Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Μονοκομματικές κυβερνήσεις που θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη ή κυβέρνηση συνεργασίας για να γίνουν όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια;»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής  συμμετείχε στη χθεσινή τηλεμαχία που διοργανώθηκε από την εκπομπή «Κέντρο» της ΕΡΤ-1, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα.

Απαντώντας σε ερώτηση την εκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Α.Σπυρόπουλος υπογράμμισε: «Εμείς ζητάμε ένα ισχυρό ποσοστό από τον ελληνικό λαό για να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες μίας κυβέρνησης, η οποία θα κάνει όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ήταν Πρωθυπουργοί από τέσσερα χρόνια ο καθένας, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα πεπραγμένα τους έβλαψαν την χώρα. Το δίλημμα λοιπόν των επόμενων εκλογών είναι αν θα πρέπει να συνεχίσουμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, που θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη ή θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μην συντηρούνται στο Μέγαρο Μαξίμου συστήματα, όπως αυτό που έκανε τις υποκλοπές».

Όσον αφορά στη συζήτηση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την φύλαξη των συνόρων. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτηθεί από ελληνικά κονδύλια, και όχι ευρωπαϊκά», ενώ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας τόνισε: «Το ζητούμενο είναι να στηριχθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο και να δημιουργηθούν σοβαρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Όχι να νοικιάζουν έναν όροφο σε ένα κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς εργαστήρια, χωρίς υψηλού επιπέδου καθηγητές, χωρίς βιβλιοθήκες. Δεν θέλουμε να παζαρεύουμε τα πτυχία και τις ελπίδες των  οικογενειών» .

«Πώς παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός την υλοποίηση της Σύμβασης 717;» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα στους Σιδηροδρόμους ήταν γνωστά.

«Σε προεκλογική συγκέντρωση ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής είχαν παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους. Οι εργαζόμενοι είχαν στείλει επιστολές όπου επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει την χώρα μας το Φεβρουάριο για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δύο συνεχόμενες εκθέσεις της Ε.Ε. είχαν κατατάξει την Ελλάδα πρώτη σε θανάτους ανά σιδηροδρομικό χιλιόμετρο, αλλά και η Αρχή Διαφάνειας είχε στείλει επιστολή στον κ. Καραμανλή ότι οι εργολάβοι έχουν τεράστιες ευθύνες για μη  υλοποίηση της Σύμβασης 717».

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απάντησε στον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος υποστήριξε ότι κ. Μητσοτάκης είχε τα «χέρια του λυμένα» ως Πρωθυπουργός σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε τα χέρια του λυμένα για να στήσει στο Μέγαρο Μαξίμου ένα παρακράτος που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Είχε τα χέρια του λυμένα έτσι ώστε στο τέλος του 2022 μόνο 68 εταιρείες να πάρουν χρηματοδότηση 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πραγματικά ανάγκη, γιατί δεν μπορούσαν να δανειστούν. Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να πλουτίσουν 4-5 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να επιβάλει πλαφόν στη λιανική τιμή».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας:  «Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι απολύτως απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης η προγραμματική σύγκλιση και όχι τα πρόσωπα. Προτείνουμε να δοθεί το 10 % των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, ώστε να βελτιωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών. Θέλουμε να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος και οι πολίτες να μην χάνουν τα σπίτια τους, αλλά και να θεσπιστεί η κοινωνική κατοικία ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπογεννητικότητας, και να μπορούν τα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια».

Προηγούμενο άρθροΠαράταση της προθεσμίας πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα