Άρθρο στην “Κ”: «Εμμονές με πολιτική ατζέντα»
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Δείκτη Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε στην τελευταία Έκθεση του Economist, έχοντας κερδίσει από το 2022 συνολικά 5 θέσεις. Η αναβάθμιση της πατρίδας μας σε «Ώριμη Δημοκρατία», για πρώτη φορά από το 2010, αποτελεί ηχηρή απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες σχετικά με το Κράτος Δικαίου. Ωστόσο, για τους γνωστούς συκοφάντες της Ελλάδας πρόκειται μάλλον για «ψιλά γράμματα», καθώς επέλεξαν το προηγούμενο διάστημα να εστιάσουν «εμμονικά» στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Ελλάδας.
Υπενθυμίζω ότι τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μη δεσμευτικά και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Η επίσημη αποτίμηση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στα κράτη μέλη περιλαμβάνεται στην ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στενή συνεργασία Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών για την υλοποίηση των σχετικών συστάσεων.
Όμως, 330 από τους συνολικά 705 Ευρωβουλευτές το υπερψήφισαν. Στους υποστηρικτές του ψηφίσματος περιλαμβάνονται Ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Πράσινων, της Αριστεράς, των Σοσιαλοδημοκρατών (που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για θέματα Κράτους Δικαίου, λόγω της χορήγησης αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές από τον κ. Σάντσεθ) και από την ομάδα των Φιλελεύθερων – Renew Europe, με πρωταγωνίστρια την Sophie In’t Veld.
Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων, επί 20 συναπτά έτη έχει βασίσει την πολιτική της καριέρα στην ανάδειξη θεμάτων Κράτους Δικαίου, με αναρίθμητες παρεμβάσεις και ερωτήσεις για διάφορες χώρες του κόσμου. Όσον αφορά στη σχέση της με την Ελλάδα, φαίνεται να «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», αφού από το 2011 έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμόρφωση της χώρας μας με το κεκτημένο του ασύλου.
Στα επτά ψηφίσματα σχετικά με θέματα Κράτους Δικαίου, σε συγκεκριμένα κράτη μέλη (π.χ. Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία), στην παρούσα Κοινοβουλευτική Περίοδο, συνυπέγραψαν για λογαριασμό του Renew Europe η Sophie In’t Veld και για λογαριασμό της Αριστεράς ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης. Κοινό τους ενδιαφέρον ή πολιτική συμμαχία για να οδηγηθούμε στο Ελληνικό Ψήφισμα; Σημειώνω, επίσης, ότι η Ολλανδή Ευρωβουλευτής φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει το Βέλγιο αυτή τη φορά και κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με ένα κόμμα που δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. Μήπως η Sophie In’t Veld δεν μάχεται εχθρούς, αλλά τους δημιουργεί; Και το ψήφισμα αυτό, μήπως είναι το «κύκνειο άσμα» της καριέρας της;
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν οι Ευρωβουλευτές που στήριξαν το συκοφαντικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας ενδιαφέρονται πραγματικά για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ή αν πρόκειται απλά για μια «εμμονική» και πολιτικά υποκινούμενη συμμαχία για μικροκομματικό όφελος, ενόψει των Ευρωεκλογών.
Δημοσιεύθηκε στην “Κ” στις 17.2.2024.