Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ελεύθερη διέλευση ανέργων, ΑμεΑ και μονίμων κατοίκων, στην Εγνατία Οδό

Τις επόμενες ώρες «ανοίγει» η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την εγγραφή και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ελεύθερη διέλευση των ΑμεΑ, των ανέργων και των μόνιμων κατοίκων των όμορων Δήμων, από τα διόδια της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της, δήλωσε ο πρόεδρος της «Εγνατίας Οδού AE» Απόστολος Αντωνούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αναμένεται σε λίγο να αναρτηθεί στο site του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών( http://www.yme.gr/ https://www.ggde.gr/) η διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου θα μπορούν οι άνεργοι και οι τοπικοί χρήστες να δηλώσουν τα στοιχεία τους, για να αποκτήσουν την κάρτα ελεύθερης διέλευσης στην Εγνατία Οδό» είπε ο κ. Αντωνούδης και εξήγησε ότι πρόκειται για απλή διαδικασία: «Θα εισάγουν τα στοιχεία και αφού αυτά πιστοποιηθούν, θα εγκρίνεται το αίτημα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως τελικών δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης».

Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού γνωστοποίησε ακόμη, ότι «μπήκαν ήδη σε λειτουργία, ο σταθμός των διοδίων των Ιωαννίνων, έτοιμος είναι κι ο σταθμός στη Μέστη, που είναι μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και λειτούργησε χθες. Αύριο θα λειτουργήσει ο σταθμός της Ιεροπηγής, που είναι στα σύνορα με την Αλβανία και την Παρασκευή θα λειτουργήσει ο σταθμός Ευζώνων» ανέφερε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, σχετικά με την πορεία κατασκευής των σταθμών διοδίων. Επισήμανε επίσης, ότι «η χρέωση είναι τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο, η πιο φθηνή στην Ελλάδα όταν στις άλλες παραχωρήσεις η χρέωση είναι έξι λεπτά ανά χιλιόμετρο».

Ο κ. Αντωνούδης αναφέρθηκε και στο σύστημα αναλογικών διοδίων,  λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουν να το εγκαθιστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για την ελεύθερη διέλευση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς: Τύρια, Παμβώτιδα, Μαλακάσι, Μουσθένη, Ίασμος, Μέστη, Αρδάνιο και Ιεροπηγή και τους κατοίκους των Δήμων Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Αρριανών, Διδυμότειχου, Ηγουμενίτσας, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρώνειας-Σαπών, Μετσόβου, Μύκης, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Σαμοθράκης, Σουλίου, Σουφλίου, Τοπείρου και Φιλιατών.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω Δήμων, αλλά και οι άνεργοι και τα Άτομα με Αναπηρία θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν:

  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγράφεται στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος
  • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα/τα μόνιμου κατοίκου
  • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ για τους ανέργους
  • Σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία τέλος, υποβάλλεται το δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ, που χορηγείται από τις υπηρεσίες του τομέα μεταφορών και επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ