Αννίτα Δημητρίου: Να εξασφαλίσουμε το μέλλον που δικαιούται ο τόπος μας

«Δεν υπάρχει «παγωμένη» διένεξη, δεν υπάρχει φυσιολογικό status quo», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αννίτα Δημητρίου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά», επισημαίνει, κάνοντας λόγο για θετικό βήμα ως προς τον διορισμό της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, έπειτα από επτά χρόνια στασιμότητας.
Η κα Δημητρίου χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή το 1974 και εκτιμά ότι στόχευση της ‘Αγκυρας είναι ο διαχωρισμός των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό.
Μιλά επίσης για τις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κύπρο, για την εσωτερική πολιτική κατάσταση του νησιού, ενώ απαντά στο ερώτημα αν θα την ενδιέφερε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. στην Κύπρο, Αννίτας Δημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Αρμένη:

Ερ: Κυρία Πρόεδρε θα ήθελα να ξεκινήσω από το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή που υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο , ακούσαμε τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει μια εξαιρετικά προκλητική δήλωση. Μας είπε ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το ’74, της «ειρηνευτικής επιχείρησης» των Τούρκων όπως τη χαρακτηρίζει, αν είχαν συνεχίσει προς νότια, σήμερα όλη η Κύπρος θα ήταν δική τους. Θέλω το σχόλιό σας για αυτή τη δήλωση και να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η ‘Αγκυρα επιχειρεί να διαχωρίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό;

Απ: Αυτή είναι η στόχευση κι αυτό αντιλαμβάνομαι, μας θύμισε τον παλιό Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι γίνεται τώρα. Όπως ξέρετε πολύ καλά, έχουμε το νέο διάβημα από πλευράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης, της κας Μαρίας Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, για να διαφανεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, τουλάχιστον της δικής μας πλευράς. Είναι απαράδεκτες, για ακόμα μια φορά, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα αναιρούν το ίδιο το αφήγημα της Τουρκίας, η οποία μέχρι τώρα υποστήριζε ότι ο λόγος της εισβολής, ασκώντας, όπως λέει, το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, ήταν για να διασφαλιστεί το μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το αφήγημα αναιρείται με τέτοιες δηλώσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε εκλογική περίοδο, όμως, τέτοιες δηλώσεις είναι καταδικαστέες, ασύμβατες με την νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο και για μία ακόμη φορά εκθέτουν την ίδια την Τουρκία και τον κύριο Ερντογάν. Τέτοιες δηλώσεις δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο κ. Ερντογάν σε αυτές τις δηλώσεις. Πρέπει να εμείνουμε στην νομιμότητα, στην αποκατάσταση της ασφάλειας, της ομαλότητας, της σταθερότητας, της κανονικότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαράδεκτο για περισσότερο από 50 χρόνια μια χώρα να εξακολουθεί να τελεί υπό κατοχή, μετά την παράνομη εισβολή και σήμερα περισσότερο από ποτέ. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα. Ειδικά, όταν βλέπουμε το τι τεκταίνεται ευρύτερα και στη Γάζα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, αλλά σε μια – αν θέλετε – πολιτική διένεξη που καθόλα «παγωμένη» δεν είναι, καθώς και στην καρδιά της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερ: Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουμε σταθερά την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η άλλη πλευρά όμως δείχνει σαφώς να επιδιώκει τη λύση των δύο κρατών που Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν ασυζητητί. Ωστόσο, η ‘Αγκυρα συνεχίζει το ίδιο αφήγημα και το ερώτημα είναι αν υπάρχει δυνατότητα και πώς να αλλάξει αυτό γιατί υπάρχουν φωνές που ανησυχούν;

Απ: Και δικαίως ανησυχούν, εξ’ ού και μιλάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με νέα τετελεσμένα συνεχώς να επιχειρούνται από την Τουρκία. Είδατε το τι συνέβη στην Πύλα, τι επιτηδευμένα επιχειρείται και συμβαίνει σχεδόν καθημερινά επί της νεκρής ζώνης, ευρύτερα επί του εδάφους και επί της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, τα οποία μας φέρνουν μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού. Η θέση μας για Διζωνική Δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι απλά μια θέση, είναι ό,τι εκπηγάζει από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε άλλη οδός, πόσο μάλλον η επαίσχυντη ρητορική της Τουρκίας για δύο κράτη που ουσιαστικά ισοδυναμεί με νομιμοποίηση της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. ‘Αρα υπό το ίδιο πρίσμα, πάντοτε σε συμβατότητα με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, πρέπει να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και με τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, όπως ο ίδιος τις καθόρισε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει όλη αυτή η παρανομία, η ανησυχητική κατάσταση, η οποία συμβαίνει στην Κύπρο. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει μια «παγωμένη» διένεξη, δεν υπάρχει φυσιολογικό status quo. Δηλαδή, την δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Χαιρόμαστε που έχουμε την Ελλάδα μαζί μας, πάντοτε συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Ερ: Είδαμε να καλωσορίζετε τον διορισμό της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, την οποία συναντήσατε μάλιστα και υπό την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πριν από λίγες ημέρες, καθώς η ίδια είδε τους αρχηγούς των κομμάτων κατά την παρουσία της στην Κύπρο. Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που βλέπουν με σκεπτικισμό την ανάμειξη του ΟΗΕ, αμφισβητώντας το ουσιαστικό ενδιαφέρον του στο νησί, τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες και ποια αίσθηση αποκομίσατε από τις επαφές σας μαζί της;

Απ: Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε την δεδομένη στιγμή είναι να ταχθούμε έναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε ένα τέτοιο οργανισμό που ξέρουμε πολύ καλά το τι πρεσβεύει και τι υπηρετεί. Δεν αναμένουμε και δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση ότι περιμένουμε από κάποιον τρίτο να λύσει το Κυπριακό για εμάς, χωρίς εμάς. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εδώ που έφτασαν τα πράγματα και θα πρέπει ακριβώς μέσα από ορθούς πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο, γιατί υπάρχουν συγκλίσεις στο Κυπριακό και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ανησυχίες, αλλά σε καμία περίπτωση είτε η Κύπρος, είτε η Ελλάδα δεν μπορεί να ταχθεί έναντι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνεχίζουμε, βεβαίως, και είναι θετικό ότι μετά από επτά χρόνια στασιμότητας έχουμε μια κίνηση από πλευράς του ΟΗΕ που είναι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και θα πρέπει τώρα να δείξουμε και την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και πυγμή που χρειάζεται για να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η ευθύνη που δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Κραν Μοντανά ή σε άλλες περιπτώσεις που, αν θέλετε, φτάσαμε στο παρά πέντε, δεν ανήκει στην δική μας πλευρά. Είναι η αδιάλλακτη Τουρκία, είναι τα εγγυητικά, παρεμβατικά σημεία, τα οποία εκμεταλλεύτηκε για να προβεί στην εισβολή και να συνεχίσει να κάνει και ό,τι κάνει μέχρι σήμερα. Είναι όλα αυτά τα ανοικτά ζητήματα που για μας, ναι, είναι οι κόκκινες μας γραμμές.
Να προσθέσω ότι αυτό μετέφερα και στην κα Ολγκίν στη συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα υπό την ιδιότητά μου και ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού: Ότι για εμάς ο στόχος είναι ένας, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο. Δεν μπορεί να τύχει αποδοχής η οποιαδήποτε ρητορική της Τουρκίας που αντιβαίνει των ψηφισμάτων και των συμφωνιών, οι οποίες έχουν επιτευχθεί και ευχόμαστε και ελπίζουμε πραγματικά όλες οι ενέργειες να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Κα Πρόεδρε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Μισός αιώνας είναι ήδη ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η πληγή στο νησί παραμένει ανοιχτή. Με το χέρι στην καρδιά, εκτιμάτε ότι θα βρεθεί ο τρόπος να επιλυθεί το κυπριακό με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους; Και να σημειώσω εδώ ότι εσείς δεν σταματήσατε λεπτό να έχετε επαφές με κόμματα, με φορείς και οργανωμένα σύνολα από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τα οποία αποτελούνται από νέους ανθρώπους, με σχέδια και όραμα για τον τόπο τους, που ενδεχομένως – όπως και εσείς – δεν είχαν γεννηθεί το ‘74. Ο κόσμος δεν παύει να ελπίζει..

Απ: Πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον που δικαιούται ο τόπος μας και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να μη στηρίζεται στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε λεπτό, ακόμα κι αν οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, είναι υποχρέωσή μας ακριβώς να εργαστούμε για το μέλλον που θέλουμε να εξασφαλιστεί για εμάς και για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας. ‘Αρα δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για την Κύπρο και άλλα τόσα χρόνια, 50 χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά και δεν υπάρχει λόγος να αναλωνόμαστε και σε συζητήσεις τι πήγε στραβά, τι μπορούσε να πάει διαφορετικά. Τώρα είμαστε εδώ που βρισκόμαστε και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν ευθύνη. Εκεί και όπου μας επιτρέπεται και μπορούμε, πρέπει ακριβώς κάθε πολιτική κίνηση να αντιμετωπίζεται ως η τελευταία, αυτό είναι που μεταφέρουμε στους πολίτες. Και θα πρέπει να αντιληφθούμε, ειδικά σήμερα βλέποντας το τι συμβαίνει για παράδειγμα στη Γάζα, ότι δεν υπάρχει μια παγωμένη διένεξη, δεν θα μείνουμε όπως είμαστε και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. ‘Αλλο είναι το ιδεατό και άλλο είναι το εφικτό. ‘Αρα, με την πολιτική του πατριωτικού ρεαλισμού που τουλάχιστον ιδεολογικά αυτό πρεσβεύουμε, θα πρέπει να δούμε τι πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί, πού είναι το πλαίσιο το οποίο είναι συμφωνημένο, ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε άλλο μισό αιώνα το Κυπριακό και βεβαίως να λάβουμε υπόψη μας ότι τα δεδομένα που κάθε χρόνο έχουμε να διαχειριστούμε είναι χειρότερα, γιατί η Τουρκία προβαίνει συνεχώς σε νέες παρανομίες, νέους τακτικισμούς και δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Ερ: Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή σας στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πώς είναι αυτή η εμπειρία και επίσης πόσο σταθερή είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο δεδομένου ότι χωρίς τη συναίνεση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην περνάνε νομοσχέδια στη Βουλή όπως πχ ο κρατικός προϋπολογισμός; Αλλά και δεδομένου ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν άλλα καίρια σημεία του νομοθετικού έργου με την συμβολή του κόμματος του οποίου ηγείστε;

Απ: Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να βρίσκομαι στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ευθύνη και έμαθα να αγαπάω την ευθύνη και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε από τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά κυρίως είναι θέμα αν θέλετε ευθύνης να ανταπεξέλθουμε όπως πρέπει και να κρατήσουμε την πιο σταθερή, πολιτική και πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου, όπως είναι ο ΔΗΣΥ, που ξέρετε πολύ καλά πόσο συνέβαλε για να βρίσκεται η Κύπρος εκεί που βρίσκεται σήμερα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Ο ρόλος μας, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ευρύτερα ως πολιτικό κόμμα, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη είναι πρώτα και πάνω από όλα να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο μας. Εμείς από την πρώτη στιγμή αυτό κάνουμε, στηρίζουμε τα νομοσχέδια, τις πολιτικές οι οποίες ανταποκρίνονται στις δικές μας αρχές και αξίες και δεν μπορεί αυτές να αλλάζουν αναλόγως το ποιος κυβερνά και βεβαίως εκφράζουμε τη δική μας αρνητική άποψη όταν και εφόσον θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις δεν είναι ωφέλιμες για τον τόπο ή αντιβαίνουν των δικών μας μεταρρυθμίσεων, των δικών μας πολιτικών θέσεων για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες.

Ερ: Έρχομαι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ποιος είναι ο στόχος του ΔΗΣΥ και ποιο είναι το διακύβευμα για τους Κυπρίους;

Απ: Να παραμείνει πρωταγωνιστική δύναμη ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική, ειδικότερα σήμερα που τα πάντα αντιμετωπίζονται με περισσότερο αρνητισμό, παρά με πολιτικό πολιτισμό και με μια γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση θέσεων. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω την διάσταση της ανόδου των ακραίων πολιτικών επιλογών, των αντιδημοκρατικών πολιτικών επιλογών που βλάπτουν και την δημοκρατία και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν δημιουργήθηκε για κάτι η Ευρώπη είναι ακριβώς για να εναντιωθεί σε τέτοιες απολυταρχικές, αντιδημοκρατικές εκφάνσεις, οι οποίες την πηγαίνουν πίσω. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι σημαντικός αυτός ο συνασπισμός ειρήνης και ο συνασπισμός κοινών αρχών και αξιών. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αν ανήκουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη βοήθεια της Ελλάδας, είναι γιατί υπήρχε ένας μεγάλος οραματιστής, ο πατριάρχης της παράταξης μας, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος οραματίστηκε ακριβώς τη συμμετοχή μας σε αυτή την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και γιορτάζουμε ή αν θέλετε συμπληρώνουμε κιόλας 20 χρόνια φέτος από την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οπότε, πρέπει να διασφαλιστεί αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικές αυτές οι εκλογές, ειδικότερα τώρα που βλέπουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε, αλλά και της ευρύτερης αμφισβήτησης των πάντων. Τα προβλήματα των πολιτών δεν αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, με άρνηση για όλα τα ζητήματα, χωρίς εισηγήσεις, ούτε με ευρύτερη απαξίωση των πάντων. Πρέπει να εμείνουμε τώρα περισσότερο από ποτέ στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, των Θεσμών, των κοινών μας Αρχών και Αξιών. Βεβαίως, για μας στην Κύπρο είναι διττό το διακύβευμα γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνονται οι ευρωεκλογές μαζί με τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Ερ: Ήταν η επόμενή μου ερώτηση…

Απ: Σας προλαβαίνω. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία συζητούσαμε για 30 χρόνια και θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Από τη μία λοιπόν είναι διττό, είναι σημαντική η διασφάλιση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής και η ανάδειξη των καλύτερων αντιπροσώπων για την Κύπρο μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και από την άλλη, η εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, από μια συμπλεγματοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων που θα είναι επωφελής για τους πολίτες, για την εξυπηρέτησή τους.

Ερ: Και μια ερώτηση που σας αφορά προσωπικά. Έχετε εκλεγεί βουλευτής στη Λάρνακα, κατόπιν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο και μάλιστα η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η δημοφιλία σας σε πολλές δημοσκοπήσεις αγγίζει και ξεπερνά και το 70%. Και δεν είναι λίγοι εκεί που υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα ως νέα, δυναμική και γυναίκα που υπηρέτησε αυτές τις θέσεις είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σκέφτεστε, είναι κάτι που σας απασχολεί;

Απ: Η πραγματικότητα είναι πως όχι και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, το έχω ξαναπεί άλλωστε. Αν έχω μάθει κάτι καλά, είναι πως ένας πολιτικός δεν μπορεί να σκέφτεται πού θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέλλον και να πολιτεύεται γι’ αυτό. Είναι λάθος. Μας δίνεται η ευκαιρία από τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύονται να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν. Η χώρα μας, μας χρειάζεται και το τελευταίο που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι το προσωπικό όφελος. ‘Αρα όχι, δεν σκέφτομαι το τι θα μπορούσε να συμβεί το 2028, ούτε το 2058. Με ενδιαφέρει η Κύπρος μας, ο τόπος μου, η πατρίδα μου να πάει καλά, με ενδιαφέρει να δικαιώσω τους πολίτες για την εμπιστοσύνη και προς το πρόσωπό μου και προς τους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπώ και μόνο σε αυτό επικεντρώνομαι την δεδομένη στιγμή. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση. Το να ανήκουμε σε ένα πολιτικό χώρο σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε αρχές και αξίες, πρέπει να προτάξουμε εισηγήσεις και προτάσεις και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε κοινωνούς και συμμέτοχους τους πολίτες σε αυτή την πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία την οποία διάγουμε, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ομαλότητα που τόσο χρειάζονται μέσα σε όλα αυτά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων μετά τις αλλαγές στην Golden Visa
Επόμενο άρθροΒρετανία: Η πριγκίπισσα Κέιτ ανακοίνωσε οτι πάσχει από καρκίνο, άρχισε χημειοθεραπεία και ότι πάει καλά