Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου: «Διαχείριση και δρομολόγηση στα κατάλληλα διαλυτήρια των κυτταροστατικών φαρμάκων στο σύστημα Δημόσιας Υγείας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Της:   Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας      

ΘΕΜΑ:  «Διαχείριση και δρομολόγηση στα κατάλληλα διαλυτήρια των κυτταροστατικών φαρμάκων στο σύστημα Δημόσιας Υγείας»

Κύριε Υπουργέ,

Η ισχύουσα νομοθεσία, διά του Π.Δ. 108/1993, “Συγκρότηση, Οργάνωση και Λειτουργία του Νοσοκομειακού Φαρμακείου, ρυθμίζει τις διαδικασίες χειρισμού των λεγόμενων κυταρροστατικών φαρμάκων, καθορίζοντας, συγκεκριμένα ότι: “τα κυτταροστατικά φάρμακα διαλύονται μόνον στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμακείου από το προσωπικό που ανήκει σε αυτό”. Σημειώνουμε, ότι τα κυτταροστατικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για χημειοθεραπείες καρκινοπαθών ασθενών, ενώ είναι, λόγω της φύσης τους, εξαιρετικά τοξικά, ενδέχεται μάλιστα να έχουν και μεταλλαξιογόνες ή/και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς. Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται αυτά να τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού, μόνον από κατάλληλα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει τις απαραίτητες γνώσεις και μπορεί να προστατευθεί αποτελεσματικά από την τοξικότητα που εκπέμπουν τα εν λόγω.

Είναι γεγονός, πάντως ότι, ουκ ολίγες φορές, τα παραπάνω σκευάσματα τα διαχειρίζεται μη εξειδικευμένο για τον σκοπό τούτο προσωπικό, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών αλλά και των ιδίων των νοσηλευτών, ενώ, συχνά, δεν τηρείται η αυστηρότητα των προδιαγραφών διαχείρισής τους, που απαιτεί η σχετική διαδικασία, όπως: α) να προβλέπεται η προμήθεια των βασικών συστατικών και μόνον ή η δημιουργία των κατάλληλων αναμείξεων, αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε ασθενή, β) το να τηρεί ο χώρος αποθήκευσής τους συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας,  με την ύπαρξη του κατάλληλου επί τούτου εξοπλισμού και γ) το να υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τον χειρισμό των ανωτέρω φαρμάκων στο στάδιο διάλυσης και επεξεργασίας τους.

Κατόπιν των παραπάνω, είναι οφθαλμοφανές ότι, απαιτείται η δημιουργία κεντρικής μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, όπου να ακολουθούνται σχολαστικά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισής τους, με την τήρηση ταυτόχρονα, ενός αυστηρού πρωτοκόλλου ασφαλείας από άρτια εξειδικευμένο σχετικό προσωπικό, ώστε να προκύπτει η ευρύτερη δυνατή διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας στην χώρα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων υφίστανται αυτή την στιγμή στη χώρα;
  2. Προτίθεσθε να συμβάλλετε στην δημιουργία κεντρικής Μονάδας διάλυσης κυτταρροστατικών φαρμάκων για μια καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείρισή τους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Προηγούμενο άρθροΑισιόδοξα μηνύματα από τον καναδά για τον ελληνικό τουρισμό
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 28.933 νέα κρούσματα στη χώρα – 2.986.882 συνολικά – 351 διασωληνωμένοι – 27.392 θάνατοι