Ανεβαίνει ο πήχης για τον αγωγό TAP το 2021 – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Tο 2021 θα γίνει το market test για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού ΤΑP από 10 σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα Luca Schieppati στο Greek Economic Summit-GES2020, το οποίο πραγματοποιείται σε ψηφιακή μορφή, διοργανώνεται, για 31η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη στρατηγική συνεργασία των U.S. Chamber of Commerce και Atlantic Council.

Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται από 1 – 3 Δεκεμβρίου,  με  κεντρικό θέμα #Forging Ahead in Challenging Times, συνεχίστηκε η ενδιαφέρουσα “ψηφιακή συζήτηση”, φιλοξενώντας τις απόψεις αξιόλογων Αμερικανών ομιλητών με αναφορές σε καίρια ζητήματα που συνδέουν τις δυο άκρες του Ατλαντικού και αφορούν στο χρηματοδοτικό πλαίσιο έργων υποδομής σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο ρόλο της Ελληνικής διασποράς στην ενίσχυση του Εμπορίου και των Οικονομικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Η.Π.Α. και ειδικά στην Δυτική Ακτή, και τις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και το Κογκρέσο.

Ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα Luca Schieppati, υπογράμμισε ότι το έργο είναι πλέον λειτουργικό. Όπως είπε,  ο TAP και το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Αερίου είναι ένα βασικό βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενώ σημείωσε ότι  με τα 10bcm φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αρχικά ο TAP μπορεί να διασφαλίσει περίπου ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, το ένα τέταρτο της Ελλάδας (1bcm)  και περίπου το 12% της ιταλικής ζήτησης φυσικού αερίου (8bcm).

Επίσης ο TAP θα υποστηρίξει επίσης την ολοκλήρωση της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω διασυνδέσεων με βασικές ενεργειακές υποδομές, όπως το IGB (Interconnector Greece Bulgaria) ή το IAP (Ionian Adriatic Pipeline) ενώ θα συμβάλει ενεργά στον παγκόσμιο στόχο της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς επιτρέπει την εισαγωγή μιας καθαρότερης πηγής ενέργειας.

X.Π.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλα ύψη βροχής στα νότια και βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τα δυτικά
Επόμενο άρθροΤεχνολογία: Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν το «κβαντικό πλεονέκτημα» στους υπολογιστές