη, που τον πάντρεψε και η θεία μου η Μερόπη Κουλαουζίδου (95 ετών) «εσκώθεν και χόρεψε κότσαρι» στον πευκώνα, ο οποίος φιλοξένησε τις νεανικές μας καντάδες και γλέντια. Και μαζί και καινούργιοι κάτοικοι του Καταχά ανάμεσα στους περίπου 1.100 συμμετέχοντες στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

Σε κάθε χαιρετισμό η κυριαρχούσα έκφραση ήταν «Εσύ τίνος είσαι?». Και εγώ (Δ. Μιχαηλίδης) ήμουν ο εγγονός του Γιωρίκα Κουλαουζίδη (από τα Πλάτανα Τραπεζούντας), γιός της κόρης του Αθηνίκας.

Τον πρώτο λόγο στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ είχε η κα Ράνια Κοτίδου-Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ενώ χαιρετισμό έκανε ο κ Ευστάθιος Ακριτίδης-Πρόεδρος Κοινότητας Καταχά & η κα Σοφία Μαυρίδου-Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ είδαμε την κα Σοφία Μαυρίδου-Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, την κα Άννα Μάνη Παπαδημητρίου-Υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κ Αναστάσιο Λούκα-Αντιδήμαρχο Δήμου Πύδνας-Κονινδρού, τον κ Νικόλαο Καλύβα-Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, τον κ Γιάννη Καρακασίδη-Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου, την κα Αγγέλου Ειρήνη-Δημ Σύμβουλο, τον κ Παραλυκίδη Κωνσταντίνο-Δημ Σύμβουλο, τον κ Λαγδάρη Ευάγγελο-Δημ Σύμβουλο, τον κ Δημήτρη Αλμαλιώτη-Σύμβουλο Επιμελητηρίου Πιερίας, την κα Αγγέλα Κουλαουζίδου-Σύμβουλο Κοινότητας Καταχά, την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, την κα Όλγα Χρυσοχοΐδου, τον κ Γεώργιο Γρηγοριάδη και πολλών άλλων.

Ο παλαιός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά κ Παναγιώτης Κουλαουζίδης, πρόεδρος κατά την επανίδρυση το 1996, μας θύμισε το πρώτο οργανωμένο ΑΝΤΑΜΩΜΑ το 1997, που ξεκίνησε με 600 συμμετέχοντες και την καθιέρωση, στην συνείδηση όλων, με το τρίτο ΑΝΤΑΜΩΜΑ που είχε 2.500 Καταχιώτες και φίλους. Έκτοτε το ΑΝΤΑΜΩΜΑ γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Το ξέρουν όλοι και ρυθμίζουν τις κινήσεις τους για να είναι διαθέσιμοι το «τελευταίο Σάββατο Αυγούστου» στον Πευκώνα του Καταχά, Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, Πιερίας. Τον κ Παν. Κουλαουζίδη τον ακούσαμε στην τηλεόραση stent στο https://stent.net.gr/tvshows/agrobus-s01e126-panagiotis-koulaouzidis/

Οι πρώτες 70 οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο ήλθαν το 1921 στον Καταχά και η Κοινότητα ιδρύθηκε επίσημα το 1926. Όλα αυτά κατεγράφησαν σε δύο video που έκαναν ο κ Παν. Κουλαουζίδης και ο κ Βασ. Γρηγοριάδης και βρίσκονται στα: https://www.youtube.com/watch?v=i_isnHYzYdU και https://www.youtube.com/watch?v=RcqoZhVwPw4&t=30s. Σήμερα ο Καταχάς έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους με εκτιμώμενο μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια! …

Στο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ακούστηκαν ευχαριστίες από την πρόεδρο κα Ρ. Κοτίδου στην αποτελεσματική συνεργασία με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ Ευσ. Ακριτίδη και σε ένα μεγάλο κατάλογο εθελοντών, περίπου τριάντα έξη (36), που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πάρα πολύ ευχάριστο ΑΝΤΑΜΩΜΑ και τα συγχαρητήρια στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: κ Γεώργιο Παπαδόπουλο & Ουρανία Ορφανίδου. Επίσης βραβεύτηκε ο κ Περικλής Αλεξάντερ Γκόλντεν Μπέργκ, για την γενναιόδωρη χορήγηση ανακαίνισης της Αγροτολέσχης Καταχά που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «Αριστοτέλης» και φιλοξενούνται πολλές εκδηλώσεις, όλο τον χρόνο.

Ο κ Ευστάθιος Ακριτίδης, Πρόεδρος Κοινότητας Καταχά, ανέφερε την απόφαση να φιλοξενηθεί το Συνέδριο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής υπαίθρου», στην αίθουσα της Αγροτολέσχης Καταχά, κατά την γιορτή του πολιούχου του Καταχά Αγίου Μηνά (11 Νοε 2025). Μάλιστα για την καλύτερη προετοιμασία του Συνεδρίου ο χώρος της βιβλιοθήκης θα φιλοξενεί κάθε Δευτέρα, στις 20.30, συζητήσεις με θέματα για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη, ανοιχτές σε κάθε έναν ενδιαφερόμενο, με πρώτη πρόσκληση σε όλους και όλες για την Δευτέρα, 4 Νοε 2024, στις 20.30.

Η κα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας ανακοίνωσε την υποστήριξη του σημαντικού Συνεδρίου «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής υπαίθρου, 2025» θέτοντας το υπό την Αιγίδα της ΠΕ Πιερίας.

Ο όρος «ανάπτυξη» (development), αναφέρει ο καθ Γ. Δαουτόπουλος, είναι ένας πολύ νεόκοπος όρος, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φτώχεια των χωρών υπέθεσαν ότι αποτελούσε απειλή για τις πλούσιες χώρες και με πολιτικά κριτήρια προωθήθηκε η «ανάπτυξη». Η «ανάπτυξη», υπεραπλουστευμένα, έγκειτο στην εφαρμογή των τεχνικών ανάπτυξης όπως είχε γίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, με μνημόνια και ΔΝΤ. Κύρια εργαλεία αυτής της ανάπτυξης ήταν (είναι;) η αξιοποίηση της αποταμίευσης, η ταχεία δημιουργία βιομηχανικού κεφαλαίου και η ξένη κεφαλαιακή βοήθεια. Έτσι η «ανάπτυξη» έχει έκφραση κάποιο ποσοστό, +2% ανάπτυξη ή -0,7% ανάπτυξη ετησίως, συνήθως στο ΑΕΠ κάποιου κράτους.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί υπερβολικά μεγάλη σημασία στην «περιφερειακή ανάπτυξη». Μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει Επίτροπο και Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και πολλά λεφτά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (FEDER). Η «περιφερειακή ανάπτυξη» είναι μία κεντρικά σχεδιαζόμενη ανάπτυξη κυρίως με έργα υποδομής και εργολαβίες.

«Τοπική Ανάπτυξη», από το 1974 ορίζεται η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου μέσω ενεργοποίησης του μεγαλύτερου αριθμού ατόμων ενός ορισμένου τόπου, που αποφασίζουν και υλοποιούν κοινωνικά υπεύθυνες αποφάσεις, για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του τόπου. Και στην δικιά μας περίπτωση των κατοίκων της περιοχής στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Η ανάπτυξη δεν ορίζεται ως αποκλειστικό θέμα οικονομικό, ούτε αντικείμενο μίας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών (τεχνοκράτες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκλεγμένοι, φορείς δημοσίου κλπ), αλλά ως θέμα των πολιτών ενός τόπου. Και βέβαια ένας τόπος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: 1. Κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, 2. Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και 3. Πεποίθηση των κατοίκων για κοινό μέλλον.

Πλέον η «ΤΟΠΙΚΗ (κοινοτική) ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ορίζεται ως «Η σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του». καθ Γ. Δαουτόπουλος, 1986, «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ISBN 960-90046-1-X.

Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ της 24/8/2024, με ιστορία από το 1997, είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα και για μια διαδικασία τοπικής (κοινοτικής) ανάπτυξης με στάση τον Νοε 2025 στο Συνέδριο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αγροτικής Υπαίθρου» στον Καταχά που λειτουργεί με τους πρόσφυγες από το 1926.

ΣΑΣΜΒιβλίο ΡΚΣΑΒραβείο

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΈως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εγγραφής στο IRIS
Επόμενο άρθροΠέμπτη 29 Αυγούστου: Ψεκασμός Ακμαιοκτονίας Κουνουπιών ULV στην Δ/Κ Καμποχωρίου