Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

Η τελετή απονομής πιστοποίησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου ICGB AD ως ανεξάρτητου διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια.

Η πιστοποίηση του έργου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, ανοίγει το δρόμο για την εμπορική του λειτουργία.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε πως «ο Αγωγός IGB έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει τη διασύνδεση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή, στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Πρόσθεσε πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης ώστε να ενσωματωθεί ένας ακόμη συμπιεστής στην Κομοτηνή. Αναφερόμενος στον FSRU της Αλεξανδρούπολης είπε ότι αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2023 και θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες αερίου προς τα Βαλκάνια και τις βόρειες χώρες. Γνωστοποίησε, ταυτόχρονα, πως στα τέλη του καλοκαιριού η ΡΑΕ θα ολοκληρώσει την πρότασή της για τη σύμβαση αλληλεγγύης μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Αξιωματικός του στρατού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5,5 ετών για τον σχεδιασμό μιας επίθεσης
Επόμενο άρθροΥΠΑΙΘ: Υπενθύμιση λήξης προθεσμίας υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων