«Ανοιχτή συζήτηση του Θανάση Γλαβίνα με τους πολίτες του Ωραιοκάστρου»
Μία ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες του Ωραιοκάστρου είχε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, στο δημοτικό μέγαρο «Παύλος Μελάς», με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.
Ερωτώμενος αρχικά γιατί επέλεξε να πολιτευτεί με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο κ. Γλαβίνας, αφού ανέφερε και τη συμμετοχή του στην ΠΑΣΠ στα φοιτητικά του χρόνια, πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλους δεσμούς με ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Για εμάς τους νέους ανθρώπους, που δε ζήσαμε τις καλές εποχές, είναι μία πρόκληση να προσπαθήσουμε να τις ξαναζήσουμε. Αποτελεί ένα ιστορικό χρέος να αναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό είναι χρήσιμο για το συμφέρον της χώρας».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για «τοξικότητα και αδιέξοδη σύγκρουση των δύο πόλων του δικομματισμού (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)», τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό και να μπούμε ανάμεσά τους». Μίλησε για καιροσκοπική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας ως παραδείγματα την υπόθεση των υποκλοπών, τη διαχείριση της ακρίβειας και τη δυνατότητα που δόθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν τα απογεύματα.
Δεν έλειψε, φυσικά, η αναφορά στην εκλογική του περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας τη Β’ Θεσσαλονίκης ως ένα «πολυπρόσωπο ψηφιδωτό πολλών διαφορετικών περιοχών» και σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε μεμονωμένα ανά περιοχή τις ανάγκες της». «Η Β’ Θεσσαλονίκης είναι μία μικρή Ελλάδα και αποτελεί τροφοδότη της Α’ Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται ένα συνεκτικό πλάνο μητροπολιτικού τύπου για την πραγματική σύνδεση με την Α’ Θεσσαλονίκης. Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε ένα συνολικό σχέδιο. Πώς θα “πουλήσουμε” τη Β’ Θεσσαλονίκης στην Α’; Αυτό είναι το ερώτημα», πρόσθεσε με νόημα. Μάλιστα, συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για την τουριστική προβολή της Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και για την προώθηση των τοπικών προϊόντων που παράγονται εντός των ορίων της.
Όσον αφορά την ερώτηση που του τέθηκε για την έλλειψη βασικών υποδομών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου (αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Β’ Θεσσαλονίκης), υπερτόνισε τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αλλά και τις ελλιπείς αστικές συγκοινωνίες, σημειώνοντας την ανάγκη για μέσα σταθερής τροχιάς που θα συνδέουν το Ωραιόκαστρο με τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.
Στο… τραπέζι τέθηκε και η εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα η διαρκής προκλητικότητα της γείτονος. «Θυμάμαι τα τουρκικά ΜΜΕ να αποκαλούν τον πρόεδρο μας Νίκο Ανδρουλάκη, “Κολοκοτρώνη”, επειδή διαρκώς έθετε ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι ένα ειρηνικό κράτος, που θέλει να ζει σε καθεστώς φιλίας με την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας. Προσέθεσε, όμως, ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν ίσες αποστάσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προτείνει το εμπάργκο όπλων στη γείτονα, αλλά και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κάθε φορά που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Υπογράμμισε, δε, ότι σε τέτοια ζητήματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ότι «το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει αυτή την εθνική στάση και τα επόμενα χρόνια».
Σε ερώτηση για την ημερομηνία των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν είναι προνόμιο κανενός πρωθυπουργού να επιβάλλει πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές». Αντίθετα, το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να γίνονται στο τέλος της κάθε τετραετίας.
Η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, με αφορμή και το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ο κ. Γλαβίνας επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να δοθούν κίνητρα ανακαίνισης των κατοικιών στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένοι να τις νοικιάζουν σε νέα ζευγάρια σε χαμηλή τιμή. «Τουλάχιστον 20-25.000 κοινωνικές κατοικίες θα πρέπει να γίνουν διαθέσιμες σε πρώτη φάση και η στάση αυτή θα αποτελέσει μία από τις “κόκκινες γραμμές” μας», ήταν τα λόγια του.
Τη συζήτηση απασχόλησε και το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης, με τον Θανάση Γλαβίνα να τονίζει ότι «η εκπαίδευση εντάσσεται στο κοινωνικό κράτος που έστησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Σήμερα η ελληνική δημόσια παιδεία αφενός υπονομεύεται και αφετέρου είναι ακριβή. Εμείς έχουμε στη βάση μας μια ισχυρή δημόσια παιδεία. Χρειάζονται, όμως, ριζικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν τα διεθνή πρότυπα, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ελληνικές ανάγκες. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί σκόπιμα να υποβαθμίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της δημόσιας παιδείας, πάντα την υπηρέτησα και είμαι περήφανος για αυτό». Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη για τη δια βίου μάθηση.
Τέλος, ο κ. Γλαβίνας κλήθηκε να απαντήσει για την τακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα να επιδοτείται η ανεργία και όχι η εύρεση εργασίας, κάνοντας λόγο για ένα «στρεβλό μοντέλο». «Η μείωση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και στα καταστήματα εστίασης αποτελεί βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ», σημείωσε.
«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα τέλμα και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτό το τέλμα. Το ΠΑΣΟΚ δε θα είναι ένας βολικός εταίρος. Θα ακολουθήσουμε μία αυστηρά αυτόνομη πορεία», υπογράμμισε καταληκτικά ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, δίνοντας και το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.