Ανεβάζουν ταχύτητα οι «ράμπο» της εφορίας – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με στοχευμένους και προσαρμοσμένους ελέγχους στα δεδομένα του κορωνοϊού, τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) εντείνουν τους φορολογικούς ελέγχους τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σαρωτικοί έλεγχοι που θα επικεντρωθούν κυρίως σε τουριστικές περιοχές αλλά και συγκεκριμένες περιοχές σε όλη την ηπειρωτική χώρα, για τις οποίες υπάρχουν κατά διαστήματα πληροφορίες για εκτενή κρούσματα φοροδιαφυγής. Μετά την ουσιαστική έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στις αρχές Ιουλίου οπότε και προσγειώθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα με τουρίστες στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ξεκινά ουσιαστικά και η θερινή επιδρομή των ελεγκτών στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Οι ελεγκτές, μεταξύ άλλων, θα εστιάσουν τους ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις, καταστήματα εστίασης αλλά και κατοικίες Airbnb  για τις οποίες έχουν ισχυρές ενδείξεις υψηλής φορολογικής παραβατικότητας. Τα στελέχη των Αρχών θα αξιοποιούν ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες για να διερευνήσουν στοχευμένα μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Και μπορεί ο κορωνοϊός να «βυθίζει» τα έσοδα των επιχειρήσεων, ωστόσο οι ελεγκτικές Αρχές θέλουν να περιορίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες που έχουν τα δημόσια ταμεία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Με άκρα μυστικότητα και με «όπλο» τον αιφνιδιασμό οι ελεγκτές θα κάνουν φύλλο και φτερό χιλιάδες επιχειρήσεις μέχρι και το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.